Президент Петро Порошенко сподівається, що у п’ятницю Тристороння контактна група розпочне переговори щодо процесу мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, а також що буде зроблено реальні кроки для досягнення миру. Про це він заявив під час зустрічі з українцями, яких було звільнено з лівійського полону.

Він підкреслив, що Україна не давала жодного приводу для того, щоб спровокувати агресію проти себе. «Весь світ знає, що Україна є країною, яка чітко дотримується зобов’язань, міжнародного права і яка є сьогодні об’єктом агресії сусідньої держави», — зазначив Президент, висловивши сподівання, що нарешті вдасться припинити постійне порушення домовленостей, розстріл полонених, мирного населення, знищення навчальних закладів та інших об’єктів інфраструктури.

Наших співгромадян ніхто не кидає в біді. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Глава держави наголосив, що досягнення миру на сьогодні — першочергове завданням, і поінформував про результати телефонного спілкування з російським колегою: «Не можна заперечувати того, що люди мають перестати гинути».

Петро Порошенко підкреслив, що миру в Україні хочуть усі громадяни, тому він боротиметься за мир. «Народ України на сто відсотків «за», політикани  хочуть погратися у війну. Але хочу сказати, що не дам це зробити. Ми маємо спільно боротися за мир», — наголосив Петро Порошенко.

А ключовим завданням держави він вбачає захист прав, життя і здоров’я кожного громадянина України, і саме на це має бути спрямовано зусилля всіх органів влади.

«Для нас було пріоритетним, ключовим завданням, щоб ми змінили ставлення держави Україна до кожного окремого українця, українця за кордоном. Захист його прав, життя і здоров’я має бути для держави першим пріоритетом. Ми мали забезпечити ефективний захист вашого життя», — сказав Петро Порошенко, звертаючись до звільнених.

«Усі мають знати: якщо хтось потрапив у біду, держава зробить усе, щоб його врятувати і допомогти, тому що в цьому головна мета держави. Україна буде боротися за своїх громадян скрізь», — підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що процес звільнення був непростим і до нього було залучено чимало громадян і керівників арабських держав.

Він зауважив, що святкувати перемогу зарано, оскільки у полоні залишилося четверо українців. Глава держави висловив переконання, що їх невдовзі також вдасться звільнити, оскільки всі звинувачення проти них безпідставні: «Всі звинувачення, які намагалися їм висунути, абсурдні. І цивілізований світ це знає», — зазначив Президент.

Один із звільнених Володимир Братченко від імені всіх подякував главі державі, міністрові закордонних справ, працівникам Посольства України, лікарям за постійну підтримку під час перебування у полоні та зусилля, яких вони доклали для звільнення. «Посольство завжди було поряд, ми це відчували», — сказав колишній полонений.

Іван Лайбу додав, що, перебуваючи у полоні в чужій країні, завжди відчував підтримку держави та українського народу. «Величезна подяка за це, бо коли щодня відчуваєш, що за тобою народ, стає легше. Ми не втрачали надії й вірили, що рано чи пізно будемо на Батьківщині», — сказав він.

Прес-служба Президента нагадує, що у 2011 році лівійські повстанці затримали 24 співробітники лівійсько-російської нафтової сервісної компанії Tahara, серед яких було двоє росіян, три білоруси, решта — українці. У ЗМІ повідомляли, що лівійські повстанці звинуватили робітників, більшість з яких — обслуговуючий персонал, у пособництві колишньому лідерові Лівії Муаммару Каддафі. 24 серпня 2014 року їх було звільнено з полону та переправлено до Москви, а згодом — до Києва. На жаль, один з наших співгромадян не дожив до звільнення.

Четверо українців ще залишаються у полоні бойовиків угруповання «Місурата»: батько та син Володимир та Вадим Чигирьови, Юрій Санін та Анатолій Рубан. Їхні товариші передали Президентові лист від дружин затриманих із проханням сприяти звільненню незаконно утримуваних українців.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»