«ДАІ, ДАІ… Скоро в Києві ДАІ не буде. Буде нова поліцейська патрульна служба. З новими підходами, правилами, новими людьми. Сподіваюсь, і з новою вашою довірою», — повідомив очільник МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуку. І пояснив, якою бачить правоохоронну систему без Державтоінспекції. 

«Із 20 січня 2015 року почнемо набір людей на навчання в нову патрульну службу Києва. Конкурсний відбір і тестування, три місяці жорсткого тренінгу і навчання. І коли, на мою думку, 50% пройдуть всі випробування, отримаємо навесні нову патрульну поліцейську службу в Києві, яка, розраховую, вам служитиме і ви її поважатимете».

Це повідомлення викликало досить жваве обговорення в мережі. Від нетерплячого «Хочу записатися! Куди звертатися?» до скептичного «Слово «новий» не має жодного сенсу. Нове не означає краще. Які гарантії?»

Підвищити рівень довіри

Цікаво, що ідея ліквідації ДАІ в Україні не нова. Уперше інспекцію спробували розігнати ще в 2005 році, а з часом вона з’явилася знову. Чи не станеться так і цього разу? Однак нині йдеться не про ліквідацію служби, а про її реформування — за новими правилами і з новими пріоритетами.

Якими ж будуть перші кроки? Про це у четвер на прес-конференції розповіла перший заступник міністра внутрішніх справ України Екатерина Згуладзе. Вона зауважила, що реформа МВС дуже важлива для розв’язання багатьох проблем в Україні. «Нам потрібна поліція, яка служитиме народу. Ми намагатимемося змінити відносини між громадянами та поліцією і встановити між ними зв'язок. Коли рівень довіри до міліції нульовий, нас ніхто не почує. Першочергове завдання, яке стоїть перед нами, — створити імідж. Це змінить якість і стандарти роботи. Успіх реформ залежить і від самих поліцейських, від того, наскільки вони готові до змін». Ека Згуладзе зауважила, що поліцейським зможе стати кожен охочий, а претендентів підбиратимуть на відкритих конкурсах за відповідними критеріями. Один з них перший заступник міністра озвучила: вік від 18 до 35 років.

Вона торкнулася й теми корупції та дублювання функцій і зауважила, що це  найслабші місця в системі МВС, тож боротьба з корупцією має бути системною. Також планують скасувати служби з дублюючими функціями.

Як повідомила прес-служба МВС, усі пострадянські країни стоять перед проблемою корупції. З цим ганебним явищем боротьба триватиме за двома основними напрямами: каральні заходи та побудова системи так, щоб корупцію можна було мінімізувати.

Міліція має повернути довіру населення. Фото Укрiнформу

Пробні кулі вже запущено

За словами Еки Згуладзе, реформа МВС розпочнеться у всій Україні, але насамперед у великих містах. У Києві — із середини січня. Та перші експерименти у сфері реформування право?охоронних органів уже почалися. Пробну кулю було кинуто кілька місяців тому в місті Хмельницькому. Там проводять експеримент з об’єднання дорожньо-патрульної служби та патрульної служби міліції в єдиний підрозділ. Тож можна буде скористатися й цим досвідом. 

На недавній робочій нараді з питань проведення експерименту заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий розповів, що універсальний міліціонер повинен мати хорошу освіту та відповідати вимогам сучасності. На нараді було визначено, які проблеми ще вимагають розв’язання. Йшлося про коригування та вдосконалення освітньої програми для нової уніфікованої служби та визначення бази для проведення навчання і тренувань, а також про фінансове й матеріально-технічне забезпечення. Учасники наради зауважували, що успіх апробації передусім залежить від схвалення його в суспільстві.

Реформа правоохоронних органів стосуватиметься не лише трансформації Державтоінспекції. Так, один із користувачів Фейсбуку поставив запитання Арсенові Авакову: «А що з приводу професії слідчого? Вона буде якось змінена? Адже наші слідчі здебільшого жодної справжньої справи не розкриють. І чи буде кращим фінансування експертів? Бо я одного разу бачив, як експерт їв ковбасу з холодильника на місці злочину. Тому що другу добу на роботі й грошей немає».

Арсен Аваков на цей закид відповів: «І з професіями слідчого, і з іншими  будуть зміни. Тільки все відразу не виходить — ні ресурсів, ні готовності. Крок за кроком. Там, де можливий прорив, — робитимемо. Там, де треба готуватися, готуватимемо. Але на все про все — рік, максимум півтора».

До речі, ще один проект з реформування органів внутрішніх справ на Львівщині триває вже 4 місяці на базі ГУМВС України. Він стосується додержання прав затриманих осіб. І вже, зауважують фахівці, є певні результати, які свідчать, що він потрібен і його варто продовжувати.

Під час недавньої робочої наради в МВС голова експертної ради при міністерстві Євген Захаров, розповідаючи про реалізацію пілотних проектів, зауважив, що за 6 місяців роботи вже є певні результати:

— Розроблено Стратегію розвитку органів внутрішніх справ. На її основі побудовано Концепцію, що містить першочергові кроки в напрямку реформування МВС. Ці документи вже схвалив уряд. Тепер пропонують утворити вісім груп, які мають написати план дій, що буде ∂рунтуватися на ухваленій урядом стратегії та концепції. Цей підхід вже узгоджено з нашими міжнародними колегами, тому пропоную взяти за основу цю структуру і працювати. Сама робота згодом підкаже, чи потрібно вносити зміни.

Допомогу в реформуванні МВС українським правоохоронцям готові надати молдовські колеги. Зокрема спільну заяву про обмін досвідом та взаємодію було підписано у Молдові під час недавньої зустрічі віце-міністра внутрішніх справ Республіки Молдова Сергія Дякону із заступником міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Тіграном Авакяном. Сергій Дякону зазначив, що МВС Молдови вже пройшло етап реформи, яку можна вважати успішною, і запевнив, що Молдова готова надати допомогу українським колегам — аж до направлення експертів та стажування працівників.

Багато хто погодиться, що реформа органів внутрішніх справ назріла давно. Бо ж якщо слово «міліціонер» викликає асоціацію з людиною, якої треба боятися, бо вона тільки й може, що ганяти бабусь на базарах чи  вимагати гроші у водіїв, то це апріорі ненормально. До того ж за цими негативними образами губляться ті, хто працює справді чесно і віддано.

Безумовно, ситуацію змінювати треба, і це вже задекларовано. Як підуть реформи насправді? Як кажуть, поживемо — побачимо. Та хочеться щиро побажати, щоб у цій справі все вдалося і щоб слова «моя міліція мене береже» (чи то поліція — посадовці в контексті реформування більше використовують саме цей термін) стали характеристикою тих, хто  стоїть на сторожі права й законності.

ДО РЕЧІ

Чого хочуть українці від реформування міліції?

Харківський інститут соціальних досліджень за підтримки ЄС провів опитування з цієї проблематики. За словами директора інституту Дениса Кобзіна, 40% опитаних готові допомогти працівникові міліції затримати зловмисника, а 29% хочуть вийти разом із правоохоронцями на патрулювання вулиць.

Самі працівники міліції акцентують на таких негативних для них моментах: незадовільних умовах праці, грошовому забезпеченні, нестачі екіпірування, що позначається на спілкуванні з населенням.