ІНАВГУРАЦІЯ

Переобраний президентом США Барак Обама закликав співвітчизників скористатися моментом

У  понеділок 44-й президент США Барак Обама вдруге склав присягу на сходах Капітолію, а в інавгураційній промові окреслив своє бачення наступних чотирьох років для США.

— Це покоління американців пройшло випробування кризою, яка загартувала нашу рішучість і довела нашу гнучкість, — сказав він. — Закінчується десятиріччя воєн. Почалося економічне відродження. Можливості Америки — безмежні.

Під час промови, яка тривала майже 18 хвилин, він, зокрема, закликав до спільних дій задля збереження свобод, які пов’язав із соціальною й економічною рівністю. Як ніколи актуально прозвучала з його вуст ось ця теза:

«Ми, народ, усвідомлюємо, що наша країна не буде успішною, якщо дедалі менший прошарок людей багатіє, а дедалі більший — ледве зводить кінці з кінцями».

Та американці, за словами їхнього лідера, мають бути певні, що дівчинка, яка народилася в найтяжчих злиднях, має стільки само можливостей досягти успіху, як і будь-хто інший з кращими стартовими можливостями.

Офіційна інавгурація президента Обами відбулася в рамках скромної церемонії у Білому домі в неділю, оскільки Конституція США передбачає, що глава держави повинен скласти присягу 20 січня. У знаменитій Блакитній кімнаті він поклав руку на Біблію, яку багато років використовувала родина його дружини, та поклявся зберігати, охороняти й захищати Конституцію Сполучених Штатів.

Мішель Обама також пообіцяла йти пліч-о-пліч з президентом. Фото з сайту images.yahoo.com41

Ці самі слова він повторив і на церемонії публічної інавгурації в понеділок. Цікаво, що у 2009 році свідками першої інавгурації Барака Обами стали близько двох мільйонів людей. Цьогоріч бажаючих на власні очі побачити момент другого «пришестя» першого темношкірого президента Америки було значно менше. А ось випробувань на його плечі, як свідчить історія,  може лягти значно більше.

Адже, приміром Річард Ніксон, відомий значними зовнішньополітичними  досягненнями й ефективним стилем управління, єдиний, хто достроково припинив свої повноваження і подав у відставку  під час другого терміну через «Вотергейт» та загрозу імпічменту. Джордж Буш-молодший  протягом першого перебування на посаді мав неабияку популярність, однак під час другого його рейтинг постійно падав значною мірою й через затяжну війну проти Іраку. А другий термін Білла Клінтона затьмарив зв’язок із Монікою Левінскі. 

Й хоч Барак Обама зазначив, що добре вивчив історію, експерти переконані, що наступного чотириріччя головним «опонентом» президента буде економіка: непомірний дефіцит бюджету й далеке від реалій податкове законодавство. Є й інші нерозв’язані проблеми: імміграційна реформа, демографічний перекіс або, зрештою, зміна клімату.