Зранку в «Фейсбуці» до мене «постукали» знайомі з Києва: мовляв, у вас на обласному телебаченні — бунт. Звідки такий висновок?

Та ось перепост запису блогера, проілюстрований уривком із виступу на телеканалі «ЛОТ» голови Луганської облдержадміністрації від 1 грудня. Володимир Пристюк говорить про те, що центральні телеканали істотно перебільшують кількість учасників євромайданів у Луганську. Мовляв, спеціально намагаємося рахувати людей — на акції не виходило більше 72 осіб, а судячи з «картинки» на центральних телеканалах, стояли чи не тисячі. Цей уривок із виступу голови облдержадміністрації затитрований «Увага! Дезінформація!».

Двозначно? Авжеж.

Але до чого тут бунт редакційного колективу обласної державної телекомпанії?

«Вкотре порадували мої колеги по цеху! Бо прийняли те, що написано на стіні, за реальність. Звели відверту фантазію провінційного блогера до статусу офіційної інформації. Питання навіть не в тому, чи був бунт на «ЛОТі», річ у тому, що жоден журналіст із шанованих видань, які розповсюдили цю дурість, не спромігся передзвонити або хоч якось перевірити те, що надряпав блогер, — іронізує генеральний директор телеканалу Родіон Мірошник, коментуючи поширену інформацію в ЗМІ про те, нібито має місце «бунт працівників ТРК проти голови облдержадміністрації». — То про таку свободу слова ми говоримо на Євромайдані?».

Та відеоролик продовжував свою «переможну ходу» веб-сторінками шанованих сайтів. До вечора зателефонувала навіть подруга з Китаю. Їй теж змушена була пояснювати історію цієї «гри зі словами».

Та й голова облдержадміністрації вирішив, що треба порозумітися і прокоментував поширювану в ЗМІ інформацію щодо неправильної інтерпретації сюжету, який вийшов на телеканалі «ЛОТ». «Це звичайна помилка телевізійників, яку неправильно інтерпретували і роздули в соціальних мережах, — зазначив Володимир Пристюк. — Режисер «ЛОТа», який монтував відео, пояснив, що лише хотів підкреслити мої слова про те, що всеукраїнські ЗМІ неправильно підрахували кількість людей на луганському Євромайдані. Наклали плашку «дезінформація», а вийшло, ніби телеканал не згоден з моїми словами».

На його думку, це ще раз підкреслює величезну роль нових соціальних медіа, які сьогодні блискавично розповсюджують будь-яку неперевірену інформацію: «Картина дня будується не на фактах, а на базі емоцій того, хто поширює інформацію».

Голова Луганської облдержадміністрації ставиться до інциденту з гумором, та наголошує, що ЗМІ повинні перевіряти поширювану інформацію. Як із цим не погодитися?