У понеділок відповідні кредитні договори на загальну суму 1,48 мільярда доларів підписали директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан, міністр фінансів Олександр Шлапак, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета і заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук.

Збіг інтересів: уряд націлений на структурні реформи, а Світовий банк готовий допомогти матеріально. Фото Укрiнформу

Пакет із трьох нових проектів — це частина загальної допомоги Україні обсягом 3,5 мільярда доларів США, про яку група Світового банку оголосила в березні цього року.

Зокрема 750 мільйонів доларів спрямують на кредитування урядової політики, для підтримки пріоритетних заходів з реформування ключових структур української економіки, які, як передбачається, закладуть основу для всебічного і стійкого зростання.

382 мільйони доларів будуть виділені в рамках Проекту ефективності централізованого теплопостачання, згідно з яким цими коштами будуть підтримані 10 муніципальних теплокомуненерго.

Ще 350 мільйонів доларів виділять у межах Другого інфраструктурного міського проекту, який забезпечить фінансуванням 10 українських водоканалів.

Уряд високо цінує підтримку Світового банку і намагається бути надійним партнером, зазначив, коментуючи підписання кредитних угод, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Світовий банк надав кредит Україні під 0,9 % річних. Про це на прес-конференції після підписання угод сказав міністр фінансів Олександр Шлапак. Він зазначив, що кредити Світового банку найбільш вигідні: у жодного іншого позичальника Україна не може нині знайти такий дешевий кредит, а уряд, проводячи політику запозичення, намагається залучати недорогі ресурси.

Відповідаючи на запитання журналістів про подальшу долю долара на валютному ринку, Олександр Шлапак висловив думку, що український уряд має всі можливості, аби не допустити волатильності на валютному ринку й подальшого знецінення гривні.

За його словами, розрахунки для бюджету щодо   середнього курсу гривні до долара за підсумками року, залишаються не змін ними, і надалі гривня повинна зміцнитися. «Тепер курс 12, очікуємо, що буде дещо легший далі», — резюмував Олександр Шлапак.

Міністр пояснив, що Україна вперше стикається з військовою агресією, яка «вимиває» кошти з банківської системи. Загалом питання, до якого рівня можливе зміцнення гривні, потребує подальшого обговорення, однак, за словами посадовця, курс на рівні 10,5 грн/долар дає змогу збалансувати зовнішню торгівлю товарами та послугами.

До речі, український уряд планує до кінця липня підписати зі Світовим банком ще одну кредитну угоду на 500 мільйонів доларів для стабілізації банківського сектора, повідомив журналістам міністр фінансів. За його словами, частину цих коштів можуть спрямувати на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.