Коли людина багато й інтенсивно працює, то їй, безумовно, потрібен якісний відпочинок і оздоровлення. А коли трапляється нещасний випадок під час виробничого процесу — необхідна уже істотніша підтримка у відновленні здоров’я і працездатності, а також відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ушкодження здоров’я. І тут на допомогу приходить Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. На недавньому засіданні колегії виконавчої дирекції Фонду було підведено підсумки його діяльності за 2015 рік, а також визначено першочергові завдання на наступний період. Про них «Урядовому кур’єру» розповів директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН.

Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН.— Валерію Григоровичу, як можна охарактеризувати діяльність Фонду за минулий рік?

— Фонд у повному обсязі виконує свої зобов’язання перед сотнями тисяч потерпілих на виробництві та членами їхніх сімей. І цим засвідчив свою потужність і надійність як провідника активної соціальної політики в державі. Це, безперечно, головний здобуток Фонду торік.

Основне джерело надходжень до бюджету Фонду — внески страхувальників. На початок 2016 року їх було 1 мільйон 671 тисяча осіб.

У 2015 році передбачався розмір доходів у сумі 6,849 мільярда гривень. Надійшло ж їх 6,667 мільярда, а це 97,3% плану. Отже, недоотримали 182 мільйони. Порівняно з 2014 роком доходи зросли на 3,3%. Видатки ж за звітний період збільшилися майже на 20% і становили майже 7,1 мільярда гривень.

На початок цього року сума несплачених платежів до Фонду становила 817 мільйонів гривень. Порівняно з початком 2015-го цей показник скоротився на 3,8 мільйона гривень, а це лише 0,5% загальної суми. Недоїмка — 647 мільйонів гривень, що на 9,4 мільйона менше порівняно з початком 2015-го.

Основні складові недоїмки такі: недоїмка гірничих підприємств — 603 мільйони гривень; банкрутство та ліквідація страхувальника — 32 мільйони; недоїмка економічно активних підприємств — майже 9 мільйонів; недоїмка підприємств установ виконання покарань — майже 2 мільйони.

Але незважаючи на проблеми завдяки винятковій професійності нашого колективу нам все-таки вдалося гідно завершити рік і своєчасно забезпечити належний соціальний захист потерпілим на виробництві, а родинам, які втратили годувальника, надати необхідну матеріальну підтримку і увагу.

— Які загрози існували? Як їх вдалося усунути?

— Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 року внесено зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими нівельовано диференціацію розміру єдиного внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва страхувальника та встановлено фіксовану ставку єдиного внеску обсягом 22%. Це майже удвічі менше порівняно із середнім розрахунковим розміром єдиного внеску, який склався до ухвалення цього Закону.

Як наслідок, вже у січні цього року фактичні надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві за часткою єдиного внеску 3,886% становили 356,6 мільйона гривень, що на 63,4 мільйона менше порівняно із січнем 2015-го.

Щоб збалансувати доходи та видатки Фонду в умовах зменшення розміру єдиного внеску, виконавча дирекція Фонду надала пропозиції уряду щодо пропорцій розподілу єдиного внеску за видами загальнообов’язкового державного соцстрахування щодо встановлення частки єдиного внеску, яка розподілятиметься до Фонду, в розмірі 6,5397%. Приємно констатувати, що Кабінет Міністрів затвердив цю частку.

— Фонд стабільно виконує свої зобов’язання перед застрахованими. Як вам це вдається?

— Майже 95% отриманих торік доходів було спрямовано на відшкодування шкоди, заподіяної працівникам внаслідок ушкодження здоров’я або в разі смерті. За 2015 рік з бюджету Фонду потерпілим та членам їхніх сімей виплачено 6,3 мільярда гривень, що на 1,2 мільярда, або 22,5%, більше, ніж 2014-го.

На 1 січня 2016 року Фонд здійснює щомісячні страхові виплати майже 222 тисячам осіб. До речі, це порівняно з 2014 роком менше майже на 15%.

Таке зменшення кількості осіб, які отримують страхові виплати, зумовлено тим, що Фонд не в змозі виконувати повною мірою свої функції на території, не підконтрольній українській владі.

У структурі страхових виплат у 2015 році основна частина припадає на щомісячні страхові виплати — це 6 мільярдів гривень, або майже 95% загальної суми виплат, а також одноразову допомогу — 269 мільйонів гривень (трохи більш як 4%).

Середньомісячний розмір страхової виплати на одного потерпілого становить 1815 гривень, що на 412 гривень, або 29,4%, більше порівняно з 2014 роком.

Завдяки проведеному в січні 2015 року перерахунку з 1 березня 2014 року середній розмір щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їхніх сімей в Україні збільшився на 116,3 гривні, або на 7,9%. Перерахунок проведено майже 265 тисячам осіб. Для переселенців з окупованих територій та районів проведення АТО суми перераховували за місцем їхнього тимчасового проживання.

Також у 2015-му Фонд провів індексацію грошових доходів понад 99 тисячам потерпілих. Тож середній розмір щомісячних страхових виплат збільшився на 368 гривень. Загальна сума витрат на індексацію в звітному році становила 439 мільйонів гривень, що у понад 7 разів більше, ніж в 2014 році.

— А як Фонд підтримує переселенців, які мають право на його допомогу?

