Старт біло-блакитної дружини в головному турнірі Старого Світу вийшов напрочуд драматичним. На полі «Олімпійського» проти чемпіона Португалії господарі були налаштовані на максимальний результат, та  наприкінці поєдинку безмежно раділи й одному набраному очку. Героєм зустрічі став Денис Гармаш. Атакувальний півзахисник динамівців та збірної України не тільки відчайдушно боровся з технічними хавбеками «європейських бразильців», вигравши чимало індивідуальних дуелей. Він виявився кращим гравцем серед двох команд за кількістю тактико-технічних дій. Вразив 25-річний киянин і розсудливою грою, спрямованою на атаку: на його рахунку 86% точних передач партнерам.

Саме Гармаш організував перше взяття воріт знаменитого Ікера Касільяса, створив супервигідний момент для бразильця Жуніора Мораєса. За відсутності на полі Андрія Ярмоленка Денис виявився справжнім лідером динамівського колективу. На жаль, серйозне ушкодження залишило півзахисника поза заявкою в матчі другого туру Суперліги з ізраїльським «Маккабі» з Тель-Авіва.

Кияни зрозуміли, як треба грати, щоб вийти з групи. Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua

Цього спекотного і задушливого вечора справу, започатковану Гармашем, продовжили його партнери. Справжнім жахом для господарів стала зв’язка біло-блакитних на правому фланзі, яку утворили бразилець Сілва та наш Андрій Ярмоленко. Досвідчений хавбек господарів Авраам Рікан на власному досвіді переконався, що таке спринтерський ривок у виконанні найяскравішої зірки киян, вже в дебюті зустрічі — 1:0.

Ударними виявилися для українського чемпіона і перші хвилини другого тайму. Цього разу Жуніора Мораєса вивів на побачення з воротарем господарів парагвайський новачок киян Дерліс Гонсалес — 2:0. Немає нічого дивного в тому, що експерти УЄФА кращим футболістом поєдинку назвали саме 21-річного південно?американця.

Як підкреслив на післяматчевій прес-конференції  головний тренер переможців, будь-якому гравцеві потрібен час на адаптацію в новому колективі.

— Згадайте, скільки часу знадобилося Андрієві Ярмоленку, щоб він заграв і став тим, ким є зараз, — розповів Сергій Ребров журналістам. — Ми віримо у Гонсалеса. Сьогодні він продемонстрував свої найкращі якості: діючи швидко, винахідливо і гостро, Дерліс допоміг команді досягти впевненої перемоги.

Щоб краще оцінити вагомість зробленого, варто згадати таку статистику. Востаннє на груповому етапі Ліги чемпіонів у чужих стінах київські динамівці вигравали ще 2008 року. Трапилося це в Португалії, де удар Олександра Алієва здалеку приніс три очки гостям у поєдинку з «Порту». Після цього Олег Гусєв та його партнери не виграли жодного із семи на чужих полях матчів.

Вольові м’язи знадобляться біло-блакитним уже найближчим часом. Наступні два матчі лідер групи G зіграє з головним фаворитом нашого квартету — лондонським «Челсі». Тренерська дуель дебютанта Ліги чемпіонів Сергія Реброва зі славнозвісним португальцем Жозе Моуріньо обіцяє всім уболівальникам захопливе футбольне дійство.

Найближчої  неділі біло-сині зіграють у гостях з  амбітною «Ворсклою», а ще за тиждень на них  чекає принципове домашнє дербі з «Шахтарем». Саме цей матч може продемонструвати  ступінь готовності чинного українського чемпіона  до двоматчевої дуелі з «Челсі». Адже лондонці, які  невдало стартували в  англійській Прем'єр-лізі,  в рейтингу УЄФА для клубних турнірів посідають четверте місце.

ПРЯМА МОВА 

Сергій РЕБРОВ, головний тренер «Динамо»:

— У нашій команді зібрані дуже сильні футболісти, ми їм допомагаємо прогресувати. Ця перемога важлива передовсім для них самих. Було помітно, наскільки хлопцям важко, особливо в останні хвилини матчу. Навіть на тренуванні всі відчули, наскільки складними були кліматичні умови — висока температура,  вологе повітря.

Після перерви ми забили другий м’яч, і були моменти, щоб відзначитися ще. Водночас команда не пропустила, зіграла «на нуль», напевно, у цьому велика заслуга воротаря та оборонців.

 Славіша ЙОКАНОВИЧ, головний тренер «Маккабі»:

— Ми додали порівняно з матчем проти «Челсі». Та на початку нам не пощастило — суперник убив швидким м’ячем. Другий гол тільки ускладнив нам життя. «Динамо» перевершило нас, хоч ми і добилися прогресу  після  гри на «Стемфорд Брідж».

Тепер наша команда грає на складнішій стадії Ліги чемпіонів, а це зовсім інший рівень. Це турнір для найкращих команд світу, але поразка — це не кінець. Ми можемо додати і стати сильнішими за рахунок таких матчів.

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра», Хайфа — Київ

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 2 тур Група G

Маккабі (Тель-Авів, Ізраїль) — Динамо (Україна) — 0:2
Голи: Ярмоленко (4), Мораєс (50)

Порту (Португалія) — Челсі (Англія) — 2:1
Голи: Андре (39), Майкон (52) — Вілліан (44)

                    І     В     Н     П     М      О    

Динамо      2     1     1       0     4-2     4

Порту         2     1     1       0     4-3     4

Челсі          2     1     0       1     5-2     3

Маккабі     2     0     0       2     0-6    0

20 жовтня. Динамо — Челсі, Маккабі — Порту.