КУЛЬТУРА

 На реставрацію виділять 10 млн гривень

"Перш за все необхідно відреставрувати фасад Національного художнього музею - історичну частину будівлі, яка зараз знаходиться у занедбаному стані. Також, як і в Історичному музеї, під будівлею проходить теплотраса - її необхідно вивести за будівлю, щоб виключити можливість аварії. Це той мінімум, який необхідно зробити у 2011 році, і ми його зробимо", - підкреслив під час відвідання музею Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він додав, що зараз важко оцінити необхідний обсяг коштів для реставрації музею, оскільки ще не розроблена проектно-кошторисна документація. За інформацією адміністрації музею, на ці потреби необхідно 10 мільйонів гривень. Прем'єр-міністр пообіцяв, що уряд знайде необхідні кошти.

Микола Азаров підкреслив, що Національний художній музей потребує розширення. "Те, що його треба розширювати -очевидно, тому що лише 3% колекції виставлено в залах, а колекція має дуже велике художнє, історичне та виховне значення", - наголосив Прем'єр. За його словами, за 2-4 роки буде реалізована програма з розширення музею. "Це програма не одного року. Це серйозна розробка проектно-кошторисної документації, виділення землі. От я дізнався, що, на превеликий жаль, те місце, яке попередньо планувалося виділити під розвиток музею, "талановита" Київська адміністрація умудрилася комусь продати. Зараз будемо розбиратися: кому, чому продано і як його повернути", - зазначив глава уряду.

Крім того, Микола Азаров переконаний, що всі музеї повинні перебувати у сфері управління Міністерства культури і на нього покладено відповідальність за те, щоб музеї розвивались. Відповідаючи на запитання журналістів про долю Національного історико-культурного заповідника "Софія Київська", він зауважив, що ця пам'ятка також має бути передана Мінкульту, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.