ЛІКНЕП

Після розлучення чоловіки іноді зобов’язані утримувати не лише дитину

Чого бажає жінка — того бажає Бог і зазвичай не те що не бажає, а просто боїться чоловік пані. Особливо якщо він перейшов у ранг колишніх. Адже поняття про життя деяких представниць слабкої статі часто не піддаються розумінню славнозвісної чоловічої логіки.

Стандартна, на перший погляд, ситуація. Минуло кохання, і подружжя вирішило розлучитися, при цьому в них є п’ятирічна дитина. Розлучення як таке — справа не проблематична. На відміну від фінансових непорозумінь, які зазвичай виникають після появи у паспорті відповідного штампа. І навіть якщо у процесі розлучення екс-подружжя домовилося щодо поділу спільно нажитого майна, то проблем все одно рідко кому вдається уникнути.

Найчастіше вони стосуються аліментів. Так відбувається навіть тоді, коли екс-чоловік щомісяця cправно дає гроші на дитину. Така відповідальність ще не гарантує колишньому спокійного життя. Як показує досвід, з часом деякі пані приходять до розуміння того, що екс-чоловік повинен утримувати колишню дружину. Ось лише не всі чоловіки погоджуються з таким прагненням жінки. Адже у більшості представників сильної статі просто в голові не вкладається, з якого такого дива він повинен утримувати колишню, яка не працювала і принципово не бажає цього робити. Що робити чоловікам у цій і подібних ситуаціях, ми розпитали у фахівця з сімейного права Наталії Якухно.

На розгляд суду

Розпочнемо з того, що нині українським законодавством передбачена можливість виплати аліментів не лише на неповнолітніх дітей, а й на дружину. Проте лише за певних умов. Приміром, якщо дружина доглядає за хворою дитиною чи інвалідом. Або ж вона сама є людиною з особливими потребами. При цьому необхідність у виплаті грошей і на колишню дружину повинна бути обгрунтованою, а також судом встановлено, що саме ті чи ті чинники передують виплаті аліментів. Таких виплат може вимагати як екс-дружина, так і чоловік. Залежно від того, хто цього потребує.

Проте якщо дружина просто не бажає працювати, мовляв, тому що жінка створена не для роботи, аліменти їй платити ніхто не зобов’язаний. Також як і у разі, коли дружина не працює лише тому, що виховує здорову дитину, якій більш як три роки. До цього віку дружина має право на утримання.

— Якщо дитина здорова, відвідує дитсадок і потреби постійного перебування матері вдома немає, колишній чоловік не повинен її утримувати, — зазначає керуючий партнер юридичної компанії «Право Плюс» Наталія Якухно. — У деяких випадках суд може призначити виплату грошей і на утримання екс-дружини, проте таку необхідність потрібно аргументувати. Просто так платити їй гроші ніхто не зобов’язаний. Адже виховувати дитину повинен як батько, так і мати. Тож витрачати на неї кошти також зобов’язані обидві сторони.

У зв’язку з цим постає питання, які саме аліменти мають виплачуватись. Бачення суми, необхідної для повноцінного життя малечі, у батьків різне. Хоч бувають випадки, коли батькам вдається полюбовно домовитися.

Якщо екс-подружжю не вдалося досягти консенсусу щодо суми аліментів, тоді воно йде в суд. На визначення конкретної суми впливає багато чинників: кількість дітей у того, хто має платити аліменти, наявність батьків, яких потрібно утримувати, місце роботи, рівень зарплати.

«Пощипати» колишнього

Та не можна забувати, що допоки чоловік чи жінка не позбавлені батьківських прав, вони повинні працювати, щоб утримувати своїх дітей. За ухилення від роботи без поважних причин і тим самим прирікання дітей на голодне існування можна «потрапити» під кримінальну відповідальність.

— Аліменти можуть встановлюватись як у твердій грошовій сумі, так і у відсотках доходу, — роз’яснює Наталія Якухно. — Законом передбачено, що аліменти мають бути не менші за 30% прожиткового мінімуму на дитину її віку. Тобто якщо прожитковий мінімум на дитину віком до 6 років з 1 жовтня 2012 року передбачений у розмірі 1161 гривня, відповідно аліменти мають бути не менші ніж 30% цієї суми.

Звісно, за такі гроші нормально прогодувати, вдягти, навчати дитину неможливо. Тож у суді призначать утримання з огляду на реальні потреби дитини і заробітки батьків.

Враховуючи те, що нині багато хто отримує зарплату «у конвертах», постає питання, як бути в цьому разі. Юристи заспокоюють, що можна знайти управу і на тих, хто прикривається мінімальною ставкою. Адже якщо батько (найчастіше дитина після розлучення залишається з матір’ю) розповідає казки про мінімальну зар?плату, а тим часом купує автівку, його змусять платити достойні аліменти. Приміром, можна натякнути колишньому, що до його роботодавця навідається податкова інспекція для перевірки щодо ухилення від оподаткування. У такому разі роботодавці зазвичай наполегливо рекомендують своїм працівникам якнайшвидше розв’язати особисті проблеми. Оскільки будь-якому підприємцеві легше звільнити працівника, ніж пережити позачерговий візит контролюючих органів. Особливо якщо кмітливий бізнесмен практикує виплату «чорної» зарплати.

Ще один варіант — коли дружина розуміє, що її колишній вельми заможний і його потрібно трошки «пощипати». Тож дитину мало не одразу після розлучення починають вдягати у дорогі речі й вимагати космічні суми на утримання. Аргументація тут проста: мовляв, наша дитина звикла носити виключно речі від всесвітньо відомих майстрів. Так, до школи повинна їздити на авто еліткласу з особистим водієм, а вдома з дитиною має займатися гувернантка-англійка. І, звісно, мати такої дитини повинна мати гарний вигляд, тож і екс-дружині потрібно щомісяця платити чималенькі аліменти. Одне слово, платити просять стільки, щоб після розлучення жіночка жила собі й горя не знала. Як показує досвід, у такій ситуації суд не завжди стає на бік дружини.

— У законодавстві є таке поняття, як допустимість та належність доказів у справі, а також дотримання принципів справедливості та розумності під час ухвалення судового рішення, — роз’яснює фахівець з права. — Суд врахує, скільки коштів потрібно для нормальної життєдіяльності дитини, але виконувати всі забаганки її матусі — це вже вибачте.