Без пафосу, в новому форматі і з новим, набагато глибшим змістом вшанували в Україні пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Згадали, пом’янули, провели політичні паралелі. І взялися до справ буденних, які так чи інакше стосуються захисту держави та її незалежності. 

Полігон 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних сил «Десна», що на Чернігівщині, підходить для цього якнайкраще. Там відбулися випробування високоточної зброї, за якими спостерігали Президент Петро Порошенко, Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генерального штабу Віктор Муженко, представники СБУ та Національної гвардії. Головнокомандувач і керівники силового блоку побачили в дії протитанкові ракетні комплекси та керовані ракети, вироблені українськими підприємствами ДК «Укроборонпром». Особливу увагу було прикуто до випробувань протитанкових ракетних комплексів «Стугна-П», «Бар’єр», «Комбат», легкого протитанкового ракетного комплексу «Корсар».

Військові показали й переносні та стаціонарні ракетні комплекси, зокрема керований артилерійський снаряд «Квітник», різноманітні модифікації техніки у складі бойових модулів на БМП та БТР. Загалом продемонстровано понад 20 зразків сучасної техніки та озброєння вітчизняних виробників.

 

Цю новітню техніку призначено винятково для оборони країни. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Країна має чим зупинити ворога

Випробування новітньої зброї засвідчили якість і надійність вітчизняної техніки, враженнями про яку й поділився Секретар РНБО: «Заслуговують на увагу нові розробки Укроборонпрому — керовані надточні міни, що можуть відстрілюватися з укриття та скеровано вражати різні цілі: від башти танка до укріпленої вогневої точки».

Акцент на сучасну протитанкову зброю зроблено не випадково. Саме важкі броньовані машини та їх застосування в атаці — нині найбільша небезпека з боку ворога. «Ми зробили наголос на протитанковій зброї, оскільки, за повідомленнями наших розвідок, якщо готується наступ, то ключова небезпека, на яку покладається наш ворог, агресор, є рух активних танкових колон», — наголосив Петро Порошенко.

Тож зміцнення обороноздатності було і залишатиметься пріоритетом для вищого керівництва держави. «Українським Збройним силам, — переконаний Президент, — буде чим зустріти ворога. Це найсучасніші високоточні найтехнологічніші зразки української протитанкової зброї».

Проведені бойові стрільби на базі Навчального центру «Десна» стали демонстрацією найсучасніших можливостей української оборонної промисловості. «Нам не треба військових парадів. Нам не треба ні перед ким грати м’язами. Нам потрібно готувати наші ЗСУ на полігонах, але це не означає, що підготовка Збройних сил не є першочерговим завданням для української влади», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Лише ті зразки, які пройшли вдале випробування на полігонах, постачатимуть на озброєння нашим військовим. У сучасних реаліях, переконаний Президент, країні необхідно зробити все можливе, щоб скоротити відстань між виробництвом сучасної української зброї та українським військом.

Розповів Президент і про користь від режиму припинення вогню в зоні АТО. Завдяки цьому Україні вдалося істотно наростити оснащеність Збройних сил протитанковою зброєю: «Ми скористалися цим періодом тимчасового затишшя, і я можу сказати, що на окремих танконебезпечних напрямках ці «Стугни» вже є».

Подвійна користь від експорту

Не менш важлива складова національної безпеки — можливість експорту вітчизняної зброї. Це і престиж держави та її можливостей, і валютні надходження. Завдяки їм з’являється змога закуповувати за кордоном модернізовані сучасні зразки озброєння й деталі для техніки, які використовують наші виробники.

«Я за те, щоб ми були у п’ятірці експортерів, — висловив сподівання Президент, наголосивши на кроках з імпортозаміщення. — Усі зразки, які ми побачили, на 100 відсотків вироблено в Україні або в країнах, які є нашими партнерами в ЄС».

Глава держави наголосив, що на базі військово-промислового комплексу закладається фундамент економічного ривка України, і відзначив роль людського потенціалу, робітників у роботі високотехнологічних підприємств Укроборонпрому. «Українська перемога здобувається не лише на передовій, — зазначив Президент, — а й у тилу руками професіоналів, які цілодобово, фактично в три зміни, виробляють зброю для української армії».

Петро Порошенко висловив задоволення високим рівнем взаємодії між Укроборонпромом, Міністерством оборони та Генеральним штабом. За інформацією Президента, за час бойових дій у зоні АТО українські оборонні підприємства провели понад сім тисяч модернізацій усіх видів зброї.