За останній місяць в Україні сталося кілька подій, яких би вистачило і на цілий рік. Призупинення підписання Угоди про асоціацію з ЄС, що спровокувало політичну напругу та масові акції протестів; силовий розгін Євромайдану; ескалація торговельно-економічних відносин з Росією та їх нормалізація у підсумку — це серйозні виклики для держави, ще й наприкінці року. Тим не менше, ситуацію частково вдалося нормалізувати і, певною мірою, стабілізувати.

Про найголовніші питання нашого сьогодення Президент Віктор Янукович учора поговорив з представниками вітчизняних ЗМІ. Це інтерв’ю можна вважати своєрідним підсумком, адже заключну прес-конференцію за результатами 2013 року глава держави планує провести у січні.             

Віктор Янукович відверто поспілкувався з вітчизняними журналістами. Фото Михайла МAРКIВA

Без порушень законодавства

До речі, вчора  розширену прес-конференцію проводив Президент РФ Володимир Путін, і перше запитання стосувалося відносин з Україною. Так само аспекти останніх домовленостей між Україною та Росією теж стали початком розмови Віктора Януковича з українськими журналістами. Так, він зазначив, що стабільність ціни на російський газ залежатиме від світових цін на нафтопродукти. «Якщо ціна на нафту, наприклад, знизиться до 80 доларів за барель, то ціна на газ уже буде нижчою ніж 268,5 долара, вона десь вже буде, можливо, 230. Тому ця ціна не може бути постійною», — сказав Віктор Янукович, додавши, що у разі прийнятної ціни Україна готова купувати більше російського блакитного палива. Сторони також домовилися переглядати ціну щоквартально. Цим займатимуться господарюючі суб’єкти  «Нафтогаз» і «Газпром».

Президент підкреслив, що демонополізація українського газового ринку триватиме: «Це цілком справедливо, враховуючи те, що Україна рік у рік збільшуватиме обсяги видобутку власного газу». Віктор Янукович також торкнувся перспективи модернізації вітчизняної газотранспортної системи. Міжнародні аудитори провели оцінку її вартості, і тепер можна проводити переговори. Однак у будь-якому разі у питанні модернізації ГТС Україна завжди обстоюватиме національні інтереси.

Говорячи про російський кредит у сумі 15 мільярдів доларів, глава держави зазначив, що кошти залучатимуться через викуп Росією державних облігацій України за ставкою 5%. «Ми 5% річних платитимемо на купон. Ми випустили євробонди, Росія їх викуповує. От і все. Цей кредит для нас, безперечно, вигідний. Вони одержують 5% річних, і це їх влаштовує», — зауважив Віктор Янукович, додавши, що домовленості укладено за прозорою схемою відповідно до чинного законодавства  

Крім того, він повідомив, що документи, підписані в рамках шостого засідання Українсько-російської міждержавної комісії, не суперечать курсу України на будь-яку інтеграцію і містять положення про економічну співпрацю між Україною та Росією. Разом з тим він заявив, що у Москві не розглядалося жодного інтеграційного питання.

Наразі Україна продовжує вивчати документи Митного союзу, після чого вирішуватиметься питання про приєднання до окремих його положень. «Це дуже непроста робота, тому що переговори треба вести не з комісією Митного союзу, а з кожною державою», — сказав Віктор Янукович, нагадавши, що в серпні наша держава подала заявку про можливість участі в Євразійському економічному союзі у статусі спостерігача.

Уряд відзвітує

Україна взяла паузу в підписанні Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, аби вирішити проблемні економічні питання й напрацювати механізми захисту національного товаровиробника, зазначив Президент. Ця робота має бути прозорою, відбуватися за участю об’єднань товаровиробників, громадськості, ЗМІ, щоб усі мали змогу побачити як переваги, так і недоліки угоди.

Саме цю роботу не було зроблено своєчасно, тому уряд повинен на парламентських слуханнях відзвітувати: чому громадськість, об’єднання товаровиробників не були повною мірою обізнані з положеннями документа. Віктор Янукович наголосив, що позитивне рішення про підписання Угоди з ЄС буде ухвалено лише тоді, коли її умови будуть фінансово вигідними та не завдаватимуть шкоди нашим національним інтересам. Він також зауважив, що за потреби можливі переговори у тристоронньому форматі Україна — Росія — ЄС. Окремо глава держави підкреслив, що влада продовжує роботу над лібералізацією візового режиму з Євросоюзом.

Зовнішнє втручання неприпустиме

Торкаючись питань внутрішньої політики, Президент заявив, що пріоритетом залишається гідне матеріальне забезпечення та соціальний захист населення. Тож у проекті Держбюджету на 2014 рік соціальна частина буде не меншою, ніж у попередні роки. Крім того, передбачено 6 мільярдів гривень на повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. Водночас держбюджет на наступний рік передбачає реалізацію низки великих інфраструктурних проектів за участі Росії та Китаю.

Щодо останніх акцій протестів, то глава держави заявив, що влада прагне об’єктивного розслідування подій на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада. «У слідства є всі можливості досягти оптимального результату в цьому розслідуванні. І ми почуємо це, мабуть, найближчим часом… Ніхто не втручається у дії слідчих, і ми хочемо об’єктивності та справедливості», — підкреслив Віктор Янукович. Він також припустив можливість кадрових змін у зв’язку з цими подіями.

Водночас Президент виступив категорично проти ініціації деякими політиками революційних процесів з метою зміни влади. «Дочекайтеся виборів, і український народ скаже своє слово… Не можна нехтувати цілим суспільством. Адже будь-яка така ситуація призводить лише до кризових явищ. Треба розуміти наслідки таких кризових ситуацій. Я вірю в те, що український народ буде завжди мудрішим за будь-яких політиків», — сказав глава держави.

Також Віктор Янукович висловив упевненість, що наше суспільство самотужки розв’яже власні проблеми без зовнішнього втручання. «Дуже важливо, щоб у наші внутрішні питання не втручались будь-які країни і не вважали, що вони тут можуть господарювати як завгодно. На Майдані чи не на Майдані. Я в категоричній формі проти, щоб хтось приїздив до нас у країну і вчив нас, як тут жити», — підкреслив Віктор Янукович, наголосивши, що українцям вистачить мудрості, політичної волі, відповідальності перед майбутніми поколіннями.