Завершується посівна кампанія. Якими темпами вона йде зокрема на Черкащині та Донеччині? Чи забезпечені аграрії цих регіонів усім необхідним? Про це у матеріалах наших кореспондентів.

Черкащина. Напруга осіннього лану

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Завершуючи збирання врожаю зернових та зернобобових культур, який видався більшим, ніж торік, хлібороби Черкащини організовано ведуть осінні польові роботи. Напруження, як розповіла в. о. заступника директора департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Тетяна Шендрик, високе, адже пізні зернові та технічні культури посіють на значних площах, отож треба встигнути до холодів. На темпи осіннього комплексу робіт також вплинув тривалий період бездощів’я. Трохи стримує й висока вартість пального, для придбання якого господарства змушені брати зовсім недешеві кредити.

Попри всі труднощі роботи в осінньому полі йдуть швидкими темпами. Нині завершується підготовка грунту під урожай наступного року, у розпалі сівба озимих культур. Посівним матеріалом господарства в основному забезпечені. Для посіву озимих зернових під урожай наступного року господарства заготовили понад 51 тисячу тонн насіння, зокрема 45 тисяч тонн пшениці, 347 тонн жита, майже 6 тисяч тонн ячменю, 230 тонн озимого ріпаку. Все насіння кондиційне та високих репродукцій (не нижче за другу).

Хлібороби намагаються якомога ефективніше використати не лише погожу днину, а навіть кожну годину. Вже посіяно 130 тисяч гектарів  озимих зернових культур, із них понад 118 тисяч гектарів пшениці. Під неї відведено на 2 тисячі гектарів більше, ніж торік. Крім того, значні площі засіяно озимим ріпаком. Перед ведуть хлібороби Чорнобаївського та Драбівського районів,  де сівба завершується.

Непогано йдуть справи і в Корсунь-Шевченківському районі, де зібрали рекордний урожай зернових — по 57,3 центнера з гектара. Як і хлібороби Золотоніського та Монастирищенського районів, які цього року показали зразки високої урожайності, вони закладають добру основу під урожай наступного року. Тож є всі підстави вважати, що комплекс осінніх польових робіт на Черкащині проходить успішно. 

Нині завершується підготовка ґрунту під урожай наступного року. Фото з сайту zemlerobstvo.com

Донеччина. У зиму з озимими

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Попри нинішню складну ситуацію в регіоні, аграрії Донеччини проводять сівбу озимих культур — досі зерно лягло у грунт на площі понад 105 тисяч гектарів із запланованих і відведених під ці роботи 450 тисяч гектарів. Як повідомив в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Донецької обласної державної адміністрації Олександр Дзигим, посівна кампанія розпочалася і активно триває майже у всіх тутешніх сільських господарствах. Причому селяни йдуть навіть із випередженням торішніх показників, оскільки на цей період 2013-го спромоглися засіяли всього приблизно 60 тисяч гектарів, а нині вони вже встигли виконати чверть плану.

Однак теперішні темпи робіт фахівці пояснюють наявними «старими» запасами пального і вважають, що у подальшому забезпечення виробників сільськогосподарської продукції паливно-мастильними матеріалами стане дуже серйозною проблемою.

«Цінова політика на ПММ справді не така як слід, — підтвердив непрості реалії Олександр Дзигим. — Адже бензин і дизельне паливо доводиться купувати за значно вищими цінами з огляду на те, що не всі продавці пального нині готові приїхати в зону проведення АТО».

Тривалі бойові дії також призвели до того, що в області так і не вдалося зібрати врожай ранніх зернових культур на площі понад 15 тисяч гектарів. Через це втрачено 300—400 тисяч тонн зерна — чимало навіть на тлі цьогорічного урожаю, що становить 2 мільйони 117 тисяч тонн.