Але якщо не вдасться домовитися, то Україна вкотре звернеться до Стокгольмського арбітражу. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв на прес-конференції у Києві.

 «Нафтогаз» неодноразово критикував транзитний контракт за відсутність гарантій обсягів транзиту і умови «бери або плати». Крім того, останнім часом Київ порушив питання про перегляд ставки транзиту, вважаючи її заниженою. За словами Андрія Коболєва, у чинному транзитному контракті з «Газпромом» існує низка положень, які не задовольняють українську сторону. Однак нині, у непростій ситуації з «Газпромом», Україні важливо зберегти за собою статус надійного транзитера російського газу в Європу.

Росія — Україні: транспортуйте або перекриємо кран. Фото з сайту nefteblog.com

«НАК виконує свої зобов'язання із транзиту газу в повному обсязі, але припускає подання позову до арбітражного суду Стокгольма для перегляду чинного контракту з російським монополістом «Газпромом» щодо транзиту газу», — констатував Андрій Коболєв.

Проте він не зміг спрогнозувати, коли справа дійде до суду, зазначивши, що процедура звернення до арбітражу в цьому контракті відрізняється від процедури в контракті на постачання газу, яким Україна нещодавно  скористалася в суперечці з «Газпромом» про ціну газу.

«В умовах високого ризику прийняття Єврокомісією позитивного рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України підтвердження надійності України як транзитера палива дасть змогу заморозити це будівництво», — переконаний  Андрій Коболєв.

 Прикметно, що, згідно з «транзитним» контрактом від 2009 року, російський «Газпром» зобов'язаний аж до 2019-го транспортувати через територію України за рік не менш як 110 мільярдів  кубометрів природного газу. Проте в контракті немає положення «транспортуй або плати», відповідно, для «Газпрому» не передбачені штрафні санкції за скорочення обсягів транзиту (аналогічно із принципом «бери або плати» щодо недобору газу «Нафтогазом»).

Як відомо, транзит природного газу з РФ територією України у країни Європи і СНД останніми роками постійно скорочується, не дотягуючи до закріплених у контракті 110 мільярдів кубометрів. Так, у 2011 році він становив 104 мільярди  кубічних метрів, у 2012-му скоротився на 19,1% — до 84,2.

Також очільник компанії під час брифінгу повідомив,  що Україна продовжує закачувати у свої підземні сховища по 20—34 мільйони кубометрів на добу. «Після 16 числа, коли було відключення газу для України, тобто нині газ Російська Федерація постачає тільки для Європи, обсяг закачування в підземні сховища коливається від 20 мільйонів кубометрів на добу до максимум 34 мільйонів», — заявив А. Коболєв.

За його словами, такий обсяг забезпечується за рахунок купівлі природного газу із країн Європи, а також за рахунок внутрішнього газовидобутку.

Нагадаємо, Україна збільшила кількість блакитного палива в підземних сховищах: станом на 20 червня на 4,45% — до 14 091 мільйона кубічних метрів. Для проходження зимового періоду необхідно закачати ще близько 6 мільярдів кубометрів.

Крім того, НАК «Нафтогаз України» планує сьогодні в Брюсселі провести переговори про залучення європейських  компаній до управління і модернізації української ГТС. Також днями відбудеться наступний раунд переговорів про організацію постачання  природного газу із країн ЄС через Словаччину, зокрема йтиметься про збільшення обсягів постачання  через газопровід Баяни — Ужгород, а також про відкриття так званого великого реверсу.