Одягнути робу замість ділового костюма закликають українських підлітків Державна служба зайнятості та Міносвіти — учні 7-10 класів цього навчального року безкоштовно отримали «Профорієнтаційний щоденник школяра». Чесно кажучи, розробникам слід подякувати за оригінальність ідеї — на перший погляд звичайний щоденник насправді допомагає зорієнтувати учнів у неосяжному світі професій. 

У виданні чи не на кожній другій сторінці — справжній путівник по ринку зайнятості з практичними порадами фахівців, цікавими тестами, цитатами молодих людей, які вже зробили свій вибір у житті. Більше того, щоденник привабливий для молоді ще й оригінальним оформленням — корисні сторінки зображені у вигляді соціальної мережі майбутніх професіоналів «ПРОФІ». Саме тут з уст юнаків та дівчат звучать переконливі аргументи на користь обраних ними професій: маляра, касира, швачки, продавця, перукаря, плодоовочівника тощо.

Щоб правильно обрати професію, фахівці пропонують просту «формулу»: хочу-можу-треба. Відтак слід спочатку визначитись з власними бажаннями, потім реально оцінити свої здібності та стан здоров’я, а далі промоніторити попит на обрану спеціальність на вітчизняному ринку праці. Справді, «уміння зіставляти ці складові є важливою передумовою успішного вибору професії».

Водночас дорослі нагадують дітям, що «дуже важливо подбати про реалістичність своїх вимог». З одного боку це правильно. Втім, дітей, які й без того у наш прагматичний час не мають кумирів, закликають не мріяти про нібито недосяжне: «особливо небезпечне зачарування викладачем (якщо тебе захоплює фізик, це не означає, що тобі подобається фізика сама по собі). Крім того, часто юнаки й дівчата роблять помилку, намагаючись одержати професію кумира — спортсмена, політика, журналіста, артиста». Хоч про недосяжність цих спеціальностей можна посперечатися. І загалом щоденник чомусь знайомить нашу молодь винятково з тими спеціальностями, які можна здобути тільки в професійно-технічних закладах. Тому багатьох підлітків та їхніх батьків з профорієнтаційним помічником обурив заклик розробників: всі — до ПТУ! Безумовно, всі професії важливі, і в суспільстві особливо шанують людей з золотими руками, а на вітчизняному ринку таких фахівців катастрофічно не вистачає. І, мабуть, поважні відомства за допомогою цього видання хотіли зробити добру справу — прорекламувати серед школярів саме робітничі напрямки підготовки.

Та чому не розказати нашим дітям, які вже стоять на порозі важливого вибору в своєму житті, що крім професійно-технічних училищ, існує й інша альтернатива — престижна вища освіта, яка теж відкриває перед молодою людиною нові горизонти? Адже крім «наштампованих» юристів й економістів наша країна теж з нетерпінням чекає на талановитих інженерів, комп’ютерників, хірургів, біологів, математиків, геологів та багатьох інших фахівців з вищою освітою! На жаль, за словами кількох ректорів провідних українських університетів, ці напрямки підготовки сьогодні непопулярні серед молоді. А відтак їх теж не завадило б прорекламувати. Тож запевняючи школяра, що обираючи професію, він обирає майбутнє, не варто занижувати «планку» дитини, а навпаки — реально показати неосяжний світ найрізноманітніших професій. А вже вибір, повірте, вона зробить сама!