— Із серпня 2014 року виконавча дирекція Фонду запровадила механізм продовження щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їхніх сімей, які тимчасово виїхали із зони проведення АТО за місцем їхнього тимчасового проживання. За 2015 рік до робочих органів виконавчої дирекції Фонду щодо цього звернулося майже 76 тисяч переселенців, зокрема з Донеччини — майже 47 тисяч осіб, з Луганщини — 29 тисяч.

І ще. Протягом звітного періоду Фонд виплачував щомісячні страхові суми 1,6 тисячі потерпілим, які проживають в країнах, з якими укладено міжнародні угоди України та передбачено здійснення страхових виплат і надання соціальних послуг. За звітний рік виплачено понад 35 мільйонів гривень.

— Важливий напрям діяльності Фонду — медико-соціальна реабілітація, відновлення здоров’я та працездатності людей, які внаслідок виробничих травм або профзахворювань стали інвалідами праці. Як Фонд підтримує їх?

— Згідно з оперативними звітними даними, впродовж 2015 року в закладах охорони здоров’я проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 12 244 потерпілих на виробництві. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення в аптечних закладах забезпечено 16 828 осіб. Санаторно-курортне лікування за рік пройшов 7721 інвалід внаслідок трудового каліцтва. 4965 осіб забезпечено протезно-ортопедичними виробами. Спеціальні засоби пересування (візки) отримали 240 потерпілих.

Торік виплати на спеціальний медичний догляд отримали 867 інвалідів, на постійний сторонній догляд — 3020 осіб, на побутове обслуговування — 3731. Усього ж для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами використано понад 308 мільйонів гривень, зокрема понад 19 мільйонів — на послуги для 2368 переселенців.

Вагомим здобутком 2015 року у сфері соціальної реабілітації стало продовження уже традиційних започаткованих Фондом щорічних спартакіад серед інвалідів праці. Свідченням непересічної уваги українського суспільства до цього заходу стали вітання Президента України та Голови Верховної Ради.

— Та, безумовно, було б краще, аби нещасних випадків на виробництві було якомога менше, щоб люди не втрачали здоров’я.

— Так. Один з основних показників стану охорони праці — рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності. Тішить, що у 2015 році порівняно з 2014-м кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 8% — з 4999 до 4592. А кількість смертельно травмованих осіб скоротилася на 6,3% (з 384 до 360).

— Які основні причини виробничого травматизму?

— Як свідчить аналіз, серед причин нещасних випадків домінують організаційні, які призвели до майже 3 тисяч випадків, а це 65% загальної кількості. Із психофізіологічних причин сталося майже 24% нещасних випадків, з технічних — понад 11%.

Основна травмонебезпечна галузь економіки — добувна промисловість і розроблення кар’єрів. Кількість травмованих тут — приблизно 21% загальної кількості травмованих в Україні. Високим залишається рівень травмування на транспорті, в сільському, лісовому та рибному господарствах, у металургії і, хоч як дивно, в охороні здоров’я.

Щодо профзахворювань: торік порівняно з 2014-м їх кількість скоротилася в Україні на 36%, або на 988 випадків — з 2752 до 1764. У структурі профзахворювань домінують хвороби органів дихання — 49% загальної кількості в Україні, захворювання опорно-рухового апарату — 32%, вібраційні хвороби — 7%, порушення слуху — 4%. Найбільше профзахворювань зареєстровано в добувній промисловості — 77% загальної кількості, однак це на 35% менше порівняно з попереднім роком.

— Які заходи із профілактики виробничого травматизму здійснює Фонд?

— Серед пріоритетів діяльності Фонду — проведення профілактичної роботи, спрямованої на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаним умовами праці.

На початок 2016 року в робочих органах виконавчої дирекції Фонду працює 398 страхових експертів з охорони праці. Наші представники на місцях взяли стовідсоткову участь у роботі комісій з розслідування нещасних випадків та профзахворювань.

Також ми активно долучаємося до опрацювання та впровадження системи управління охороною праці на підприємствах. Торік впроваджено понад 16 тисяч таких систем, що на 69%, або у 1,7 раза більше порівняно з 2014-м. А ще наші співробітники взяли участь у роботі майже 6 тисяч комісій з питань охорони праці підприємств, 16 тисяч комісій з перевірки знань з питань охорони праці працівників тощо. Крім того, протягом року страхові експерти надали роботодавцям 34,5 тисячі консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків.

— У якій нормотворчій роботі бере участь Фонд?

— Виконавча дирекція Фонду опрацювала низку законопроектів, пов’язаних з реорганізацією Фонду, посиленням ролі страхових експертів з охорони праці, відновленням проведення щорічного перерахунку щомісячних страхових виплат тощо. Фонд долучився до розроблення 12 тисяч нормативних актів з охорони праці підприємств. Ми всіляко підтримуємо законодавчі ініціативи, спрямовані на захист прав потерпілих на виробництві, дотримання конституційних прав громадян та принципів загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Хочу запевнити всіх застрахованих осіб, що виконавча дирекція Фонду й надалі відстоюватиме інтереси потерпілих на виробництві, членів їхніх сімей, працюватиме для забезпечення функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та її розвитку.

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій АКОПЯН. Народився 20 липня 1958 р. в с. Чехівка Чорнобаївського району на Черкащині. Закінчив Київський інститут народного господарства (економіст).

Народний депутат України III та IV скликання. З квітня 2012 року — директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. З 2003 року академік Української академії наук. Доктор філософських наук. Має почесне звання «Заслужений економіст України», низку нагород.