Вугледарська шахта "Південнодонбаська N 1" стала чи не першою в галузі, яка розпочала співпрацю з лізинговою компанією "Нові фінансові ресурси" і російським банком ВТБ. У спільному договорі йдеться про постачання устаткування для двох нових лав на загальну суму 202 млн грн. Вугілля з лави, запущеної в рамках проекту, планують видати на-гора вже через два місяці. А обладнання, яке буде передано в оренду підприємству з подальшим правом викупу, виготовляє компанія "Гірські машини".

Сьогодні добовий показник вуглевидобутку на шахті становить 1,5 тис. тонн. Головне завдання полягає в тому, щоб зупинити падіння видобутку, що почалося через невчасну підготовку лінії очисного вибою. Зменшення призвело до зростання собівартості тонни вугілля. Аби поліпшити роботу шахти, фахівці й розробили проект, що передбачає постачання обладнання на умовах лізингу. Останній був запропонований Мінвуглепрому на затвердження в рамках реалізації масштабної інвестиційної програми.

- Інтерес міністерства до того, як реалізовуватиметься проект, - наголошує Володимир Коломієць, директор шахти "Південнодонбаська N 1", - ми спостерігаємо мало не щодня: на селекторних нарадах міністр Юрій Ященко цікавиться, як розвиваються наші стосунки з лізинговою компанією. Крім того, шахта отримує практичну допомогу міністерства.

Як вважають фахівці, за умови успішної реалізації накресленого проекту вже у вересні на шахті буде істотно змінена ситуація і добовий рівень вугледобування збільшиться на 1 тис. тонн за рахунок запуску нової лави. Нині в роботі їх дві, ще три потужні лави чекають обладнання.

- Ми поставили завдання вивести шахту на беззбитковий рівень роботи, - каже Володимир Коломієць. - Для цього треба удвічі збільшити обсяг видобутку - до 3 тис. 300 тонн на добу. Така цифра не є захмарною перспективою: вже в грудні підприємство планує вийти на показники в 2,9 тисячі тонн. А беззбитковою, з огляду на розрахунки, шахта буде в 2014 році.

Аби відкрити на "Південнодонбаській N 1" додаткові перспективи, тут приступили до розробки нових пластів вугілля, що, по суті, означає будівництво нової шахти.