ЗОНА КОНФЛІКТУ

Світ закликає офіційний Дамаск припинити воєнне насилля над співвітчизниками

Починаючи з кінця березня 2011-го року, в низці міст Сирії продовжуються народні виступи проти діючого режиму президента Башара Асада. Із середини липня урядові війська почали у масовому порядку застосовувати зброю проти опозиції. За даними сирійських правозахисних організацій, станом на кінець липня, в ході розгону демонстрацій загинуло близько 1,7 тис. осіб.

Останніми днями ситуація ще більше загострилася, адже сирійський уряд прийняв рішення провести військові операції у бунтівних містах. Так, за повідомленням Reuters, 31 липня урядові війська штурмували місто Хама. «Танки входять до міста з чотирьох сторін і проводять обстріл», — повідомив агентству телефоном один з жителів міста. Пізніше почали надходити перші дані про кількість жертв.

Зранку 1 серпня військові відновили артилерійський і танковий обстріл міста. Відповідно до джерел The Guardian, внаслідок цього, у перший день священного для мусульман місяця — Рамадану — у місті Хама нараховувалося близько 140 загиблих.

Того ж дня, за повідомленням Reuters, сирійські війська за підтримки танків та бронетехніки почали штурм міста Аль-Букамаль, де протягом кількох місяців також тривають виступи проти режиму. Тривалий час уряд не наважувався на військову операцію, адже багато місцевих жителів належать до войовничих та озброєних племен. До того ж Аль-Букамаль розташований усього за десять кілометрів від найбільш неспокійної — сунітської — частини Іра?ку.

Урядові війська також увійшли до найбільшого міста регіону — Дейр аз-Заур. Тоді повідомлялося про 39 загиблих. Також слід нагадати, що складна ситуація й у столиці країни — Дамаску. Днями там проти демонстрантів було застосовано гранати. Внаслідок цього понад 40 протестувальників було поранено. Ще як мінімум 42 особи отримали поранення внаслідок дій у передмісті Дамаска бійців Четвертого дивізіону — одного з найбільш відданих владі спецпідрозділів.

Очевидно, що дії сирійської влади отримали різку критику багатьох країн. Зокрема, міністр зовнішніх справ Італії Франко Фраттіні закликав Сирію негайно зупинити насилля та почати переговори з опозицією. А французька влада заявила: «Сирійські політики, військові і служби безпеки мають усвідомлювати, що їм доведеться відповідати за свої дії». Досить емоційно висловився президент США Барак Обама. Він заявив, що шокований діями сирійської влади і висловив підтримку безстрашним демонстрантам.

1 серпня ситуацію в Сирії було обговорено на засіданні Ради Безпеки ООН. І хоча більшість членів закликають офіційний Дамаск зупинити насилля, Китай та Росія блокують прийняття конкретної резолюції, побоюючись повторення ситуації у Лівії: після прийняття відповідної резолюції країна зазнала атак НАТО. Проте вчора Пентагон заявив, що США не планують військової операції на території Сирії.

У вітчизняному Міністерстві закордонних справ зазначають, що українські громадяни у Сирії не зверталися до дипломатів по допомогу. За словами речника МЗС Олександра Дикусарова, посольство України у Дамаску постійно відстежує ситуацію. А громадяни, які бажають покинути Сирію, можуть скористатися прямим перельотом з Дамаска до Києва.