Черкащина завжди була надійним фінансово-економічним осердям України. Ось і нині надходження до бюджетів усіх рівнів за нинішній рік наближаються до п’яти мільярдів. Попри різні економічні негаразди, платники податків усвідомлюють необхідність дисципліни, відповідально ставляться до сплати податків, посилюють економічну безпеку країни, а працівники підрозділів фіскальної служби посилюють обслуговуючу складову. Саме патріоти забезпечують стабільність бюджету, наявність коштів для підсилення обороноздатності країни, своєчасного проведення соціальних виплат, зокрема вимушеним переселенцям. 

Дуже важливо, що відповідальні платники податків за покликом серця надають значну особисту допомогу нашим бійцям у зоні АТО, відновлюють зруйновані території на сході країни, відгукуються на звернення про допомогу, працевлаштовують вимушених переселенців. Таких людей на Черкащині дедалі більше.

Проте у нинішній непростий час доводиться розв’язувати й чимало проблем. Про них та взаємодію підприємців із працівниками ДФС і розмовляємо з Володимиром КОЛОМІЙЦЕМ.

Начальник головного управління ДФС у Черкаській області Володимир КОЛОМІЄЦЬ

— Володимире Васильовичу, як підрозділи ДФС допомагають платникам податків орієнтуватися в нинішній ситуації, які сервіси пропонують?

— Намагаємося працювати з платниками податків, як кажуть, в одній упряжці. Адже робимо одну справу.

Робота головного управління спрямована на постійне підвищення якості послуг підприємцям, розвиток ініціатив, що поширилися в області, та запровадження нових корисних сервісів. Приміром, у посиленому режимі працюють бригади швидкої допомоги фіскальної служби (за 11 місяців вони обслужили за місцем роботи та проживання 16 107 громадян).

У режимі он-лайн щодня надаємо консультації платникам та надсилаємо роз’яснення й тематичні добірки питань-відповідей за запитами підприємців на їхні електронні скриньки (охоплено понад тисячу платників).

Крім того, в області запроваджено надання безоплатної первинної правової допомоги у місцевих центрах обслуговування платників та за номером спеціальної «гарячої лінії» з оперативного вирішення проблемних питань громадян і бізнесу, надання правової допомоги за одним із телефонів. Працює програма «Зворотний зв’язок», тривають опитування громадської думки та збирання пропозицій для поліпшення роботи фіскальників. Готуємо і незабаром запустимо програму ефективного електронного обслуговування платників області.

Усе це допоможе успішно впоратися з поставленим завданням: за нинішній рік очікуємо надходження 5,1 мільярда гривень податків і зборів, що на 285 мільйонів гривень більше, ніж за 2013 рік. Область за 11 місяців уже спрямувала до бюджетів усіх рівнів 4,7 мільярда гривень, зокрема до загального фонду державного бюджету — 2,6 мільярда гривень, місцевих — 2,1 мільярда. Також надійшло 3,3 мільярда гривень єдиного соціального внеску. А на потреби Збройних сил України черкащани сплатили 42 мільйони гривень військового збору.

Не менш успішно черкащани сплачують до місцевих бюджетів. Цього року два мільярди надходжень бюджети отримали ще 26 листопада — на півмісяця раніше, ніж торік.

— Один із каменів спотикання в нашій економіці — практика виплати так званої тіньової зарплати. Чи з’явилися в цій сфері обнадійливі аспекти?

— Роботодавців області, які виплачують своїм працівникам зарплату нижчу за мінімальну, на рівні мінімуму та значно нижчу за середній обласний рівень, ретельно перевіряє фіскальна служба. Така новація має заохочувати власників підприємств та підприємців до ведення прозорої бухгалтерії та повної сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та військового збору. Це один із вимушених заходів боротьби з зарплатами у «конвертах» та порушенням прав працівників. Через намагання представників бізнесу приховати реальні виплати робітникам держава недоодержує колосальні кошти у вигляді податків із заробітної плати. Коли говоримо «держава», насамперед маємо на увазі людей, що працюють у соціальній сфері, наших патріотів, що обороняють цілісність України на сході, пенсіонерів, громадян, які отримують соціальні виплати.

Тільки цього року наші працівники провели близько 500 перевірок щодо контролю за сплатою податку на доходи фізичних осіб. У результаті цих заходів донараховано понад 12 мільйонів гривень доходів.

Спільні комісії при держадміністраціях продовжують роз’яснювальну роботу з керівниками підприємств та підприємцями, де офіційно виплачували зарплату, нижчу за мінімальну та середню в регіоні. Завдяки такому діалогу влади та бізнесу 459 із 543 підприємств та 368 із 441 підприємців підвищили зарплату, а бюджет значно поповнився.

Працівникам державних податкових інспекцій на місцях вдалося переконати роботодавців підвищити розмір зарплат вище за мінімальний рівень на 1119 підприємствах, що, зрозуміло, одразу позначилося на поповненні бюджету. Звісно, ще трапляються й несумлінні платники, до яких змушені застосовувати відповідні заходи.  Зокрема плануємо оприлюднювати списки підприємств, які мінімізують сплату військового збору через виплату необгрунтовано занижених заробітних плат. 

