Проживати в помешканні, де головними елементами будівлі й інтер’єру є натуральні матеріали, — і престижно, й корисно. Проте це задоволення не з дешевих. Альтернативою стають будівельні матеріали, які виготовлено з додаванням хімічних складових. Це значно здешевлює помешкання загалом, але в деяких випадках створює небезпеку для здоров’я й життя людей та їхніх домашніх улюбленців. Принаймні так нещодавно заявив виконавчий директор Української федерації роботодавців охорони здоров’я Станіслав Лєсніков. За його словами, частка екологічно небезпечного житла в нашій країні на сьогодні становить 60%, а неякісне повітря в оселях наполовину формують саме будівельні матеріали.

Також експерт зазначає, що потенційно найнебезпечнішими будівельними та оздоблювальними матеріалами є ті, що містять азбест, ДСП, ДВП, а також мінеральна вата, синтетичні килими, лінолеум, шпалери на вініловій основі, лаки та фарби не на водній основі.

Перелік «шкідливостей»

Кореспондент «УК» вирішив розібратися в цій ситуації і поспілкувався з будівельниками. Як зазначила заступник директора з питань розвитку компанії Build & Live Development Олена Распутна, можна виокремити перелік потенційно небезпечних будматеріалів, які найчастіше є джерелами шкідливих домішок у повітрі приміщень. «Справді, це лінолеум (неякісні покриття можуть виділяти бензол), ДСП без спецпокриття (виділяється формальдегід), лаки та фарби (важкі метали, бензол), плити-утеплювачі з пінопласту, полістиролу; вироби з поліхлорвінілу, шифер (має азбест). Проте не слід забувати, що шкідливими для людини ці матеріали робить переважно неправильна технологія їх виробництва або неправильна експлуатація», — зазначає вона.

Тут можна сказати й про іншу проблему, яка призводить до повсюдного використання неякісних та шкідливих матеріалів у будівництві. Як за часів СРСР, так і донині на будівлях дорогі матеріали замінюють на дешевші, а офіційну купівлю у представництв — на приватні та дрібнооптові партії, які інколи не мають сертифікатів. Також це трапляється у разі нецільового використання матеріалів, коли їх нестачу компенсують дешевшими, виготовленими з порушеннями технологічних процесів.

Хоча, як зазначає заступник генерального директора зі стратегічного розвитку компанії «ТММ» Олексій Говорун, визначити ступінь безпеки того чи того матеріалу можуть тільки спеціалізовані органи, які також регламентують їх використання. «Під небезпекою маємо на увазі, як правило, відсотковий вміст певної шкідливої речовини, що може бути в будівельному матеріалі. Якщо є вибір застосовувати той чи той дозволений до використання, варто застосовувати більш екологічні і безпечні. Наприклад, як огороджувальні конструкції —  червону керамічну цеглу, а не газобетонні або пінобетонні блоки для будівництва житлових та нежитлових приміщень», — додає він.

Інституцій багато —  контролю катма

Які ж саме спеціалізовані органи має на увазі фахівець? Їх перелік доволі солідний. Одразу, слід сказати, що в Україні існують санітарно-гігієнічні норми та правила щодо полімерних будматеріалів, якими регламентується захист від шкідливих випаровувань, отрути, підвищеної радіації. Їх дотримання має контролювати санітарно-епідеміологічна служба. Крім того, митниця, лабораторії при Інституті гігієни та медичної екології ім. Марзєєва й інші теж мають стояти на сторожі того, щоб небезпечна будівельна продукція не потрапляла на наш ринок.

Однак, зі слів Станіслава Лєснікова, чимало компаній все ж таки використовують неякісні і не зовсім безпечні матеріали в будівництві. Чому ж так стається за умови існування в Україні досить потужних спеціалізованих органів?

На це Олена Распутна відповідає, що, по-перше, спрацьовує ментальність наших людей: чимало будкомпаній роблять усе, щоб здешевити зведення житла, використовуючи простіші матеріали. «А по-друге, цьому дуже добре сприяє те, що нещодавно в Україні було значно спрощено контроль над цим процесом. Якщо раніше узгоджувати всі етапи використання будматеріалів та процесів будівництва треба було в чималій кількості інстанцій (які ретельно слідкували за якістю та безпекою), то тепер це роблять лише в Держархбудінспекції. Звісно, з одного боку, це значно здешевлює вартість будівництва, однак з іншого — практично нівелює ведення контролю за якістю будматеріалів», — додає вона.

