Цей набір слів може перетворитися на осмислений вислів уже за кілька днів. Звісно, в Кремлі добре обізнані з класичним прикладом щодо розставлення розділових знаків між словами у виразі «казнить нельзя помиловать». Та нині доречніші саме слова, винесені в заголовок. Адже Надія Савченко не визнає вироку російського суду, який відучора набув чинності. Вона заборонила  адвокатам оскаржувати його, оскільки не вірить у російське правосуддя та не має наміру надалі брати участь у судовому фарсі.

«Уже від п’ятого квітня органи ФСВП мають право почати етапувати Надію Савченко до місця відбування покарання, але я сподіваюся, що керівництво ФСВП не загострюватиме ситуацію і почне негайне етапування Савченко», — написав учора її адвокат Микола Полозов.

А ще сьогодні Надія Савченко оголошує сухе голодування, оскільки не були успішними зусилля її сестри Віри і захисників щодо зміни наміру Надії, і вона відновлює таку форму протесту аж до повернення в Україну.

На жаль, досі немає об’єктивної медичної інформації про стан здоров’я бранки, оскільки вона заборонила російським лікарям оглядати її, а українські медики не отримали дозволу російської влади на обстеження. Про свою готовність оглянути Надію заявляли й німецькі фахівці.

Нині Україна ретельно розглядає кілька варіантів звільнення захопленої і несправедливо засудженої російським судом нашої співвітчизниці. Зокрема, українська сторона збирає документи, необхідні для передачі Надії Савченко з метою відбування покарання на Батьківщині або для її обміну на тих чи тих заарештованих в Україні російських громадян.

Як повідомляють вітчизняні ЗМІ, посилаючись на власні джерела в українських силових структурах, Міністерство юстиції збирає необхідні документи для складання запиту про екстрадицію Савченко в Україну.

Ще один варіант звільнення Савченко полягає в тому, щоб обміняти її на заарештованих в Україні російських громадян, яких підозрюють у вчиненні на території нашої держави тяжких злочинів. Такий обмін, за словами джерела, може стосуватися сумнозвісних бійців російського спецназу Євгена Єрофєєва й Олександра Александрова, заарештованих українськими силовиками на Донбасі. У цьому разі необхідні документи надішлють у РФ дипломатичними каналами.

Як зазначають українські юристи, варіант видачі Савченко за процедурою передачі для відбування покарання на Батьківщині, передбачений Конвенцією про передачу засуджених осіб від 21 березня 1983 року, може ініціювати у результаті запиту Міністерство юстиції однієї з країн. Крім цього, юридично об∂рунтованою може бути екстрадиція засудженої за особистим запитом до російської сторони. Натомість у РФ назвали три ймовірні сценарії розвитку подій для Надії Савченко: етапування в колонію, обмін на російських громадян, засуджених або заарештованих за кордоном, і екстрадиція в Україну для відбування покарання на Батьківщині.

Тим часом учора прес-секретар російського президента заявив, що рішення про обмін української льотчиці Надії Савченко не ухвалено.

«Савченко засудили, її ув’язнено, вирок набув чинності, і, звісно, це не прерогатива Кремля відстежувати умови утримання ув’язнених, режим харчування та інші питання, а також місце перебування в тій чи тій тюремній установі», — сказав Дмітрій Пєсков.

Відповідаючи на запитання, чи можна говорити про терміни ухвалення рішення стосовно Савченко, він сказав: «Я цього не робитиму. Тут навряд чи доречні якісь широкі публічні обговорення».

Справді, раніше  цими ж вустами президент Путін не раз заявляв, що рішення про долю Савченко прийматимуть після вироку суду. Вирок набув чинності, інших юридичних рішень у справі Савченко немає і вже не буде. Настав час приймати політичні рішення.  А отже, розставити розділові знаки правильно.