ПЕРСПЕКТИВА

Восени належить ухвалити ще кілька законів, які відкриють шлях підписанню Угоди про асоціацію з Євросоюзом 

Україна докладає максимум зусиль для виконання критеріїв, пов’язаних із підписанням Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Таку позицію висловив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з віце-президентом Європейського Парламенту Яцеком Протасєвічем.

Віктор Янукович наголосив, що Україна надає особливого значення діалогу з Європейським Союзом та Європарламентом і виступає за активізацію цих відносин. Глава держави висловив переконання, що політичні сили і громадянське суспільство мають об’єднати свої зусилля задля досягнення успіху в питанні євроінтеграції. «Для кінцевого успіху вкрай необхідні зараз активні, злагоджені дії не тільки всіх гілок влади, а й опозиції і, безумовно, громадянського суспільства. Дуже важливе відчуття спільної платформи європейського вибору України», — підкреслив Віктор Янукович.

Головне, що Україна очікує ухвалення позитивного рішення на саміті «Східного партнерства», який відбудеться у Вільнюсі в листопаді цього року. «Подальший економічний розвиток країни, розвиток міжособистісних стосунків між Україною та Європейським Союзом цілком пов’язаний із питаннями європейської інтеграції. Тому ми готові й надалі підтримувати ініціативи «Східного партнерства» і докладати зусилля щодо ефективного механізму поглиблення співпраці», — наголосив Віктор Янукович.

У свою чергу віце-президент Європейського Парламенту Яцек Протасєвіч передав главі держави вітання Президента Європарламенту Мартіна Шульца і подякував за його особистий внесок у підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, повідомляє прес-служба Президента.

«Від свого імені, від імені інших членів Європейського Парламенту хотів би подякувати Вам за Ваш особистий внесок стосовно того, що триває процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію», — наголосив віце-президент Європарламенту.

Місія була унікальною

А Прем’єр-міністр Микола Азаров, окрім політичних питань, торкнувся у ході зустрічі з віце-президентом Європарламенту ще й економічних. За його  словами, влада розраховує на економічне зростання в Україні у 2013 році, незважаючи на послаблення зовнішніх ринків збуту продукції.

«Економіка України переживає значні труднощі, які передусім пов'язані з послабленням наших зовнішніх партнерів, зокрема і Євросоюзу, оскільки рецесія у ЄС впливає на наш товарообіг — він скорочується. Уповільнення темпів зростання в Азії також впливає на наші традиційні ринки. Ми сподіваємося виправити ситуацію і до кінця року вийти на економічне зростання», — уточнив Микола Азаров.

Яцек Протасєвіч від імені Президента Європарламенту подякував Миколі Азарову за підтримку місії Пета Кокса і Александера Кваснєвського, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Місія Кваснєвського-Кокса унікальна. Вона використала всі свої можливості, на мій погляд, на 100 відсотків. Вони 15 разів зустрічалися з Президентом України, 15 разів — із Прем'єр-міністром, багато разів зустрічалися із представниками опозиції та Юлією Тимошенко», — зауважив глава уряду.

Він також запросив президента ЄП Мартіна Шульца відвідати інвестиційну конференцію «Україна і партнери», яка відбудеться в Києві 13-14 червня.

Останній ривок

З Яцеком Протасєвічем зустрівся і Голова Верховної Ради Володимир Рибак, який переконував високого гостя, що Україна усвідомлює значення позиції Європарламенту в контексті оцінки Європейським Союзом окремих внутрішньополітичних процесів у державі, а також у питанні підписання і ратифікації Угоди про асоціацію.

Він високо оцінив позицію депутатів Європарламенту щодо необхідності підписання угоди, їхні конструктивні коментарі й рекомендації в рамках розгляду «українського питання» під час нещодавніх засідань Комітету Європарламенту у закордонних справах у Страсбурзі.

З наближенням терміну підписання угоди на Вільнюському саміті у листопаді питання реалізації очікуваних реформ набувають додаткової актуальності і є темою регулярних дискусій у Європарламенті. Завдяки активній роботі уряду і парламенту ухвалено майже всі закони, необхідні для завершення першої фази плану дій.

У свою чергу Яцек Протасєвіч зазначив, що Європарламент послідовно підтримує Україну на шляху євроінтеграції. Залишилося кілька завдань, які необхідно виконати ВР у цьому напрямку до початку Вільнюського саміту. Серед них — ухвалення змін до виборчого законодавства, нового закону про прокуратуру.

Володимир Рибак запевнив, що вказані закони буде розглянуто і ухвалено на осінній сесії у вересні, повідомляє прес-служба Верховної Ради. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»