У Рубіжному на Луганщині стало до ладу нове складне виробництво

Подія, про яку йдеться, неординарна для наших кризових часів, що істотно зачепили ще донедавна флагмани вітчизняної економіки - хімічну та оборонну галузі. Нещодавно на державному підприємстві "Хімічний завод "Південний" після реконструкції розпочали переробляти сирий бензол.

- Найголовніше, що заводчани використовують вітчизняну сировину, - сказав на відкритті нового виробництва міністр палива та енергетики Юрій Бойко. - Адже очистивши сирий бензол, якого в нас достатньо, і розділивши його на такі продукти, як бензол, ксилол, можна отримати нітробензол, моно- і динітротолуол або тротил. Для нефахівців пояснимо, що йдеться про складну хімічну продукцію, на яку завжди є попит і в нашій країні, і за кордоном.

Рубіжанський завод "Південний", відомий на Луганщині як "Зоря", завжди мав добру репутацію у споживача. З часу його заснування (1916 р. підприємство започаткувала родина Нобелів) упродовж 80 років тут випускали високоякісні вибухові речовини.

Наприкінці XX століття колектив разом зі всією хімічною галуззю пережив складні часи. Держава тоді взагалі припинила фінансування казенного підприємства і через високе ввізне мито тут довелося зупинити кілька унікальних технологічних ліній, хоча потреба їхньої продукції на внутрішньому ринку була високою. З 2005 р. товарний випуск упав майже вдвічі.

- Ми залишилися зі своїми проблемами сам на сам, - пригадує керівник науково-виробничого підприємства "Зоря" Олександр Чернецов. - Однак вчасно зрозуміли: коли сидіти склавши руки, сподіваючись на чиюсь милість, то нас спіткає така сама доля, що й десятки інших українських підприємств - ми просто будемо знищені.

Не дочекавшись тоді допомоги центру, колектив під керівництвом генерального директора Олексія Башкира самотужки взявся долати кризу. Тут спромоглися на безпрецедентний крок для оборонної галузі - реорганізацію казенної "Зорі" і створення на її базі хімзаводу "Південний". Відтепер державне підприємство отримало право самостійно діяти в зоні ринкових відносин, чутливіше реагувати на виклики часу.

Знайшовся й інвестор - солідна російська компанія. Першим етапом інвестиційного прориву став запуск у Рубіжному виробництва нітробензолу потужністю до 3 тис. тонн на місяць, аналогів якого в Україні годі шукати. На реалізацію цього бізнес-проекту підприємство змогло залучити понад 5 млн. інвестиційних вкладень.

Та, зрозуміло, зроблене не змогло водночас істотно поліпшити фінансове становище заводу. Потрібні були наступні кроки, нові інвестиційні проекти. Міркували так: оскільки в нас виробляється сирого бензолу більше, ніж переробляється, то продукти його переробки стануть стратегічно вигідною продукцією. Тож колектив з притаманною йому в усі часи наполегливістю взявся за масштабну реконструкцію. Майже 400 працівників - проектувальники, будівельники, монтажники, наладчики за кілька місяців напруженої роботи змогли реалізувати в строк нову стратегію керівництва заводу.

- Запуск установки з переробки сирого бензолу - перша ластівка наших амбітних планів, - зазначив директор НПП "Зоря" Олександр Чернецов. - Це виробництво дасть більше 100 нових робочих місць, а випуск товарної продукції становитиме понад 30 млн грн на місяць, з яких майже 3 млн грн податків надійде до бюджетів усіх рівнів. Наші наступні кроки - реконструкція цехів сірчаної кислоти, теплосилового, промислової вибухівки. Маємо в портфелі ще один грандіозний проект, який уже пройшов захист в інвесторів.

Не приховував задоволення і голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко:

- Сьогодні і державне підприємство хімзавод "Південний", і НВП "Зоря" на ділі довели, що можливості для зміцнення підприємства, області, країни у нас є. Найважливіше, що нове технологічне виробництво відкрите з урахуванням попиту. Водночас продукція, яка тут випускатиметься, стане сировиною для суміжних підприємств. Цей чинник слугуватиме кооперації в області, а отже, сприятиме відродженню економіки нашого краю.

А міністр палива та енергетики Юрій Бойко зауважив, що працююча промисловість обов'язково стане поштовхом для розвитку соціальної сфери:

- Це політика, яку проводить чинний уряд. У Рубіжному вже почали реалізовувати кілька важливих для городян програм. Так, у мікрорайоні "Південний" ремонтують дороги, незабаром розпочнуть спорудження 48-квартирного будинку для заводчан. Згодом облаштують парк з атракціонами для дітей і молоді.

У Рубіжному сподіваються не лише відродити виробництво, а й повернути йому колишню славу. І це хороша ознака нашого часу.