В Україні 19 грудня традиційно відзначають День адвокатури. Дату було обрано не випадково, адже саме цього дня в 1992 році парламент ухвалив Закон «Про адвокатуру». Згодом цей нормативний акт коригували, проте він так і не став ідеальним, тому й досі триває дискусія щодо змін у ньому. Тож чим сьогодні живуть фахівці, головне завдання яких — захист наших з вами прав та інтересів, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Обмежений захист

Нещодавно Асоціація правників України в соцмережах провела опитування, яке продемонструвало, на що потрібно звернути увагу під час розробки і внесення змін у закон. Найбільше адвокатів турбують такі проблемні питання: надання доступу до державних реєстрів та баз даних, отримання інформації з обмеженим доступом на адвокатський запит, розширення гарантій адвокатської діяльності, безперешкодний доступ до клієнта незалежно від місця та часу, можливість застосування спрощеної системи оподаткування.

— Зараз нам необхідно закріпити права і гарантії адвокатів, — наголошує президент Асоціації юристів Денис Бугай. — Якщо ми їх підсилимо, то дамо можливість адвокатові працювати, наприклад у кримінальній справі, так само, як і слідчому. Так ми справді зможемо провадити верховенство права, а вітчизняні суди будуть не театральною виставою, а реально вчинятимуть правосуддя. Нині ж адвокатам проблематично навіть збирати докази по справі, оскільки працівники держустанов не вважають за потрібне відповідати на наші запити. Хоч вони мусять це робити.

Не маємо ми й доступу до державних реєстрів, які є у слідчого чи прокурора, тому не можемо формувати нашу правову позицію. До того ж, на подані клопотання прокурори й суди не реагують, бо не вбачають в адвокаті процесуального опонента.

Загалом, на думку адвокатів, у них є лише 30% повноважень порівняно з протилежною стороною обвинувачення (прокуратура тощо). Таким чином адвокатам важко надавати в суді докази настільки ж аргументовані, як у опонентів. Це не кажучи про вкрай ускладнений доступ до клієнта.

— Нині ситуація така: наприклад, якщо у підзахисного в кабінеті проводять обшук чи слідчі дії, то адвоката туди не пускають, — зазначає Денис Бугай. — Проте, на моє глибоке переконання, якщо людина спілкується з представником держави, вона має право на присутність адвоката у будь-який час. І щоб це її право ніким навіть не ставилось під сумнів.

Кара за неетичність

Багато дискусій викликає запропонована зміна щодо виключного права адвокатів на представництво в судах. Таким чином пропонують позбавити практикуючих юристів цієї можливості. Проте тут є винятки: люди й надалі зможуть представляти свої інтереси у судах самостійно, так само як і ніхто не заперечуватиме, якщо це робитимуть представники юридичних осіб. Звісно, якщо вони перебувають у трудових відносинах з даним підприємством. Також представникам органів держ?влади не заборонятиметься здійснювати в судах представництво інтересів свого роботодавця. Проте ця норма безумовно поліпшить якість судочинства і, на думку Дениса Бугая, головна її мета — можливість розповсюдити етичні правила на всіх учасників процесу.

Щоб перехід до нових норм був м’якшим, автори законопроекту пропонують встановити річний термін для їх запровадження. Це робиться для того, щоб юристи, які зараз практикують і представляють інтереси в судах, мали змогу скласти іспит і отримати свідоцтво адвоката.

— Підтримую ці норми, але, на жаль, тут не прописано перехідні положення щодо механізму, як цю, скажімо так, адвокатську монополію будуть запроваджувати, — зауважує голова Вищої ревізійної комісії адвокатури України Ольга Дмитрієва. — І не можна просто сказати, що завтра ви не матимете права заробляти на життя, і ось так елементарно залишити людей без доступу до професії. Окрім того, чи цікавився хтось, скільки є практикуючих юристів, яким завтра потрібно буде складати ці іспити, та чи впораються наші кваліфікаційно-дисциплінарні комісії з усіма претендентами за рік. Думаю, що ні. Над цим ще потрібно попрацювати. Друге. Якщо ми запроваджуємо монополізацію, то, мабуть, варто подумати про такий аспект, як спеціалізація.

Пропонується в законопроекті надати можливість захисникові, який практикує індивідуально, за письмовою згодою клієнта залучати до виконання укладених ним договорів про надання правової допомоги інших адвокатів на договірних засадах. Ще одна новація стосується помічників адвоката, яким пропонується надати змогу брати участь у судовому засіданні та у слідчих діях лише разом з адвокатом, щоб асистувати йому.

Наголошують захисники і на необхідності збирати докази будь-якими не забороненими законом способами та засобами. Фіксувати зазначені дії може адвокат чи його помічник без будь-якого дозволу.  

КОМПЕТЕНТНО

Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції України:

— Хочу привітати адвокатів зі святом! Перш за все є дві речі, які потрібно, щоб держава для них зробила: не втручалась у їхню діяльність і прирівняла статус адвоката до статусу прокурора в кримінальному процесі. Тобто необхідно посилити їхні гарантії як захисників передусім у кримінальному процесі, тому що в цивільному й господарському вони мають достатньо гарантій згідно з профільними кодексами. Не потрібно адвокатам нав’язувати, як вони мусять організовувати самоврядування та здійснювати свою діяльність. Ці питання вже вирішуються, адже нині триває робота над удосконаленням профільного закону. Сподіваюся, що в лютому–березні ці зміни ухвалять.