У середині серпня спробувала купити євро у Рівному: не для заощаджень — валюта була потрібна на дорожні витрати до Франції, куди саме збиралася. Міняйли за один євро вже тоді правили по 19 гривень. На моє здивування, чому так дорого, один із них, не моргнувши оком, випалив: «А ви що, не знаєте, завтра Росія вводить війська в Україну. То завтра буде 20, післязавтра — 25 і, відповідно, далі…»

І тут-таки жінка здала йому євро за ціною 17,50. Таки непогано заробляють хлопці — 1,50 на кожному! Це остаточно переконало не годувати валютників, і я вирушила до державного Ексімбанку, де без жодних проблем того дня купила євро по… 18,10.

Та нині ситуація змінилася. Ані у відділеннях державних Ексімбанку та Ощадбанку, ані в комерційних купити євро (чи долари) практично неможливо. І це при курсі 19,20—19,35, і при щойно введених обмеженнях Нацбанку на купівлю валюти. Зате на чорному ринку все «стабільно»: незмінні 19 за євро і близько 15 за долар. Бери — не хочу, і без будь-яких обмежень!

Маю величезні сумніви, що необхідну кількість іноземної валюти міняйлам приносять пересічні громадяни. Чомусь усе більше впевненості в тому, що валюта до них перекочовує з банків. Кому це вигідно, здогадатися неважко. Тільки не людям, яким вряди-годи знадобиться кілька десятків євро або доларів.

А валютники своїх півтори гривні на кожному євро мають стабільно — і вже не перший місяць. Знайомим зізнаються, що такого «підйому», як за останніх півроку, не мали вже давно. Отже, кому війна, а кому — мати рідна? Чому цього нині (як, зрештою, й десятиліттями) «не помічають» правоохоронці? В якому правовому полі працюють ці особи: як правило, молоді міцні здоровані, які не поспішають боронити Україну, а наживаються на наших злиднях? І хто зрештою відповість за те, що валютний ринок останнім часом, вважайте, повністю пішов у тінь?

Маючи на картці з міжнародними платіжними системами кошти, можна було б і не хвилюватися, від’їжджаючи за кордон. Розраховуйся собі і ні про що не думай — як роблять громадяни всіх цивілізованих країн. Та як тут не думати, що поки ти туди доїдеш, гривня може обвалитися так, що не те що розрахуватися — додому повернутися не вистачить. У країні справжніх чудес живемо, панове…