За ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова керівників зовнішньополітичних відомств України та Росії Андрія Дещиці й Сергія Лаврова. Вітчизняний дипломат заявив колезі про неприпустимість зовнішнього втручання у справи України і закликав російську сторону забезпечити виконання попередніх домовленостей про деескалацію ситуації навколо українських кордонів.

Йшлося також про захист прав і свобод громадян України в Автономній Республіці Крим і неприйнятність силових дій та будь-яких форм примусу, який відчувають сьогодні наші співвітчизники на анексованому півострові.

Із вуст глави МЗС РФ прозвучала цілковито очікувана заява про недопущення спроб силового реагування «на законні вимоги» сепаратистів, повідомляє УНІАН. Зокрема, «було підкреслено необхідність шанобливого ставлення до сподівань жителів південного сходу України, недопущення спроб силового реагування на законні вимоги щодо забезпечення їхніх мовних, культурних і соціально-економічних прав».

Лавров укотре підтвердив бачення Росією шляхів виходу із внутрішньополітичної кризи в Україні, закликавши владу України «вжити термінових заходів з організації загальнонаціонального діалогу за участю всіх політичних сил і регіонів, провести з урахуванням їхніх інтересів глибоку конституційну реформу і підтвердив готовність Росії підтримати цей процес разом з Євросоюзом і США».

Співрозмовники домовилися провести найближчим часом зустріч і продовжити діалог.

Європейський Союз також пильно стежить за розвитком подій у східних регіонах України, де прокотилася хвиля проросійських акцій, і закликає до ненасильницького шляху висловлення політичних вимог і деескалації ситуації. Про це заявила речниця Верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон — Майя Косьянчич. «Ми стежимо за ситуацією дуже пильно і з хвилюванням. Хочу наголосити, що будь-які політичні вимоги в Україні треба здійснювати ненасильницьким способом. Це означає, що вимоги мають лунати на демократичних засадах і через верховенство права, — додала вона. —  Ми твердо стоїмо за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, і ми в цьому плані підтримуємо український уряд. Ми продовжуємо закликати до деескалації кризи і до уникнення подальшої дестабілізації в Україні. Ми стежитимемо за розвитком ситуації».

А найжорсткіші санкції проти Росії має намір підтримати президент Чехії Мілош Земан, про що й розповів у інтерв’ю Чеському радіо: «У мить, якщо Росія вирішить розширити свою територіальну експансію на схід України, жарти закінчуються. Я тоді підтримав

би не тільки найсуворіші санкції Європейського Союзу, а навіть і готовність Північноатлантичного альянсу до того, наприклад, щоб війська НАТО вступили на українську землю». При цьому Захід, на його думку, мав би змиритися, що Росія найближчим часом Крим Україні не поверне, однак анексія східних теренів України є свого роду «червоною лінією», яку переступати не можна. Водночас чеський президент вважає корисним запровадження в Україні «певної децентралізації», що могло б сприяти врегулюванню ситуації.

Найбільший західний сусід України — Польща — не очікує швидкого заспокоєння ситуації в Українській державі та не виключає її загострення найближчим часом. Так висловився тамтешній прем`єр-міністр Дональд Туск на зустрічі з главами місцевих адміністрацій, де обговорювали питання України. Туск зазначив, що Польща від початку кризи в Україні після зміни влади та захоплення росіянами Криму озвучувала значно реалістичніші прогнози, ніж інші держави Євросоюзу. Щоразу більша дестабілізація в Українській державі, зокрема на сході, створює загрози і для Польщі. Адже слабша Україна реально означає і слабшу охорону кордону з Польщею з українського боку.

Поляки підтримують санкції ЄС щодо Росії через її дії у Криму, але намагаються й зберегти прийнятний рівень двосторонніх відносин, передає УНІАН позицію польського прем’єра. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»