Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт прибув з візитом до України практично гарячими слідами ухвалення Європарламентом резолюції щодо ситуації в окупованому Росією Криму та прав корінного населення півострову — татар.

Ця тема була і в центрі уваги зустрічі з поважним гостем Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який докладно поінформував співрозмовника про ситуацію на Донбасі та в Криму, про систематичне порушення агресором прав людини, зокрема кримських татар. «У цьому напрямі нам потрібно бути дуже рішучими, щоб навести лад», — зазначив глава уряду.

Звідси випливає й необхідність продовження санкцій щодо Російської Федерації. Послаблення можливе лише за таких умов, переконаний Прем’єр: агресор відходить з української території, виконує всі необхідні зобов’язання у межах мінських домовленостей, повертає територію Криму, захоплену військовим шляхом.

Розповів Володимир Гройсман і про пріоритети новосформованого уряду, зокрема й про налаштованість на масштабне проведення реформ. Так, у складі Кабміну вперше з’явилися посади віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яку обійняла Іванна Климпуш-Цинцадзе, а також —міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. «Переконаний, у цьому напрямі в нас будуть успіхи», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Нині уряд націлений на масштабну боротьбу з корупцією. Також у фокусі уваги Кабінету Міністрів — боротьба з інституційною слабкістю, продовження децентралізації влади, проведення реформ у судовій та економічній галузях, публічна приватизація, а також виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема у рамках Програми співпраці із МВФ та Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

З особливою приємністю Володимир Гройсман прокоментував факт призначення нового Генерального прокурора, що відкриває шлях активізації взаємодії з нашими закордонними партнерами: «Покладаю надію на те, що багато речей буде змінено позитивно».

Президенту Парламентської асамблеї Ради Європи Володимир Гройсман подякував за послідовну підтримку України, чий успіх на шляху перетворень стане найкращою відповіддю агресору і найкращим сигналом для міжнародних партнерів.

Своєю чергою Педро Аграмунт запевнив, що Парламентська асамблея Ради Європи готова надавати Україні всю необхідну підтримку на шляху досягнення нею миру та добробуту. ПАРЄ також уважно стежить за ситуацією навколо незаконного утримання в Росії української льотчиці Надії Савченко.

Педро Аграмунт зазначив, що асамблея готує низку звітів щодо ситуації в Україні, зокрема й щодо юридичних аспектів ситуації із українськими громадянами на окупованих територіях, її гуманітарних наслідків, а також щодо боротьби з корупцією. У цьому контексті він зазначив, що ПАРЄ вітає дії України, спрямовані на подолання корупції.

У підтримці запевнив він і Голову Верховної Ради Андрія Парубія, наголосивши на необхідності згуртування всіх політичних сил навколо ідеї реформування країни.

Аграмунт зауважив, що Україна нині переживає непрості часи, але має повну підтримку ПАРЄ: «Парламентська асамблея повністю підтримує незалежність, суверенність і територіальну цілісність України, а також процес продовження вкрай необхідних реформ».

Поважний гість залишився задоволений формуванням уряду й призначенням співрозмовника на високу парламентську посаду. «Певен, що й уряд, і Верховна Рада зобов’язані скористатися цією динамікою задля поглиблення системних змін, — цитує УНІАН оптимістичні слова Педро Аграмунта. — Незважаючи на політичні розбіжності, парламент повинен показати здорові ознаки динамічного плюралістичного розвитку, щоб знайти спільний знаменник для виконання важливих реформ».

Адже для досягнення миру й добробуту на своїй території, Україна повинна бути потужною і багатою, маючи належні державні інституції та структури. І всі політичні сили мусять нині згуртуватися більш, ніж будь-коли, показавши народу України конкретні результати своєї діяльності.