Монастирищенська райрада створила прецедент на всю країну. Спочатку на сесії у квітні цього року депутати вирішили підтримати роздержавлення районної газети «Зоря» на першому етапі, щоб спільно з райдержадміністрацією вийти зі складу співзасновників. Про це поінформували Держкомтелерадіо. А після включення видання до проекту постанови Кабінету Міністрів, зі значним порушенням терміну «на обдумування», 27 липня на позачерговій сесії ухвалили кардинально протилежне: призупинити своє ж рішення.

«Зоря» може  згаснути

Головний редактор «Зорі» Ігор Свиридівський причину зміни настроїв депутатів пояснює прагненням влади зберегти вплив на популярний інформаційний ресурс району.

— Райрада не погасила заборгованості перед друкарнею, як того вимагає закон про роздержавлення. Оскільки фінансові умови складні, ми розуміли, що доведеться шукати інвестора. Але районна рада вже все вирішила без нас: безапеляційно пропонує в засновники Спілку товаровиробників Монастирищенського району. Спілка у свою чергу висунула такі умови, на які ми погодитися не могли. Хотіли, щоб 90 відсотків акцій належало їм і лише 10 відсотків відчіпних — трудовому колективу. Зрештою, це означало, що спілка  могла б просто розігнати колектив видання. Я, як керівник, шукав інших партнерів, проводив переговори з можливим інвестором. На зборах трудового колективу, якому надано пріоритет у прийнятті рішення, домовилися спільно створити ТОВ. Однак це дуже збурило ра?йонних депутатів, хоч новоутворене товариство не є правонаступником редакції та газети, бо ще не вийшла урядова постанова з переліком видань, які потрапляють у перший етап роздержавлення. Райрада вважає, що пріоритет і всі важелі перетворення комунального ЗМІ в неї: на трудовий колектив редакції розпочався шалений тиск окремих депутатів та райради загалом.

Хіба не тиском на працівників редакції можна назвати той факт, що під час аудиторської перевірки головним бухгалтером районної ради печатку й штамп редакції вилучено? Посилився контроль фінансової діяльності «Зорі». А на розгляд сесії 11 серпня депутати внесли звіт головного редактора газети «Зоря» «про результати діяльності закладу» з висновком про можливість перебування Ігоря Свиридівського на посаді керівника.

Щоб не допустити закриття газети та звільнення керівника творчого колективу, редактори комунальних видань Черкащини вирішили взяти участь у сесії. До захисту Ігоря Свиридівського долучилася й Національна спілка журналістів України. До речі, журналісти попередньо звернулися до районної ради з проханням про акредитацію. Однак несподівано отримали відмову. Формальною підставою стало те, що до запиту про акредитацію не додано копії журналістських посвідчень. Але оскільки на сесію райради, за законом, вхід відкритий усім, то редактори безперешкодно зайшли до зали.

Один з депутатів двічі звертався до колег із проханням поставити у порядок денний його депутатський запит про скасування убивчого для газети рішення від 27 липня. Але був проігнорований. А коли редактори з трибуни сесії говорили про те, що газета може перестати існувати, із зали лунало байдуже: «Ну то й що». Така позиція народних обранців щонайменше дивує. Виходить, що 86 років власної історії (видання існувало і в часи Голодомору, і Другої світової війни) нічого не значать? І тепер, у незалежній Україні, із примхи окремих чиновників газета може безславно зникнути?

Питання звіту головного редактора внесли до порядку денного останнім. Депутати дуже активно обговорювали його. Лунало чимало претензій до змісту, кількості сторінок, помилок, тематичного наповнення і навіть того, що редактор нечасто оббивав пороги районної влади з проханнями про підтримку спільно заснованого видання.

Посадовці у ролі рейдерів?

