Днями в моєму будинку сталася пожежа. Синім полум’ям спалахнула квартира поверхом нижче. Точніше, як з’ясувалося згодом, її підпалили. Сталася сварка між чоловіком, який уже вранці був напідпитку, і його скандальною колишньою дружиною. Хто саме став палієм, версії бабусь на лавочці, які завжди все знають, різняться. Але факт залишається фактом. Від витівки безвідповідальних сусідів постраждали жителі цілого будинку.

Уперше опинилася в такій, м’яко кажучи, неприємній ситуації. Уявіть: будень, близько 11-ї, працюю вдома. Раптом за вікном бачу дим і відчуваю сморід. Відразу не надала значення: може, котлети в когось згоріли. Та за лічені хвилини диму стало більше, він уже валив зусібіч, а найгустіший — із балкону. Він наповнив квартиру. Вибігла у під’їзд, а там уже темно від чаду. Кричу, чи викликали рятувальників, хтось відповідає «так». Трохи заспокоїлась, але про всяк випадок покидала в сумку гроші з документами, схопила ноутбук, вимкнула все з розеток, намочила водою рушник. Нарешті з’явилися рятувальники, які вивели з під’їзду, підсвічуючи шлях ліхтариком і загорнувши мені обличчя рушником. Жаху натерпілася сильного. Лікарі «швидкої» привели до тями, пожежники врятували життя.

Урятували і мою квартиру, адже якби іскра знизу потрапила на балконну занавіску, все б згоріло так само, як у сусідів. Постраждали від диму й чаду майже всі мешканці, та найбільше дісталося мені. А від води, якою гасили пожежу, — квартира поверхом нижче від погорільців, там істерила сусідка. Вона щойно зробила дорогущий ремонт, тож усе доведеться переробляти. Пощастило, що того дня була вдома і змогла простежити, щоб не запалала квартира. А іншим, кого не було вдома і вони не потрапили в це жахіття, пощастило також.

Коли вже почала осмислювати те, що сталося, виникло бажання застрахувати житло. Прихильників цієї ідеї не знайшла. Друг жартує: «снаряд в одну вирву двічі не влучає». Сусідка каже: страхові компанії не беруться за сумнівні квартири. Подруга запевняє: це надто дороге задоволення, а потім ще й виплати не дочекаєшся.

Звернулася до національної страхової компанії по роз’яснення. Страховики спробували розвіяти міфи й стереотипи, які склалися стосовно страхування. Виявляється, є чотири страхових випадки, коли йдеться про житло: будь-який вогонь, стихійні явища, вплив рідини та протиправні дії третіх осіб. Жодних обмежень щодо об’єкта страхування немає. Щодо суми договору пропозиції різні. Наприклад, за півтори тисячі на рік у разі настання страхового випадку можна отримати до 150 тисяч гривень компенсації.

Поки що сумніваюся стосовно страхування. Не звикли ми ще до цієї послуги, якою користується весь світ, не по-нашому це, завжди сподіваємося, що «пронесе». Та останніми роками мешканцям багатоповерхівок стає дедалі ризикованіше жити в квартирах. Скільки вибухів, пожеж та потопів сталося з вини співмешканців будинків? У нас, наприклад, чи не на кожному поверсі живе хоч один, але небезпечний сусід. Звісно, в основному безробітні п’янички. Тож поки ще ніхто ще не вигадав способу, як застрахуватися від безглуздих, безвідповідальних, нерозумних сусідів. Тому або страждатимемо від них, або сподіватимемося на диво.