ПРІОРИТЕТ

Президент пообіцяв докласти максимум зусиль, аби закріпити незворотність європейського поступу

Президент Віктор Янукович на чолі української делегації вчора побував у Брюсселі (Королівство Бельгія) для участі у XVI Саміті Україна — Європейський Союз. Сторону ЄС представляли Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. Головна тема цього дня — перспектива укладення угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і кроки, які сторони планують здійснити з метою її підписання на Вільнюському саміті ініціативи «Східне партнерство» наприкінці листопада поточного року.

Особливу увагу під час зустрічі присвятили й перспективам запровадження безвізового режиму поїздок громадян нашої держави до ЄС, прогресу України у виконанні відповідного Плану дій. 

Окремо обговорено шляхи активізації секторального співробітництва, насамперед у сфері енергетики. А на порядку денному зустрічі на найвищому рівні постала низка питань міжнародного та регіонального співробітництва. З огляду на поточне головування нашої держави в ОБСЄ, це можливі параметри взаємодії з ЄС у контексті підтримки реалізації пріоритетів українського головування.

Лідери України та ЄС задоволені зустріччю. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

У площині обопільного інтересу

Церемонія зустрічі та фотографування Президента України з Президентом Європейської Ради та Президентом Європейської Комісії відбулася у будинку Ради ЄС у Брюсселі. Опісля ледь не двогодинної зустрічі високопосадовців у вузькому колі відбулося вже й пленарне засідання ХVІ Саміту Україна — ЄС.

На його початку Віктор Янукович наголосив, що з часу проголошення курсу на євроінтеграцію прагнення України наближатися до об’єднаної Європи лише зміцнювалися, а розвиваючи партнерство з ЄС, ми досягли значних успіхів у процесі євроінтеграції. «Нинішнього року ми повинні зробити вирішальний крок на цьому шляху — підписати угоду про Асоціацію між Україною та ЄС», — сказав Президент і додав, що українська влада налаштована докласти максимум зусиль для досягнення цієї стратегічно важливої мети.

На його переконання, угода не лише закріпить незворотність європейського поступу, а й стане ефективним інструментом для проекту реалізації комплексу всеохоплюючих внутрішніх реформ. Президент зазначив, що вона є важливою і в контексті подолання економічних викликів, якому сприятиме всеохоплююча зона вільної торгівлі. «Нашим спільним завданням є підписання угоди про Асоціацію під час Саміту «Східного партнерства» в листопаді 2013 року та якнайшвидший початок її застосування», — передає слова Президента його прес-служба.

Для громадян України залишається актуальним питання лібералізації візового режиму. А окремо Віктор Янукович наголосив на важливості посилення співпраці в енергетичній сфері: «Україна здійснює кроки з метою посилення енергетичної незалежності. Разом із цим виключне значення для нас має підтримка з боку ЄС, передусім у питанні модернізації ГТС».

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей у свою чергу зазначив, що перед Україною та ЄС є конкретний план розвитку відносин, а саме — угода про Асоціацію, яка включає глибоку та всеохоплююючу зону вільної торгівлі. «Ми повинні працювати для того, щоб 2013 рік став визначальним у відносинах України і ЄС, — сказав він, додавши, що ефективна реалізація взятих Україною зобов’язань сприятиме успішному проведенню Саміту «Східного партнерства». — Під час нього, сподіваюся, ми зможемо отримати видимий результат для України».

А Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу зауважив, що завдяки угоді Україна зможе отримати доступ до ринків ЄС: «Підписання угоди — це наша мета. Ми завжди готові допомагати Україні».

Про мобільність громадян

У спільній заяві лідерів України та ЄС йдеться про те, що вони взяли до уваги кроки, вжиті Україною, і сподіваються на досягнення нею конкретного прогресу до початку травня 2013 року.

Відтак лідери підтвердили відданість підписанню парафованої угоди про Асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу ЗВТ, щойно Україна продемонструє рішучі дії та відчутний прогрес у реформуванні виборчого законодавства, розв’язанні проблеми вибіркового правосуддя та продовженні реформ у рамках Порядку денного асоціації.

«Для досягнення цієї мети Україна налаштована діяти відповідно до сфер і положень, визначених висновками Ради ЄС у закордонних справах від 10 грудня 2012 року», — йдеться у заяві.

Також лідери України та ЄС підтвердили зобов’язання про подальшу лібералізацію візового режиму. Вони приділили особливу увагу мобільності громадян, підтверджуючи спільні зобов’язання просуватися до безвізового режиму у встановленому порядку, щойно буде створено умови для добре керованого та безпечного пересування людей.

Відзначено в документі і прогрес України у реалізації першої фази Плану дій з лібералізації візового режиму, а також висловлено сподівання на швидке набрання чинності змін до угоди про спрощення віз.

Диверсифікація оптимізму

Того ж дня у Брюсселі комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер та міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький поставили підписи під сьомим спільним звітом про виконання Меморандуму про порозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі впродовж 2012 року. У документі наведено результати, досягнуті сторонами з жовтня 2011 року, повідомляє УНІАН.

Також між Україною і ЄС підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі. Він визначає, яким чином сторони планують організувати спільну роботу зі зближення своїх енергетичних ринків, стратегію поступової інтеграції енергетичного ринку України до енергетичного ринку ЄС. Цей документ складається з «дорожніх карт», які охоплюють сфери ядерної безпеки, інтеграції ринків електроенергії та газу, безпеки енергопостачання і транзиту вуглеводнів.

Опісля цього міністр енергетики заявив про підтримку Євросоюзу в питанні диверсифікації поставок газу до України. «Євросоюз обіцяв допомогу у питанні диверсифікації поставок газу. Ідеться про країни-сусіди – Словаччину, Польщу», — сказав він, додавши, що ціна газу визначатиметься, виходячи з цін спотового ринку.

Едуард Ставицький акцентував, що Україна запропонувала єврокомісарам розглянути питання тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою. «Ми розглядаємо всі варіанти оренди нашої ГТС. Але все відбуватиметься прозоро, відверто, нічого не буде під килимом, — зазначив він і водночас відкинув чутки про вихід України з Європейського енергетичного співтовариства. — Це питання не розглядається».

Також підписано меморандум про взаєморозуміння з питання надання Києву макрофінансової допомоги у 610 мільйонів євро. Документ визначає порядок траншів кредиту, який встановлено в сумах: 100, 10, 250 та 250 мільйонів євро, систему моніторингу реалізації програми й термін її реалізації (встановлено в 2,5 роки з моменту набуття меморандумом чинності). А передумовою виділення коштів буде висновок Єврокомісії про задовільну співпрацю Києва з МВФ.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»