З вівторка увагу керівництва нашої країни, світових лідерів та загалом усіх громадян, яким небайдужа доля України, було прикуто до гуманітарного конвою, направленого РФ до кордону з Україною. Вітчизняне МЗС вже поінформувало російську сторону про передбачені українським законодавством та міжнародним правом модальності щодо процесу доставки вантажу.

У формі заяви зовнішньополітичне відомство наголосило, що з метою уникнення провокацій досягнуто низку технічних домовленостей, які дають змогу поставити дії російської сторони в рамки, визначені та контрольовані Україною і міжнародними інституціями, зокрема Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) та ОБСЄ.

Зведений загін ДСНС розвантажує автівки з товарами найпершої потреби. Фото з сайту mns.gov.ua

Так, прикордонний та митний контроль, оформлення гуманітарної допомоги здійснюватимуть уповноважені органи України за сприяння та моніторингу МКЧХ та ОБСЄ. Усі гуманітарні вантажі, зокрема російські, доставлятиме до місць призначення, що перебувають під тимчасовим контролем терористів, виключно МКЧХ. Комітет забезпечуватиме й логістичні аспекти, пов’язані зі зберіганням та розподілом допомоги.

«В Україні виходять із того, що ключову роль в узгодженні безпекових аспектів, а також конкретних маршрутів проходження вантажів із гуманітарною допомогою територією, що контролюється незаконними збройними формуваннями, включно з тією, яку буде забезпечено урядом, відіграватиме Тристороння контактна група, — передає текст заяви прес-служба МЗС. — Російська Федерація несе усю відповідальність за те, щоб терористи, які мають оперативний контроль за ситуацією у певних районах Луганської області, не чинили будь-яких провокацій проти ініційованої Президентом Міжнародної місії гуманітарної допомоги для потреб цивільного населення Луганщини, а також проти персоналу МКЧХ під час виконання їхньої місії».

До речі, гуманітарна допомога від Кабінету Міністрів для жителів Донбасу прибувала до міста Старобільська на Луганщині почергово. Так, позавчора ввечері на місці вже були вантажні автомобілі з Харкова. Для прийому допомоги розгорнуто спеціальну базу. Сформовано й сховища, де зберігатимуть продукти. Ці завдання виконував зведений загін Міжрегіонального центру швидкого реагування (м. Ромни, Сумська область) ДСНС у складі 60 осіб на чолі з його керівником, полковником служби цивільного захисту Сергієм Біляєвим, який працює на території Старобільська.

За даними департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, рятувальники та логісти центру сортували гуманітарну допомогу за групами товарів. Першочергово до місць призначення вони відправлять те, що може швидко зіпсуватися. До міст Донбасу вантажівки попрямують під егідою МКЧХ.

Ближче до ночі в Старобільську зустрічали й «гуманітарку» із Дніпропетровська. Прибуття товарів із Києва очікували вчорашнього ранку. Як уже повідомлялося в попередньому номері «УК», до групи товарів першої необхідності для людей, які живуть у контрольованих терористами територіях, увійшли продукти харчування (овочі, крупи, цукор, борошно, соняшникова олія, консерви, мед, чай), вода, медикаменти, засоби гігієни, товари для дітей. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»