«Ви всім своїм серцем відчуваєте боротьбу України за свободу, демократію, нову Європу, яку відстоює зараз Україна. Ми відчуваємо дуже сильну та ефективну Вашу підтримку», — з такими словами Президент Петро Порошенко звернувся до Президента Литовської Республіки Далі Грібаускайте, яка перебувала в Україні з робочим візитом.

Литві глава держави подякував за підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, а високоповажній гості — за її роль в останніх рішеннях Європейської Ради щодо нашої країни. «Для нас має високий пріоритет підтримувати єдність у Європі, трансатлантичну єдність, глобальну єдність — від Канади до Японії», — передає слова Президента його прес-служба.

Чітка позиція литовського лідера викликає повагу і в Україні, і в Європі. Фото з сайту kmu.gov.ua

Даля Грібаускайте повідомила, що дискусії, проведені під час засідання Європейської Ради, засвідчили єдність Євросоюзу в підтримці України. Йдеться як про економічний, так і фінансовий та консультативний аспекти. Високоповажна гостя засвідчила готовність Литви продовжувати надавати Україні всебічну підтримку, зокрема й направити медиків.

Під час зустрічі Петро Порошенко говорив про те, що Україна докладає максимальних зусиль для втілення реформ, а тому — змінює країну. Нагадав він і про необхідність витрачати зусилля на модернізацію армії задля захисту країни. Даля Грібаускайте лаконічно відповіла: «Але це необхідно робити».

Президент дав зрозуміти своїй литовській колезі, що Україна розраховує на підтримку Європейського Союзу в цьому процесі. Він розповів і про те, що вже 11 країн направили в нашу державу військово-технічну допомогу. А також про ефективні переговори щодо цього питання з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Відзначив Петро Порошенко й плідне співробітництво з Польщею і Литвою у спільній військовій бригаді, що, за його словами, є новою формою координації зусиль.

«Українська армія зараз набула унікального досвіду бойових операцій у веденні гібридних воєн», — сказав він. На це Даля Грібаускайте відреагувала словами: «Краще б такого досвіду не набувати». А Президент поставив крапку в діалозі, зазначивши, що ця агресія об’єднала нашу націю. «Українська армія потужна як ніколи. Я гордий бути Верховним Головнокомандувачем такої армії», — додав він.

А в Будинку уряду Президента Литви зустрічав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він привітав Далю Грібаускайте із нагородженням премією «Людина року». Високоповажна гостя цю нагороду отримала за відстоювання інтересів України на найвищому міжнародному рівні, активну підтримку європейських прагнень і територіальної цілісності України.

«Ми переконані, що вам належить набагато вища нагорода, адже ваша стійка й сильна позиція — надзвичайно важлива не лише для України, а й для Європейського Союзу», — передає слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Сторони обговорили і результати останнього засідання Європейської Ради, яке відбулося 19—20 березня, а також зусилля Європейського Союзу з підтримки України.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»