До речі, деякі контрольні заходи проводимо за запитами сумлінних платників, які не бажають миритися з нечесними конкурентами. Так, разом із сумлінними аграріями успішно проводимо операцію «Урожай». А це додаткові мільйони гривень надходжень не тільки в нашій області, а й ще у 14 регіонах України, де цей досвід набув широкого поширення. А тепер з урахуванням досвіду та показників діяльності провідних підприємств області у галузі тваринництва, які є сумлінними платниками,  проводимо операцію «Ферма». Легалізовано 3705 робочих місць, додаткові надходження 2,8 мільйона гривень. Загалом, за нашими підрахунками, резерв надходжень єдиного внеску становить 5 мільйонів гривень, податку на доходи фізичних осіб — 2 мільйони.

Працівники фіскальної служби співпрацюють з малюками, зокрема організовують конкурси дитячих малюнків. Одна з останніх акцій — «Привітай солдата зі святом!». Фото надане автором

— Як свідчать повідомлення у ЗМІ, у роботі фіскальної служби ще не зникла корупційна складова. Що плануєте в цьому напрямі?

— Так, це біда і предмет дуже пильної уваги. Цього року відділ власної безпеки фіскальної служби області здійснив близько 800 заходів для запобігання корупційним правопорушенням. Як наслідок, 73 працівникам винесено офіційні застереження про недопущення вчинення протиправних дій. Працівники відділу провели близько 200 службових розслідувань і перевірок. За їхніми результатами керівництву державних податкових інспекцій області внесено 55 подань для вжиття заходів реагування стосовно підлеглих. 45  працівників притягнуто до відповідальності, а 5 звільнено.

До прокуратури спрямовано 37 матеріалів для надання правових висновків щодо дій працівників фіскальних органів. За цими матеріалами відкрито 15 кримінальних проваджень щодо вчинення працівниками органів доходів і зборів кримінальних проступків. Стосовно п’ятьох працівників складено протоколи про вчинення корупційного правопорушення. Чотирьох із них суд притягнув до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу.

Постійно проводимо профілактичну роботу. Всі кадрові призначення погоджуємо із громадськістю. Постійно збираємо зауваження і пропозиції до організації нашої роботи від членів громадської ради та впливових громадських активістів й оперативно перебудовуємо роботу, орієнтуючись на запити громадськості.

Для оперативного вирішення проблемних питань сплати податків та спілкування з інспекторами постійно працює спеціальна «гаряча лінія»:  33-91-34. Підприємці, громадяни, громадські організації, журналісти звертаються із зауваженнями і пропозиціями до мене особисто. Дякую всім, хто звертається з конструктивною критикою, за допомогу й довіру і заявляю: в головному управлінні і в інспекціях області не працюватимуть шахраї й негідники. 

— Володимире Васильовичу, тепер — до приємного запитання. Ваше управління закликає черкащан приєднатися до акції «Привітай солдата!» Що це за акція?

— Незабаром святкуватимемо Новий рік та Різдво Христове. Працівники фіскальної служби разом з усіма черкащанами активно долучилися до ініціативи «Привітай солдата з Новим роком!» В усіх районах області, зокрема у 22  центрах обслуговування платників, запрацювала «Польова пошта». Працівники інспекцій, їхні діти та онуки ветеранів державної податкової служби готують вітальні листівки і подарунки (шкарпетки, рукавиці тощо) нашим бійцям. Відвідувачам ЦОПів пропонуємо разом з дітьми виготовити паперові фігурки голубів (символ миру) білого кольору з жовто-блакитними крилами або з українською символікою, обереги, написати вітання, намалювати малюнок. Усе це разом з подарунками до свята буде передано через відповідні оргкомітети та громадських активістів нашим бійцям.

Також напередодні свята заплановано зустрічі працівників фіскальної служби області з бійцями АТО, відвідини та допомогу бійцям, які перебувають на лікуванні та проходять реабілітацію. Так, нещодавно представники колективу головного управління провідали у шпиталі одного з офіцерів батальйону «Черкаси».

Зігріти, сказати добре слово, подарувати усмішку, взяти під опіку тих, хто потребує особливої уваги й турботи, цілком природно напередодні Дня Святого Миколая та Нового року. Цього року фіскали, крім традиційних відвідин дитячих підшефних закладів та закладів для людей з особливими потребами, надають допомогу людям з обмеженими фізичними можливостями з числа переселенців зі сходу України та Криму, які живуть в області й потребують особливої уваги й піклування, а 19 грудня допоможуть Святому Миколаєві роздати подарунки, ласощі й влаштувати свято для маленьких переселенців.

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир КОЛОМІЄЦЬ. Народився 1968 року в селі Журавка Городищенського району на Черкащині. Закінчив Український державний аграрний університет за спеціальністю «агрономія» та Черкаський інженерно-технологічний інститут за спеціальністю «фінанси і кредит».

Трудову діяльність розпочав різноробом колгоспу імені Горького в с. Журавка Городищенського району, служив в армії. Працював на посадах головного економіста, голови КСП ім. Горького на Черкащині, начальником ДПІ, міжрайонної ДПІ у Городищенському та Корсунь-Шевченківському районах, об’єднаної ДПІ м. Черкаси, ДПІ в  Черкаському районі,  першим заступником голови ДПА в Черкаській області. Очолював  ДПС та головне управління Міндоходів у Черкаській та Миколаївській областях.

З 11 вересня 2014 року — начальник головного управління ДФС у Черкаській області. Кандидат економічних наук, доцент.