Внутрішньополітична ситуація в Україні, війна на сході та реакція на ці події міжнародної спільноти, подолання урядово-парламентської кризи, проведення позачергових виборів до Верховної Ради, необхідність проведення реформ — ці та інші питання були обговорені Президентом Петром Порошенком під час інтерв’ю провідним українським телеканалам.

Президент переконаний, що парламентські вибори мають відбутися за будь-яких обставин. «Запускається механізм перезавантаження, або люстрації, коли єдиний носій державної влади України — народ — визначає склад майбутнього парламенту, — заявив глава держави. — Ми не маємо допустити в ході парламентських виборів жорсткої внутрішньополітичної кризи».

Глава держави сподівається на появу у Верховній Раді потужної, ефективної, проєвропейської, антикорупційної, проукраїнської, відповідальної більшості, яка зможе проводити реформи. «Змістовна частина реформ не підлягає обговоренню, вона викладена в Угоді про асоціацію з ЄС, — передає слова Президента його прес-служба. — Об’єднана політична сила, яка йде на ці вибори, має взяти на прапор не популістські обіцянки, а вистраждані українським народом програми реформ, які дадуть змогу отримати Україні перспективу членства в Євросоюзі. Війна не може бути вибаченням за відсутність реформ. Ми ці реформи можемо провести».

Петро Порошенко за пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Її парламентська комісія за участі представника Президента в парламенті опрацює протягом найближчого тижня.

Досить конкретно Президент висловився щодо загарбаних територій: АР Крим була, є і буде у складі України. Відповідаючи на запитання про те, чи має намір наша держава позиватися до Міжнародного суду проти Російської Федерації за анексію Криму та якою буде сума компенсації втрат, він сказав: «Не може бути так, щоб Україна отримала якісь гроші і відмовилась від Криму. Українська земля і Україна — не продаються».

Він нагадав про право подання такого позову підприємствами, господарюючими суб’єктами України, які втратили своє майно та зазнали фінансових збитків. Такими, приміром, як Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», що спеціалізується на видобутку нафти і газу на українському шельфі Чорного моря. «Щомісяця ми втрачаємо сотні мільйонів, тому що крадеться український газ, у видобуток якого інвестувала держава Україна, українські платники податків», — наголосив Петро Порошенко і додав, що Міністерство юстиції спільно з іноземними партнерами готує пакет документів для забезпечення такого позову.

Президент не оминув увагою й розслідування злочинів на Майдані та подій 2 травня в Одесі, над цим працює міжнародна слідча комісія. Однак нині слід зважати на те, що частина «Беркуту» та «Альфи» воює на сході, й ті, хто не заплямував себе кривавими злочинами, можуть сподіватися на амністію. Чого не можна сказати про причетних до тероризму в Луганській та Донецькій областях, які заплямували себе кров’ю. Їх треба притягнути до відповідальності як фінансової, так і кримінальної.

Що ж до реформування силових структур, мається на увазі перезавантаження правоохоронних органів, суддівського корпусу, місцевої влади, то тут передусім потрібні зміни до чинного законодавства. Приміром, потрібен  новий закон про поліцію, її функції і права.

Коментуючи стан справ у Збройних силах України, Петро Порошенко зазначив, що ще кілька місяців тому їх фактично не було. Натомість нині маємо боєздатну армію. І він, як головнокомандувач, отримує достовірну інформацію із зони АТО і спілкується не лише з генералами. «Я маю змогу передзвонити командиру кожного підрозділу, і роблю це», — наголосив Президент.

Торкнувся він і післявоєнного відновлення Донбасу. За словами глави держави, на сьогодні створюється Фонд міжнародної допомоги цьому регіону. Більшість європейських країн, США, Японія погодилися зробити внески, які вимірюватимуться мільйонами або десятками мільйонів доларів, євро, фунтів. Та й загалом найближча перспектива України бачиться Президентом досить оптимістично: «Буде газ, реверс, мир, єдина об’єднана українська нація, суверенітет і територіальна цілісність. Ми будемо єдині і відповідальні за долю України». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»