З 1032 контрольних функцій, які належать різним центральним органам виконавчої влади (ЦОВВ), має залишитися 680, а кількість органів, що здійснюють контрольні функції, буде скорочено на 51%. Ці та інші плани щодо впровадження реформи державних контролюючих органів презентував на засіданні уряду віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

За його словами, уряд завершив перший етап реформи, створивши цільову модель системи центральних органів виконавчої влади. «Ми на сьогодні маємо неефективну систему державного контролю, і нам потрібно її змінити, забезпечити ефективний контроль, зниження тиску на бізнес. Представники бізнес-кіл говорять, що є достатньо серйозний тиск на бізнес з боку контролюючих структур. Цифри, які нині називають експерти і які є поза зоною оборотів економіки, просто шалені.

Це свідчить про функціонування корупційних схем, і наші відповідні дії буде спрямовано на те, щоб зменшити рівень корупції», — підкреслив Володимир Гройсман.

Створення цільової моделі системи центральних органів виконавчої влади є першим етапом до перерозподілу функцій, усунення їх дублювання, передачу деяких із них на рівень органів місцевого самоврядування, усунення функціональних конфліктів, оптимізацію чисельності працюючих, ліквідацію певних  центральних владних органів тощо.

За словами урядовця, робоча група, до якої увійшли представники Адміністрації Президента, Міністерства юстиції, Мінекономрозвитку, Нацдержслужби, а також представництва ЄС в Україні, Європейської Бізнес Асоціації, Міжнародної фінансової корпорації, Американської торгової палати, експертних кіл, зокрема представників громадського сектору, підготовлено реєстр з 1032 контрольних функцій ЦОВВ, здійснено їх аналіз на предмет надлишковості, згруповано за відповідними сферами контролю.

«Ми маємо скоротити кількість центральних органів виконавчої влади поки що з 75 до 60 (скорочення на 20%), центральних органів влади з контрольними функціями — з 56 до 27 (скорочення — 51%), кількість контрольних функцій — з 1032 до 680 (скорочення — 34%)», —  конкретизував плани Володимир Гройсман.

Він повідомив, що скорочення штату контролюючих по центральному апарату ЦОВВ становитиме 56% — з 2544 до 1440 працівників, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра. Йдеться про скасування деяких надлишкових центральних органів виконавчої влади (зокрема, Державну пробірну службу та Держінспекцію з контролю за цінами), а деякі функції і напрями діяльності — консолідовано в одному органі влади.

«Ми маємо перетворити кількість на якість. Це мають бути якісні структури, які виконують свої безпосередні функції, мають оптимізовану кількість працівників і достатньо серйозну базу, для того щоб це забезпечувати», — наголосив віце-прем’єр.

Протягом двох місяців уряд відпрацює кожне положення по кожному центральному органу виконавчої влади відповідно до нової моделі функціонування системи. Надалі треба буде внести зміни у 178 законів та 78 урядових актів.

«Наша мета — зменшення кількості контрольних функцій, зменшення будь-якого тиску на господарський сектор і зокрема на суспільство. Ми створимо цільові групи за напрямами і спільно з нашими міжнародними партнерами, враховуючи європейський досвід — один із найефективніших і найякісніших, створимо сучасну систему контролю в державі, яка виконуватиме основну функцію: не заважати і забезпечувати те, заради чого створюються органи державної влади. Я розумію, що є ті, для кого це буде боляче, але ми далі будемо виконувати ті завдання, які поставлені урядом і Прем’єр-міністром», — резюмував Володимир Гройсман. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»