Спочатку Черкаська міська рада шокувала городян рішенням розпустити свій виконавчий комітет. Потім, однак, пішла ще далі: наступним кроком була відставка міського голови Сергія Одарича.

Таке буває нечасто. Це, за суттю, сталося вперше у практиці міського самоврядування. Основна офіційна мотивація розпуску виконавчого комітету така: «його члени систематично порушують Конституцію та закони України». Як приклад наводили рішення виконкому, яким визначено місця проведення масових заходів та рішення про встановлення у місті завищених комунальних тарифів.

За позбавлення повноважень міського голови Сергія Одарича на сесії міської ради проголосували 40 із 60 депутатів. Згідно із законом, для оголошення недовіри мерові потрібно дві третини голосів депутатів. І вони їх отримали. Міськрада обвинувачувала голову в перешкоджанні мирним зібранням, невиконанні рішень суду про поновлення чиновників на роботі, розвалі комунального господарства.

Але Сергій Одарич із прийнятим сесією рішенням про його відставку не погоджується, адже для  цього, на його переконання, був необхідний 41 голос, а не 40. Він збирається оскаржувати голосування в суді й пробує ходити на роботу.

Досі більшість у міськраді становили регіонали і представники Партії вільних демократів. Утім, після голосування про розпуск виконкому депутатська група останніх ухвалила рішення про розірвання коаліційної угоди із фракцією Партії регіонів.

Цікаво, що прагнення змінити міськвиконком й відправити у відставку міського голову об’єднало представників різних політичних сил, які в інших питаннях залишаються непримиренними опонентами. З одного боку, політика тут нібито й ні до чого, адже в місті нагромадилося багато проблем не політичного, а саме соціально-економічного характеру. Місто загрузло в комунальних негараздах, переживає стагнацію, не розвивається. Сам пан Одарич прямо вказує на меркантильні інтереси представників різних сил, зокрема в питаннях плати за оренду землі, які й об’єдналися на цьому ∂рунті. До того ж і жителі міста давно не схвалюють діяльність міської влади, вказуючи на численні проблеми обласного центру, зокрема розбиті шляхи, зрізані зелені насадження, занедбану комунальну сферу.

З другого ж боку, у подіях останніх днів у Черкасах політика все ж є. Сергій Одарич упевнений, що в Черкасах хочуть реалізувати сценарій столиці, де міського голови немає вже два роки. За словами відставленого мера, він завжди співпрацював із Партією регіонів, однак йому не вдалося домовитися з очільником обласної організації  цієї партії Сергієм Тулубом. Крім того, в Черкасах незабаром будуть повторні вибори, адже в одному з округів так і не обрали депутата до Верховної Ради. «А для цього голові облдержадміністрації потрібно мати слухняного мера».

Свою позицію щодо голосування висловив і голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. На його думку, події у міськраді засвідчили дотримання демократичних традицій на Черкащині.

— Cорок депутатів вільним волевиявленням згідно з чинним законом про місцеве самоврядування достроково припинили повноваження  міського голови. Моя особиста думка: йому слід визнати свою поразку. Як же коментують події у міській раді жителі міста? Чи не найбільше висловлювань, подібних до цього: «Усе це наслідок безглуздої виборчої системи за партійним принципом, тому місцеві депутати і служать своїм партійним вождям, а не об’єднуються навколо каналізації та розбитих доріг. Який стосунок до політики має місцевий депутат? Жодного. Але вони вперто займаються політикою, а не проблемами міста».