Офіційний візит до Італійської Республіки Президент України Петро Порошенко розпочав із зустрічі з представниками української громади Італії. Його виступу передувала молитва за благословення миру та єдності в Україні біля храму Святої Софії Української греко-католицької церкви у Римі. Святиню звів у 60-х роках ХХ століття кардинал Йосиф Сліпий на основі планів Софії Київської. Президентське подружжя спустилося до крипти, де поховано вихователя Папи Римського Франциска єпископа Степана Чміля, а потім  поклало квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку.

У вступному слові Президент подякував українцям за підтримку та відзначив їхню роль у всьому світі для консолідації допомоги Україні та забезпеченні перемоги. Особливо він дякував присутнім за підтримку України під час Революції гідності та початку агресії Росії у Криму й на Донбасі. За словами Петра Порошенка, агресію Росії вдається стримувати завдяки відновленим Збройним силам України, роботі української влади, дипломатів і зусиллям українців за кордоном.

В Італії наші співвітчизники гідно підтримують європейський поступ України. Фото з сайту president.gov.ua

«Українська громада не залишалася байдужою, і голос України почули у Римі, Берліні, Лондоні, Мюнхені,  Парижі — по всій Європі, — передає слова Петра Порошенка його прес-служба. — Це лише початок роботи із забезпечення суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України. Це лише початок, бо головні виклики та основна робота ще попереду. Впевнений, що наші рішучі спільні дії призведуть до кардинальних змін в Україні».

А ще глава держави пояснив, що, попри старт реформ, країні слід втілити в життя критерії Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Він запевнив громаду українців в Італії, що наша держава робить все для забезпечення безвізового режиму з ЄС. «Це ще одна сходинка на шляху до свободи, яка означатиме, що коли всі піднялися на Революцію гідності, ми це зробили правильно, і двері Європи для українців відчинено», — сказав він.

Президент повідомив, що у Римі він говоритиме про подальшу політичну підтримку та забезпечення мирного процесу, підтримку реформ в Україні, особливо в галузях децентралізації, боротьби з корупцією та у реформуванні судової системи. «Наша кінцева мета дуже проста — Україна прагне бути членом ЄС. Отже, нам потрібна підтримка щодо реформ», — сказав Петро Порошенко.

Також він проситиме керівництво Італії надавати Україні фінансову й військову підтримку. «Допоможіть донести це до європейців усіх країн», — так Петро Порошенко звернувся до української громади.

Найактуальніші питання двостороннього та міжнародного спрямування — у центрі уваги двосторонніх зустрічей глави Української держави  з Президентом Італії Серджіо Маттареллою, головою Ради Міністрів цієї країни Маттео Ренці та з головою Палати депутатів парламенту Лаурою Болдіні.

Зокрема під час зустрічі з Главою Італійської Держави Президент України високо оцінив послідовну підтримку Італією територіальної цілісності та суверенітету України та подякував Італії за активну участь у роботі місії ОБСЄ в Україні.

Україна та Італія завершили роботу над низкою важливих двосторонніх документів. Один із них — угода про обмін посвідчень водія, яка уможливить обмін українського посвідчення водія на італійське без складання додаткових іспитів та зайвої бюрократії. Під цим документом уже поставили підписи представники урядів обох країн (з нашого боку — віце-прем’єр-міністр — міністр будівництва, регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко).

У Римі Петро Порошенко нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) Анатолія Короля, 38-річного будівельника з Кам’янця-Подільського, який працював та проживав разом із родиною в Італії та у серпні загинув у передмісті Неаполя, намагаючись перешкодити грабіжникам у місцевому супермаркеті. Нагороду передали  вдові Анатолія Король Надії.

Президент відзначив велич духу українця словами: «Вся Італія та Європа побачили на прикладі, якими є українці».

До речі, наприкінці вересня Президент Італії посмертно нагородив Анатолія Короля відзнакою — «Золотою медаллю за цивільні заслуги».

Сьогодні у Ватикані Петру Порошенку призначено аудієнцію у Папи Римського Франциска (попри оголошення терористичної загрози для Ватикану). Окремо він зустрінеться з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном. 

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра»