Гуманітарний вантаж, направлений українською владою 25 грудня з Харкова, того самого дня доставлено до Краматорська та Сєвєродонецька.  Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, влада докладає всіх зусиль, щоб безпечно доставити цю допомогу за призначенням.

Донеччина. Щоб люди відчули свято

До Краматорська прибули 20 вантажних автомобілів із гуманітарною допомогою, зібраною з ініціативи Кабінету Міністрів співвітчизниками з різних регіонів. Серед привезеного — різноманітні продукти харчування, медикаменти, солодкі новорічні набори  для дітей і навіть 500 ялинок, які передали донеччанам лісівники Полтавщини. На цю деталь не могли не звернути увагу й голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський, уповноважений представник Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко та голова Донецької обласної державної адміністрації Олександр Кіхтенко, які проінспектували розвантаження гуманітарки.

«Хотілося б, аби люди відчули наближення улюбленого свята дорослих і дітей, — каже керівник Донеччини. — У нас є серед кого розподіляти привезене. Особливо потерпає населення прифронтової зони, де щодня йдуть бої. Ми готові надати допомогу всім, хто її потребує, зокрема й жителям Донецька та інших окупованих населених пунктів».

Як уточнили у Донецькій ОДА, загальна кількість людей, які нині потребують допомоги, перевищує 150 тисяч. Крім того, привезений     вантаж вирішили роздавати не тільки окремим потерпілим від воєнних дій, а й деяким лікарням, інтернатам та іншим закладам на окупованій території. Роблять це без зволікань — останніми днями року очікуваний вантаж уже почали розвозити у населені пункти прифронтової зони.    

Разом з харчами новорічні деревця додадуть  людям оптимізму. Фото з сайту mignews.com.ua

Луганщина. Допомогу роздадуть до Нового року

Шість великовагових вантажівок у Сєвєродонецьк привезли загалом 120 тонн продуктів, зібраних у Київській, Чернівецькій, Рівненській та Вінницькій областях.

Це набори продуктів: крупи, цукор, чай, олія, м’ясні та рибні консерви, печиво, згущене молоко, цукерки, фрукти тощо.

«Гуманітарний вантаж для жителів окупованих територій жодним чином не пов’язаний з мінськими домовленостями, це ініціатива Президента України, підтримана всіма областями, які хочуть, щоб люди на тому боці хоч трішки відчули атмосферу Новорічно-Різдвяних свят», — зазначає народний депутат України Ірина Луценко, яка разом із колегою Марією Іоновою супроводжувала гуманітарний вантаж.

Народні обранці запевняють, що до Нового року цю допомогу доставлять на окуповані території дитячим будинкам, геріатричним центрам, госпісам тощо. Усіх їх фінансували з бюджету, а нині вони без копійки.

За словами очільника Луганщини Геннадія Москаля, в адміністрацію постійно приходять керівники цих закладів і розповідають, що пацієнти чи вихованці харчуються з того, що принесуть місцеві жителі й персонал.

Літні люди в геріатричних центрах давно вже не їдять м’яса й риби, а діти в інтернатах забули смак цукерок. 

У Сєвєродонецьку гуманітарну допомогу перевантажать на інші автомобілі й відправлять на територію так званої ЛНР, а після перетину лінії розмежування супроводжуватимуть представники громадських та міжнародних організацій, які запевнили, що зроблять усе можливе, аби вантаж милосердя з України потрапив тому, хто його потребує.

Павло КУЩ,
Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»