Міжнародна антикорупційна конференція «Запобігаємо. Боремось. Діємо» стала майданчиком напрацювання шляхів боротьби з цим ганебним для України явищем. Та й загалом атмосфера налаштовувала учасників зібрання на конструктивну роботу, пошук оптимальних рішень у просуванні вітчизняних реформ. 

Їх успіх залежатиме не стільки від сприйняття всередині суспільства, скільки від готовності влади не поступатися проголошеними принципами, залишаючись цілісною та запрограмованою на успіх. За цих умов завершення започаткованих перетворень уже наступного року відкриє людям зовсім іншу Україну.   

Ще одним рецептом у боротьбі з корупцією має стати реформа, яка забезпечить апарат ефективними посадовцями з достойними заробітними платами.Фото з сайту nipic.com

«Україна перебуває на дуже цікавому і швидкому інституційному шляху. Те, що ми зробили за 20 місяців, наші колеги з інших європейських країн робили за 5—7 років. Зараз переломний момент, якщо всі інституції влади будуть єдиними у продовженні цих реформ, у нас є всі шанси наступного року побачити і нову правоохоронну систему, і нові сильні місцеві органи влади із зовсім іншою філософією повноважень, і якісно інший інвестиційний клімат для кожного підприємця, який працює в Україні», — так окреслив очікувані перспективи міністр юстиції Павло Петренко під час роботи конференції. 

Нині Україна вибудовує нову інституційну систему з нуля — через створення нових антикорупційних органів: Антикорупційного бюро, Антикорупційної агенції, Державного бюро розслідувань, нової прокуратури і, найголовніше, нової судової системи. «Нам треба набратися терпіння, щоб нові органи запрацювали повноцінно за новими стандартами, без будь-яких політичних впливів», — наголосив урядовець.

Корупція, на його переконання, виникає там, де нема прозорості й відкритості, а чиновник має змогу використати службове становище заради персонального збагачення.

«Яскравий приклад тут — старе Міністерство юстиції, яке було одним із найменш прозорих  і відкритих відомств. При цьому українці понад 20 мільйонів разів на рік зверталися до органів юстиції. Всі процеси проходили за складними непрозорими процедурами, які створювали можливості для побутової корупції», — цитує слова Павла Петренка прес-служба Мін’юсту.

Як переконує світовий досвід, боротися з цими явищами виключно силовими методами немає сенсу, бо такий підхід вкрай неефективний. Лише торік проти керівників органів юстиції різного рівня порушено 140 кримінальних проваджень, за якими винесено 78 вироків. Однак дієвого результату такі заходи не дали.

«Коли в системі працюють 20 тисяч людей, які мають мізерні зарплати і величезні повноваження, створюється дуже плідне під∂рунтя для хабарництва. Ми почали змінювати саму систему й прибирати бюрократичні механізми, які давали чиновникові змогу заробляти на простому українцеві. Ми запровадили онлайн-сервіси та відкрили всі реєстри. Замість ходіння по кабінетах і шукання можливості прискорити процес за додаткову плату українці на сайті Мін’юсту можуть за кілька хвилин зареєструвати компанію, отримати витяг чи виписку, забронювати дату одруження, отримати свідоцтво про народження без контакту із чиновником», — похвалився здобутками очільник відомства.

Він звернув увагу, що люди, які працюють у системі органів влади, мають отримувати достойну платню. Людина не може виконувати функції держави за 50 доларів на місяць. Тому ще одним рецептом у боротьбі з корупцією має стати реформа, яка забезпечить апарат ефективними посадовцями з достойними заробітними платами.

«І лише на третьому місці має стояти питання щодо покарання осіб, які в комфортних умовах допускають корупційні правопорушення. Це й буде завдання нових антикорупційних органів», — заявив міністр юстиції.

Ще один шлях боротьби з подібними правопорушеннями — децентралізація та передача частини державних функцій на місця і приватним виконавцям. Адже коли повноваження концентруються на рівні центральних органів влади, надіслані «зверху» чиновники не будуть лояльними до представників громади на місцях.

«Ми відмовилися від непритаманних функцій реєстрації бізнесу й нерухомості, які стягували попередники в одні руки, щоб вибудувати корупційну систему. Ми ці функції передаємо місцевим органам влади та нотаріусам, що забезпечить конкуренцію і максимальний доступ для кожної людини до отримання якісного сервісу. Якщо якісний сервіс надає місцевий орган влади, то місцевих чиновників переоберуть на наступний строк. Якщо такого сервісу немає, громадяни мають змогу звернутися до одного з восьми тисяч нотаріусів і отримати послугу за визначені законом кошти», — резюмував Павло Петренко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»