Прокоментувати хід обговорення та ситуацію, пов’язану з газетою загалом, ми попросили головного редактора видання «Черкаський край» Тетяну Калиновську, яка також взяла участь у сесії:

— Передовсім звернула увагу на порушення закону. Зокрема неправомірною була фінансова перевірка редакції з боку райради. З 1 січня законом про реформування такі повноваження з органів самоврядування знято. Крім того, всі перевірки суб’єктів господарювання з доходом до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік здійснюють лише контролюючі органи і тільки з дозволу Кабінету Міністрів, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки або згідно з рішенням суду. А вилучивши без законних підстав печатку і штамп редакції, посадовці райради щонайменше перевищили службові повноваження і фактично здійснили рейдерське захоплення районної газети, крадіжку, грабіж — хай цей прецедент кваліфікують правоохоронні органи, куди звернувся Ігор Свиридівський. Щодо звіту керівника редакції, то це також поза законом, бо органи місцевого самоврядування вже позбавлено таких повноважень. Знесилений колектив «Зорі» змушений був повідомити про протиправні дії влади, кваліфікувавши їх як тиск на свободу слова та перешкоджання діяльності журналістів, у правоохоронні органи району, обласні та українські медіа-організації, Держкомтелерадіо як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у цій сфері.

Голова прагне  сатисфакції

А як же реагує на ситуацію керівництво районної ради? Її голова Микола Орендарчук пояснив, що влада прагне повернення до витоків і… сатисфакції:

— Тривалий час рада товаровиробників була засновником районної газети «Зоря». Тепер, коли розпочалося її роздержавлення, Спілка товаровиробників, що об’єднує 83 великі й малі господарства, письмово звернулася до райради з проханням розглянути можливість повернення до співзасновництва. Відбулися організаційні та установчі збори трудового колективу спільно з радою товаровиробників. Трудовому колективу пропонували 20 відсотків акцій, виробники брали собі 80 відсотків активів нового підприємства. Редактор Ігор Свиридівський та представники товаровиробників подали один одному руки на знак майбутньої співпраці. Проте у ході реформи Свиридівський знайшов якусь «ОЙЛ Амерікан Груп», у Чернігові зареєстрували ТОВ. Ми хотіли зв’язатися з її керівництвом і поспілкуватися, але не вдалося. Виявилося, що за цим стоять нечесні хлопці, які хочуть використати наш друкований ресурс у земельних оборудках. Райрада постійно підтримувала газету з місцевого бюджету. Тож, проаналізувавши ситуацію, зібрали позачергову сесію й скасували рішення, щоб районну газету не використали як зброю проти аграріїв. А печатку і штамп ми не забирали, просто їх вилучили на зберігання, щоб газетярі не набралися боргів, які доведеться віддавати нам. Розумію, що, може, й неправильно зробили, але використовували всі методи, щоб зберегти газету «Зоря» як інформаційний флагман району.

За словами Ігоря Свиридівського, щоб не провокувати продовження конфлікту зі співзасновниками, члени колективу прийняли рішення вийти з новоутвореного ТОВ.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко у телефонному режимі переконував голову районної ради Миколу Орендарчука не поглиблювати конфлікт із районною газетою. Для врегулювання ситуації НСЖУ залучала актив обласної організації спілки та керівництво Аграрної партії України, яка має більшість у Монастирищенській райраді.

— НСЖУ наголошує, що реформа не є підставою для місцевої влади посилювати вплив на пресу та намагатися використати її в своїх інтересах. Нав’язування в «партнери» підконтрольної райраді спілки — це порушення закону, тому триматимемо в полі зору це питання, аби воно не залишилося без уваги. Очевидно, що в цій ситуації професійна солідарність є тим інструментом, який може допомогти викрити махінації  влади. Тому, безперечно, черкаські редактори показують чудовий приклад підтримки одне одного, — сказав Сергій Томіленко. — Водночас ми закликаємо і редакторів бути уважними і діяти відповідно до закону, аби не провокувати непорозуміння та конфлікти.

Насамкінець. Сесія Монастирищенської районної ради завдяки втручанню Національної спілки журналістів України, членів Асоціації регіональної преси Черкаської області не поставила на голосування рішення про звільнення головного редактора районної газети «Зоря» Ігоря Свиридівського. Але й не відкликала свого рішення про призупинення процесу реформування газети. Це може означати її зняття з реєстрації, бо владі вже заборонено виступати засновником газет. Тепер врятувати друковане видання від закриття може тільки суд. Хто поставить крапку в цій історії і якою буде ця крапка — покаже час. Але ось така деталь: коли журналісти після закінчення сесії мали повертатися до Черкас, виявилося, що в автомобіля пробите колесо. Збоку…