Слід зазначити, що чимало експертів (особливо архітектурна спільнота) виступають за те, щоб відновити повноцінний контроль за якістю та безпекою будматеріалів та самого будівництва.

Як за часів СРСР, так і донині дорогі матеріали замінюють дешевими. Фото Володимира ЗAЇКИ

Беріть прораба на обхід

Проте пересічним людям варто й корисно було б знати, як перевірити якість та безпеку матеріалів, з яких зводять їхній будинок. На жаль, зазвичай вони взагалі не переймаються цим питанням на етапі будівництва. А прозрівають лише тоді, коли після вселення в новеньку квартиру дізнаються, що фарба небезпечна або штукатурка виділяє шкідливі речовини тощо.

Самі ж забудовники (напевно, чесні) зазначають, що власники осель мають право вимагати сертифікати на всі будівельні матеріали у компаній-забудовників. Фактично такі документи мають бути у вільному доступі на будмайданчику. Якщо їх немає, то фірма, яка зводить житло, повинна звернутися до генпідрядної організації, а та в свою чергу до субпідрядної та до продавців будматеріалів, і надати інформацію людям.

Ще фахівці радять інвестору житла, яке зводиться, найняти прораба або інженера технічного нагляду, щоб він на місці чітко визначився з якістю та безпекою будівельних матеріалів. Приміром, вони можуть своїм досвідченим «оком» визначити включення до оздоблення всередині квартири мінеральної вати, яку треба використовувати лише для проведення зовнішніх робіт. Це саме стосується і випадків купівлі помешкань на вторинному ринку.

Отже, проживання в безпечних квартирах і будинках багато в чому залежить від нас самих. Тому перед укладанням угоди про купівлю, якщо будівництво ще триває, краще самим ознайомитися з матеріалами, які використовують будівельники. І якщо вони виявляться не дуже якісними або небезпечними, краще пошукати собі інше помешкання.

ПОРАДИ

Солом’яна стріха стає популярною

Останніми роками у світі багато уваги приділяють деревині і матеріалам з неї для оздоблення та зведення житлових приміщень. А деякі країни розпочали широке використання соломи для конструювання дахів на різних будинках. Особливо модно це стало в Німеччині.

Будівельні матеріали безпосередньо впливають на формування життєвого середовища людини. До повністю екологічних належать ті, які виробляють із поновлювальних природних ресурсів, які не мають негативного впливу на здоров’я людей і тварин, а також не забруднюють довкілля. Фахівці галузі та науковці до таких зараховують дерево, солому, вовну, шкіру, кораловий пісок і каміння, натуральні шовк, бавовну, оліфу, каучук, клеї тощо.

Дерево та його похідні — це найбільш масовий так званий біопозитивний будівельний матеріал, який дає змогу отримувати легкі та міцні негорючі конструкції. Деревина виділяє корисні для людини речовини.

Стіни, які вироблені з деревини, «дихають» та забезпечують усередині приміщень сприятливий мікроклімат.

Екологічними є будматеріали, що вироблені з глини. До них належать: обпалена цегла, черепична плитка, пустотілі камені тощо. І багато сторіч тому, і тепер широко використовують цеглу з просушеної глини в суміші із соломою. Такі будівлі дуже добре зводити в країнах із сухим кліматом за умови надійного захисту від зволоження. Цікаво, що 25% жителів планети мешкають у таких будинках, і вони можуть простояти сотні років. Основна перевага цього матеріалу — після закінчення терміну дії залишки можна використовувати як добавку в грунт для вирощування рослин. Дво-, триповерхові будинки з просушеної глини протягом багатьох століть успішно експлуатують у високорозвинених країнах, наприклад у Франції.

Серед інших відносно екологічних будівельних матеріалів — алюміній і скло.

Однак природні матеріали не завжди безпечні. Наприклад, граніт, сієніт та порфірит мають підвищений радіоактивний фон.

Слід пам’ятати, що неможливо вибрати повністю екологічні матеріали для всіх конструкцій будинків та їх оздоблення (за винятком невеликих споруд). Тому при виборі матеріалу віддають перевагу більш екологічним. Наприклад, глиняній цеглі та керамічним виробам, матеріалам на основі гіпсу, лінолеуму на органічній основі, утеплювачу на основі паперу та пінобетону, дерев’яним дверям та вікнам, органічним фарбам тощо.

Отже, коли ви зводите власну оселю, цілком можете підібрати всі вищезгадані матеріали. Звісно, вони коштуватимуть дорожче, ніж їх синтетичні аналоги, проте це окупиться сторицею. Головне — ви збережете на довгі роки здоров’я собі і членам родини.