Уперше за історію розвитку двосторонніх відносин між Україною та Японією керівник уряду цієї країни відвідав Київ. Напередодні старту саміту «Великої сімки» високого гостя вітав Президент Петро Порошенко. Через Прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе він подякував групі найрозвиненіших держав світу за підтримку суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України. «Ми високо цінуємо рішучу позицію Японії щодо невизнання анексії Росією Криму, а також готовність всебічно сприяти консолідації зусиль міжнародної спільноти для забезпечення повної імплементації мінських домовленостей», — додав глава держави.

Японський прем’єр Сіндзо Абе переконаний, що передані автомобілі сприятимуть реформуванню та зміцненню іміджу української дорожньої поліції. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Фінансові чинники

По завершенні переговорів із Петром Порошенком Сіндзо Абе заявив, що його країна вважає неприйнятним силовий варіант врегулювання ситуації на Донбасі, натомість поважає верховенство права і суверенітет України. Він запевнив Президента, що під час головування у G7 наступного року Японія працюватиме на мирне врегулювання ситуації на Донбасі.

На думку Петра Порошенка, Україну та Японію поєднують багато чинників, найголовніший із яких — спільні цінності та інтереси, а ще — спільний «дуже важко прогнозований та небезпечний» сусіда. «Ми готові до активної співпраці з Японією у реформуванні безпекових інституцій у межах ООН, зокрема реформування Ради Безпеки ООН, а також об’єднання зусиль для створення стабільної та справедливої системи міжнародної безпеки. Японія дуже близька Україні попри відстань. Ми вважаємо її щирим другом, лідером «Великої сімки» та важливим донором», — цитує слова Президента його прес-служба.

Космічна галузь, ядерна енергетика з огляду на інвестиційну складову, досвід у подоланні техногенних катастроф — про це також говорили високопосадовці.

Результат переговорів делегацій у розширеному складі скріпила міжурядова угода про надання урядом Японії пільгового кредиту на проект з модернізації Бортницької станції аерації під Києвом обсягом 1,1 мільярда доларів. А ще ця країна надасть нам кредит для розвитку чистих технологій у галузі вугільної енергетики.

Символ честі й толерантності

У Кабінеті Міністрів Сіндзо Абе обговорив ті самі теми. До нього Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також звертався зі словами подяки за персональну та геополітичну підтримку. Він нагадав, що днями наш парламент ратифікував угоду про захист взаємних інвестицій між Україною і Японією. Прем’єр-міністр Японії висловив переконання, що під керівництвом Арсенія Яценюка в Україні відбудеться прискорення реалізації реформ, інформує департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ

До слова, автомобілі Toyota Prius урядовці з Японії передавали в Академії МВС (в межах Кіотського протоколу відомство отримає понад 1568 сучасних та екологічних машин з гібридними двигунами). Цими автомобілями користуватимуться нові підрозділи Національної поліції та патрульної служби. «Символ нульової толерантності до корупції» можна буде помітити в Києві з кінця червня, коли запрацює нова міська патрульна служба. Автомобілі дадуть змогу скоротити витрати пального, заощадити значні державні кошти і поліпшити екологічну ситуацію в містах.

Прем’єр-міністр Японії висловив сподівання, що передані автомобілі сприятимуть реформуванню та зміцненню іміджу української дорожньої поліції. «Вони символізують японські енергоощадні технології, це найпопулярніші гібридні авто у світі. Маючи надзвичайно високі екологічні характеристики, вони порівняно з автомобілями, які використовувала українська міліція раніше, забезпечують майже 70% скорочення викидів вуглекислого газу», — сказав він.

Тоді віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко і Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі поставили підписи під протоколом із залучення 108 мільярдів єн. Це понад 18 мільярдів гривень кредиту, наданих урядом Японії на реконструкцію Бортницької станції аерації.

Головним партнером тут виступає Японське агентство міжнародного співробітництва (Джайка). Кредит надають на 40 років під 0,1 %, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.