У наших родичів, які проживають у Києві, є невеличка дача в Криму. Вони їздять туди лише влітку. А нині переймаються, щоб не залишитися без цієї дачі. Чи потрібно буде якось переоформляти документи на цю нерухомість і чи має право хтось її забрати?

Тамара КУТОВА,  м. Київ

Консультує Володимир ТРАНДАФІЛ,
виконавчий директор ВМГО
«Агентство економічного розвитку» 

— Громадяни, які володіють на території АР Крим нерухомим майном, не можуть бути позбавлені цього майна. Заяви про необхідність додаткової реєстрації та підтвердження свого права власності громадянами не відповідають дійсності. Досить послатися на той документ, на підставі якого громадяни набули право власності (договір купівлі-продажу, дарування тощо). Сьогодні це достатня і законна підстава для того, щоб підтвердити законність набуття права власності. Інші ж документи, що підтверджують реєстрацію права власності, сили не втрачають.

Але як превентивний захід щодо захисту права власності на кримську нерухомість пропонуємо вам забезпечити реєстрацію свого права власності у Державному реєстрі речових прав. У цьому реєстрі зареєстровані права на нерухомість, придбані після 1 січня 2013 року або які належать особам, що здійснили добровільну реєстрацію в реєстрі в Державній реєстраційній службі. Відсоток таких зареєстрованих прав дуже невеликий. Наявність реєстрації права в цьому реєстрі, на нашу думку, хоч і не є обов’язковим за законом, але дасть змогу за потреби отримати додаткові докази права власності та інших речових прав.

А як розвиватиметься ситуація після поширення на територію Криму чинності законодавства РФ, нині не знає ніхто.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua