«23 роки — цифра наче й не кругла, проте цього року День Незалежності для нас особливий, — вважає міністр культури Євген Нищук. — Особливий, бо ми вперше святкуємо цей день після подій зими, після нового бачення України Європою, світом. І — під час війни. Це знаковий рік. Трагічний. Але й героїчний. Це рік переломний. Події на сході не дають нам змоги сповна радіти. Але водночас не можна вводити суспільство у стан депресії і суцільного трауру. Бо цього не хочуть ті хлопці, яких з нами вже немає».

Міністр нагадав, що відзначення свята проходить не в один день, і закликав українців не лише взяти участь у запропонованих владою заходах, а й проявити ініціативу, згенерувати свої ідеї. Зокрема — провести флешмоби. Мінкультури оголосило конкурс на кращий флешмоб і заохотить невеликими преміями організаторів та учасників.

Перші мобільні акції пройдуть ще 23 серпня, коли ми відзначатимемо День прапора. Цього дня для поранених у ході АТО бійців та тих, хто перебуватиме у звільненні, в Палаці «Україна» відбудеться благодійний концерт «Митці — борцям за цілісність України».

Ця дата знакова і для Держави, і для кожного з нас. Фото УНIAН

А вже 24-го зранку буде урочисте покладання квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському, до Хреста на честь Небесної Сотні. Є плани провести заходи на Майдані, але міністр зізнався, що через нинішній його стан визначеності щодо можливості використання цієї території поки що немає.

У разі звільнення центральної площі та вулиці столиці там пройде скромний військовий парад (радше — учта, уточнив міністр). Чи буде задіяно в ньому техніку — питання відкрите.

У Софійському соборі в цей день відбудеться молебень за мир, за Україну, а також на його території розгорнеться виставка архівних документів «Історія українського державотворення». На самій Софійській площі пройде мистецька академія «З нами Бог» на вірш Дмитра Лазуткіна. Євген Нищук зачитав кілька строф і зазначив, що, на його думку, вірш до міри героїчний і не надто пафосний. Погоджуся, вірш хороший, а один з рядків, як бачите, навіть чудово підійшов як назва цього допису.

Музику до академії написали три композитори, які працюють у різних стилях, тож кожен знайде своє звучання.

Очікується, що в День Незалежності відбудеться відкладене з весни вручення Шевченківських премій (логічно, що це буде в Музеї Шевченка). А під вечір у діячів культури та митців буде шанс запустити під череп політикам свіжі думки й ідеї — і ті й другі зберуться на неформальну зустріч у «Мистецькому Арсеналі».

Знову ж на Майдані, за умови його доступності та безпеки, відбудеться концерт тих артистів, які брали участь у концертах у зоні АТО. Як сказав  Євген Нищук, «героїчний концерт для усвідомлення того, що навіть у найважчі хвилини пісня може надихати бійців і повертати усім нам сили».

А загалом, чи стане цей день для кожного з нас визначним та пам’ятним, від нас і залежить. Від нашого відчуття значущості цього дня, від нашої участі у ствердженні та зміцненні Незалежності.