ДАТА

Завтра Військово-морські сили, працівники морського і річкового флоту відзначать свій ювілей

«Український флот об’єднує спільна мета, любов до моря і Батьківщини»

 

Перший заступник командувача 
ВМС Збройних сил України
віце-адмірал
Сергій ЄЛІСЄЄВ

29 липня Військово-морські сили разом із працівниками морського і річкового флоту відзначать свою двадцяту річницю. Саме у 1992 році, після прийняття відповідного закону, розпочалася розбудова молодих ВМС суверенної Української держави. За цей досить короткий в історичному вимірі час національний флот пройшов непростий шлях — від виконання перших навчальних вправ до становлення як виду Збройних сил, міжнародного визнання. 

Про становлення ВМФ України, його успіхи,  проблеми та перспективи ми розмовляємо з  першим заступником командувача ВМС ЗС України віце-адміралом Сергієм Єлісєєвим.

 Сергію Станіславовичу, національний флот — напередодні свого 20-річчя. Що вдалося зробити  за два десятиріччя і якими є на сьогодні Військово-морські сили України?

— Напередодні ювілейної дати  хочу всіх щиро привітати. Адже це свято не лише військових моряків, а й тих, хто весь цей час підтримував його, вболівав, допомагав у розбудові, становленні і розвитку.

Вітчизняні ВМС хоча і є  найменшим за чисельністю видом Збройних сил, але вбирають у себе як надводні, так і підводні сили, морську авіацію, а також війська берегової оборони, морську піхоту, частини і підрозділи спеціальних військ, частини оперативного, бойового і тилового забезпечення, тобто — умовний зріз флоту практично будь-якої морської країни.  Все це — досить великий колектив людей, об’єднаних спільною метою, любов’ю до моря й Батьківщини. Кораблів і суден,  враховуючи допоміжні і спеціальні, на флоті налічується приблизно 70 одиниць. Частини Військово-морських сил базуються і дислокуються в Севастополі,  містах і населених пунктах Автономної Республіки Крим, Одеської і Миколаївської областей.

  Яким є основне призначення ВМС України?

— Це, насамперед, стримування, локалізація і нейтралізація збройного конфлікту, а за необхідності — відсіч збройній агресії з моря, як самостійно, так і у взаємодії з іншими військовими підрозділами. Практика ж останніх років переконливо доводить: морській державі без флоту ніяк не можна, бо він — її морський оплот. Більше того, потреба у ВМС з кожним роком зростає, і, насамперед, з огляду на активізацію традиційних загроз та викликів, у тому числі таких, як тероризм і піратство на морі.

Якщо говорити про сьогодення флоту, то із задоволенням зазначу, що в травні цього року ми успішно провели українсько-російське навчання «Фарватер миру-2012». Перед цим морський тральщик «Черкаси» спільно з кораблями країн Чорноморського регіону з високою оцінкою виконав завдання в рамках активації оперативного з’єднання Чорноморської групи військово-морського співробітництва «БЛЕКСІФОР».

— Чи достатньо уваги приділяє Українська держава розвитку і зміцненню військового флоту? 

— Відповідь на це запитання я розпочну з того, що 2011-го — а він був оголошений роком технічної готовності — ми завдяки турботі Президента  — Верховного головнокомандувача Збройних сил, міністра оборони, начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних сил України мали найбільший за останні роки показник фінансового забезпечення заходів з відновлення технічної готовності — на рівні 32 млн грн. Багато ми вже зробили, ввели в стрій кораблі, які тривалий час через свою технічну неготовність не виходили в море. Сподіваюсь, протягом п’яти років нам вдасться поетапно відновити технічну готовність усього бойового складу військового флоту. Впевненості в цьому додає і те, що 2012 року суму коштів на відновлення технічної готовності кораблів і суден збільшено в 5 разів.

Настрій гарний — служба в задоволення. Фото з сайту daylife.com

  Раніше, як відомо, національному флоту в його становленні і розвитку істотно допомагали регіони країни. А як на сьогодні із шефською допомогою?

— З  1995 по 2011 роки флоту від шефських організацій надійшла допомога на загальну суму більш як 117 млн гривень. 710 сімей військових моряків завдяки регіонам отримали квартири. Пріоритетними напрямками шефських стосунків є підтримання технічної готовності кораблів, частин флоту та створення оптимальних умов військової служби, ремонт, облаштування та обладнання військових містечок, створення належних житлово-побутових умов для особового складу, розвиток медичної, спортивної та культурно-просвітницької бази, розв’язання житлових проблем сімей військовослужбовців, військово-патріотичне виховання молоді.

  Як Український флот співпрацює з російським Чорноморським флотом?

— Останнім часом зріс рівень військового співробітництва з Чорноморським флотом Російської Федерації — після тривалої перерви ми поновили проведення щорічних навчань ВМС ЗС України і ЧФ РФ «Фарватер миру». Така співпраця, яка існує і в інших напрямках, є взаємно корисною.

— Які завдання стоять перед флотом у 2012 році?

 — Життя, як відомо, не стоїть на місці, нові загрози і виклики потребують адекватного на них реагування, подальшого реформування і розвитку флоту. Тому головні наші зусилля зосереджені на подальшому нарощуванні боєздатності сил (військ) з урахуванням їх перспективного розподілу за функціональними структурами Збройних сил. З 9 по 21 липня сили флоту були задіяні  в українсько-американському навчанні «Сі бриз-2012» із запрошенням інших країн. Це дуже масштабний захід. Досить зазначити, що в навчанні брали участь представники понад 15 країн. Подібні заходи дають нам змогу спільно тренуватися, опановувати міжнародні стандарти взаємодії між військовими моряками, а в підсумку — сприяють підтриманню миру, зміцненню довіри та взаєморозуміння між військовослужбовцями різних країн.

Флот готується до участі фрегата «Гетьман Сагайдачний» в операції з боротьби з піратством «Океанський щит». До кінця навчального року флоту належить виконати ще чимало відповідальних завдань.

  Коли на флоті з’являться нові кораблі?

— Завдяки безпосередній підтримці Президента Віктора Януковича 17 травня минулого року закладено перший корпус перспективного багатоцільового корвета. Цей корабель стане основою майбутнього бойового складу флоту. Приємно зауважити, що його будівництво стає справою всенародною — завдяки «Фонду відродження українського флоту», створеному за ініціативи групи ветеранів ВМС України.

Нам після тривалого заводського ремонту нарешті вдалося практично повністю відновити технічну готовність великого підводного човна «Запоріжжя», який нині успішно проходить ходові випробовування. Мабуть, для багатьох буде приємною несподіванкою побачити прохід корабля під час морського параду в акваторії Севастопольської бухти в День флоту України.

Олег ЧУБУК
для «Урядового кур’єра»,
Людмила ЩЕКУН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ЄЛІСЄЄВ. Народився 24 жовтня 1961 року в м. Ногінську Московської області. У 1983 році закінчив Калінінградське вище військово-морське училище за спеціальністю «озброєння кораблів».

У 1983—1993 роках проходив службу на кораблях Тихоокеанського флоту, обіймав різні посади. В 1993—2004 роки проходив службу на кораблях і в штабах ВМС ЗС України. У 2004 році  закінчив Національну академію оброни. Із серпня 2010 року і по сьогоднішній день — перший заступник командувача ВМС ЗС України.