Що таке нормативно-грошова оцінка земельних ділянок? Я є платником орендної плати за земельну ділянку комерційного використання, якою я користуюсь. Сума цієї сплати напряму залежить від нормативно-грошової оцінки. Мене дивує, що сьогодні в нашому місті ринкова вартість 1 сотки землі комерційного призначення становить у межах 1000–1500 доларів, а нормативно-грошова, не зрозуміло для мене ким визначена, — майже 5000 доларів за сотку.

Анатолій ТУРЧИН, м. Васильків, Київська область

Консультує Ганна БОГАЦЬКА,
помічник адвоката Волинської обласної ГО,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги
 

— Нормативно-грошова оцінка земель є однією зі складових оцінки землі, яка проводиться відповідно до Закону «Про оцінку земель» з метою визначення розміру земельного податку, орендної плати, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок; визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва; розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель; відчуження земельних ділянок площею понад 50 гектарів, що належать до державної або комунальної власності, для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд.

Цим же законом визначена строковість проведення нормативно-грошової оцінки земель: розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення — не рідше ніж один раз на 5–7 років; розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення — не рідше ніж один раз на 5–7 років, а несільськогосподарського призначення — не рідше ніж один раз на 7–10 років (ст. 18 Закону «Про оцінку земель»).

Порядок проведення нормативно-грошової оцінки встановлений у Методиці нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів), затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 23 листопада 2011 р. № 1278, відповідно до якої оцінка земель проводиться з урахуванням відомостей державних кадастрів (земельного, лісового, водного), документації із землеустрою, містобудівної документації на регіональному рівні (схеми планування території областей та районів).

Причому вона проводиться виключно юридичними особами, які є розробниками документації із землеустрою за встановленою законодавством формулою з урахуванням відомостей державних кадастрів (земельного, лісового, водного), документації із землеустрою, містобудівної документації на регіональному рівні (схеми планування території областей та районів) відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності.

Таким чином, нормативно-грошова оцінка землі може відрізнятися від ринкової оцінки.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua 

Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги