На початку листопада всі інформаційні канали облетіла «бомба»: у селі Цепцевичі Сарненського району на Рівненщині спалах кору майже одночасно вклав у ліжка понад півсотні дітей. А від початку року в цьому районі перехворіло на кір понад 600 жителів. Переважна більшість, зрозуміло, діти.

Невдовзі на сайті МОЗ з’явилося пояснення: причиною спалаху кору стала відмова батьків від профілактичних щеплень через релігійні переконання. З чотирьох тисяч «відмовників», що є в області, 2300 проживають саме в Сарненському районі. А про те, що згаданої вакцини на Рівненщині просто немає, — жодного слова. Начебто міністерство сном і духом не відає про власний червневий наказ № 502, згідно з яким на Рівненщину вже давно мало б надійти 28 тисяч доз комбінованої вакцини КПК (кір, паротит, краснуха).

Минув тиждень, другий… З робочим візитом на Рівненщину прибув Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, який поцікавився й цим питанням. Так би мовити, «під візит» 180 доз згаданої вакцини нам позичила сусідня Львівщина: хто і що демонстрував цим жестом, залишається лише здогадуватися. Виходить, не хрестимося навіть тоді, коли грім уже гримнув так, що не почути його міг тільки глухий? Бо вакцини в області немає й досі.

Тепер уже й самі віруючі цілком справедливо резюмують: як ми можемо відмовлятися від того, чого насправді немає?

Я за щеплення — обома руками. Особливо за тих 10 основних, які взялася забезпечувати для діток держава. Серед них і КПК, якою вперше вакцинують одразу після року, а вдруге — в шість. Моїй онучці, яка мешкає в Рівному, два роки. Але згаданого щеплення вона досі не отримала: його просто немає в поліклініці. Як, скажіть, ризикнути віддати її в садочок, коли добре знаємо: кір уже недалеко? А він надто небезпечний своїми ускладненнями, серед яких навіть енцефаліт. При цьому жодного платного кабінету щеплень на Рівненщині немає: у мегаполісах є, а в нас немає. Одне слово, зв’язала нам рідна держава, як мовиться,  руки й ноги.

Епідеміологи стверджують, що затримки з постачанням не лише цієї, а й інших основних вакцин у краї відчутні вже добрих три-чотири роки. Та чи знають про це в уряді, вони не впевнені. До останнього хочеться вірити, що не знають. Бо якби знали, то, мабуть, не допустили б, щоб за сім років рівень захворюваності на кір у державі зріс у десятки разів — такого не було з повоєнних часів! Невже з таким спадком нас чекають у Європі?

Але я навіть не про це. Шановні керівники держави! Вакцинуйте нарешті міністерських чиновників від брехні, адже на терези покладено здоров’я і життя дітей. Що ж виходить: з одного боку, держава піклується про свій генофонд, виплачуючи величезні, навіть за стандартами Євросоюзу, кошти при народженні дітей (для прикладу, в сусідній Польщі така допомога — лише тисяча злотих, що еквівалентно нашим 2800 гривням), з іншого — не знаходить сум на життєво важливі вакцини?

А Інтернет просто-таки розривається від нових повідомлень: на Тернопільщині захворюваність на кір зросла в 30 разів, на Вінниччині — у вісім, на Івано-Франківщині, на Рівненщині…