Випуск п’ятничного номера «Урядового кур’єра» був під загрозою. У четвер головному редакторові зателефонували з друкарні «Мега-Поліграф» і сказали, що до них увірвалися співробітники СБУ та заблокували роботу підприємства. Під великим питанням виявився друк не тільки «Урядового кур’єра», а й «Голосу України» та інших масових видань. Що трапилося в четвер у друкарні? Кореспонденти «УК» побували на місці подій.

Коли кореспонденти «УК» приїхали в друкарню «Мега-Поліграф», на базі якої волонтери організували збір гуманітарної допомоги, одягу та обладнання для АТО, там зібралося чимало людей. Серед них зустріли й хлопців, які через важкі поранення повернулися зі східних регіонів і нині перебувають на лікуванні. Але, попри стан здоров’я, вони прийшли сюди, аби допомогти та захистити людей, чия підтримка врятувала їм життя.

…Обшук у друкарні розпочали у четвер близько десятої години. Співробітники підприємства розповіли, що спочатку взагалі не розуміли, що відбувається. Кажуть, у приміщення прорвалися люди, які просто кувалдами розбили двері і відмовилися що-небудь пояснити. Згодом з’ясувалося, що вони мають претензії до контенту газети «Вести», яку друкує «Мега-Поліграф».

Не зрозуміло, чому співробітники СБУ штурмували офіс друкарні

«Усередині висять камери відеоспостереження, які фіксують те, що відбувається. Перше, що вони зробили, коли виламали двері, — розбили ті камери й вилучили із сервера диск, на який записували відео, — розповідає співвласник друкарні Олег Свірко. — Вони хотіли провести слідчі дії за фактом друку газети «Вести». Але замість того, щоб прийти до нас і попросити документи, де зазначено, на якій підставі ми працюємо з цією газетою, вони вирішили діяти силою. Хоча раніше вони вже до нас з цих питань зверталися, і ми їм усе надавали. А тут — поламали, розбили все. Не пред'явили постанову, що санкціонує обшук. Сказали, що віддали її нашому орендодавцю. Але це все одно, що спочатку прийти в ЖЕК, віддати документи на обшук квартири мешканця якого-небудь будинку, а потім піти і виламати двері його житла. Так ось, вони сказали: після того, як двері виламано, — розпочато процесуальні дії, тому в приміщення вже не можна нікого пускати, навіть адвоката».

За словами Олега Свірка, під час обшуку в друкарні зруйнували ще й стіни. До того ж, пропали речі, які купували волонтери, щоб передати бійцям у зону АТО.

На п'ятому поверсі в офісі друкарні є кімната, в якій працюють волонтери, котрі опікуються трьома батальйонами. Олег Свірко, за ініціативою якого й була створена ця волонтерська група, допомагає забезпечити захисною амуніцією тих, хто обороняє нашу землю, перебуваючи в східних регіонах, і робить усе можливе, щоб урятувати поранених. Тепер захистити свого рятівника приїхали вже вони. І почали хлопці з того, що намагалися з'ясувати, що роблять у приміщенні люди, які не пред’явили навіть документів. Перевіряючі почали їх тіснити і відкрили стрілянину поверх голів бійців.

«Тут присутні люди, які отримали серйозні поранення, а проти нас співробітники Служби безпеки України застосовують табельну вогнепальну зброю, — каже Володимир, один із бійців 11-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь». — Стріляли вгору, але попередили: якщо ми рушимо в їхній бік, стрілятимуть на ураження. Нам уже нема чого боятися. Ми стояли за Україну і будемо стояти. Тут ми не робимо нічого злочинного. Просто попросили показати документи і запитали, що вони пакують у машину і що хочуть вивезти. Тепер напис на бронежилеті і «балаклава» не гарантують, що перед тобою дійсно співробітники спецслужби».

Володимир ще досі проходить лікування. Його порятунок — диво. Коли за 15 метрів від нього розірвався снаряд «Граду», осколками порвало живіт, ноги.

«Я готовий воювати тут так само, як воював і там», — додає його товариш Максим. А співвласник підприємства зазначає, що коли був у міській прокуратурі, то сказав, що діяти потрібно згідно із законом. «Якщо є претензії щодо контенту «Вестей», має бути експертиза, її висновок, суд і відкликання свідоцтва про реєстрацію, — каже він. — Якщо його відкличуть, ми знатимемо, що газету друкувати не можна. А поки вона на законних підставах існує, то я не маю права її не друкувати. Інакше ми знову повертаємося до ситуації, яка була в країні рік тому».

...Лише ввечері нарешті друкарня змогла відновити роботу.

P.S. У цій історії багато запитань. Та головне: чому співробітники СБУ діяли так грубо і непрофесійно? Ми сподіваємося отримати відповідь на нього. 

Тетяна БОДНЯ,
Володимир ЗАЇКА

(фото),«Урядовий кур’єр»