Чимало українських підприємств і фірм, які через різні структури-прокладки фактично належать так званій сім’ї, продовжують приносити їй чималі прибутки. Про це в українських ЗМІ написано вже чимало. 

Між словом і ділом…

Проте не так часто в поле зору журналістів потрапляє тема  нинішніх доходів тих, хто був, так би мовити, стовпами  режиму Януковича. Останні хоч  публічно й не афішують свого неприйняття змін, що відбуваються в країні, за суттю залишаються п’ятою колоною в нашій державі. Потрібно висвітлювати й непоодинокі випадки, коли підприємства наближених до Януковича осіб продовжують працювати на окупантів. Саме про один з них ітиметься.

Нещодавно в інтерв’ю інтернет-виданню «L.B.ua» Дмитро Фірташ розповідав про свій патріотизм і про те, скільки доброго для Української держави він зробив. Звичайно, не забув згадати і про свої образи, які накопичилися на нинішню українську владу. Однак, як відомо, між словами і справами часто існує прірва. І саме з огляду на це спробуємо проаналізувати патріотизм українського олігарха, який, згідно з рішенням австрійського суду, не має права залишати межі цієї країни.

Розгляньмо «патріотизм» Дмитра Фірташа, за яким давно вже сумує, чекає не дочекається зустрічі Феміда американська. І візьмімо найбільш показовий приклад — бурхливу діяльність олігарха у вітчизняній титановій галузі.

На черзі гігант титанової галузі

Пов’язана із Фірташем німецька компанія OSTCHEM GermanyGmbH повністю заволоділа найбільшим в Центральній і Східній Європі заводом-виробником двоокису титану — ПАТ «Кримський Титан» 7 грудня 2012 року. Для цього компанія мільярдера  викупила у держави (нагадаємо, керованої Януковичем і його мафіозною «сім’єю») контрольний пакет акцій — 50% + 1 акція з огляду на наближеність олігарха до Януковича за смішну ціну — 677,6 мільйона гривень. Тобто приблизно за 80 мільйонів доларів. А ринкова вартість «Кримського титану», за твердженням Валерія Мазура, який свого часу очолював Міністерство промисловості й знає справжню ціну підприємства, сягає не менш як півтора мільярда доларів. Отже, і контрольний пакет акцій мав коштувати еквівалентно понад 750, а не 80 мільйонів доларів. А можливо, навіть більше ніж 750 мільйонів, тому що до цієї суми додали б так звану премію за контроль. Тому, вважає член Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України Валерій Мазур, такими діями державному бюджету було завдано значних збитків, і це повинно кваліфікуватися  як злочин проти народу України.

На сьогодні «Кримський титан» перебуває поки що під юрисдикцією України. Але радіти цьому  не варто. Оскільки влітку цього року, як повідомляв Інтерфакс-Україна, у прес-службі холдингу Group DF зазначили, що виробничі потужності «Кримського титану»  передано в оренду дочірньому — російському підприємству ТОВ «Титанові інвестиції».  При цьому ні умови передачі в оренду, ні орендна плата нікому, зокрема українській владі, не відомі. 

Кому вигідно?

Цілком можливо, що умови оренди прописано так, що вони залежатимуть від фінансових результатів російської «дочки».  А останній неважко зробити так, що весь прибуток осідатиме на рахунках афільованих з нею структур, а «Титанові інвестиції» можуть показувати самі збитки. Тоді нулю дорівнюватиме й орендна плата, а отже, й «Кримський титан» не одержить коштів від здачі в оренду свого майна. А продовження цього ланцюжка — жодних перерахувань в український держбюджет. Водночас податки надходитимуть у бюджет країни-агресора, або, що не менш принизливо — у скарбницю самопроголошеного  окупантського режиму півострова. Останнє можливе у зв’язку з тим, що за повного падіння економіки Криму «товариші» з Кремля зметуть крихти зі столу і своїм кримським лакеям. І робитимуть це фактично за рахунок підприємств, які мали б платити податки в українську скарбницю. Так олігарх допомагає Росії, завдаючи серйозного матеріального збитку Україні, про інтереси якої він піклується лише у багатосторінкових інтерв’ю.

Безумовно, в цьому разі запитання на кшталт «Чи повинно так бути й надалі?» належить до риторичних. Саме тому  громадська організація «Контроль народного майна України» днями звернулася до Генерального прокурора України з вимогою почати кримінальне розслідування дій структур, пов’язаних із Дмитром Фірташем, за статтями Кримінального кодексу України. Зокрема йдеться про легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом, і зловживання службовим становищем. Окрім того, за словами голови цієї громадської організації  Євгена Чередникова, структури, які захопили «Кримський титан», порушили ст. 13 Конституції України, за якою земля в межах України є об’єктом власності народу України.

А після того, як слідство юридично підтвердить усі висунуті олігархові та його компаніям звинувачення, активісти громадської організації «Контроль народного майна України» закликають владу ініціювати повернення майна ПрАТ «Кримський Титан» у державну власність. Як вважають громадські активісти, терпіти й надалі те, що підприємства, якими заволодів олігарх — соратник Януковича, працюватимуть на країну-агресора, —означає не поважати ні себе, ні свого народу.