На дебатах щодо ситуації в Україні була присутня Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні. Проте послухати головного європейського дипломата, щоб дізнатися про зусилля ЄК у врегулюванні ситуації на Донбасі напередодні зустрічі у нормандському форматі, у сесійній залі ЄП зібралося близько 60 депутатів.

«Мінськ дасть нам шанс припинити руйнування та смерті на сході України, і його не можна змарнувати», — заявила Федеріка Могеріні. Вона вважає, що Європарламент повинен надіслати потужний сигнал «сторонам конфлікту, передусім Росії», використати можливість переговорів у Мінську й нарешті погодитися на імплементацію попередніх мінських домовленостей.

Слова очільниці європейської дипломатії про шанс на мирне врегулювання й дипломатичний прорив у Мінську знайшли чимало скептиків серед присутніх у залі. «Ми прагнемо дипломатичного рішення, але Росія реалізовує своє військове рішення прямо на наших очах», — вважає польський депутат Яцек Саріуш-Вольський. Він переконаний, що необхідно «дати можливість Україні захистити саму себе, збільшити тиск і посилити економічні санкції щодо РФ».

Британський депутат Чарльз Теннок заявив, що Путін поводиться  як тиран ХІХ століття, а захоплення України — його мрія, бо він прагне змінити світовий порядок, який встановився після холодної війни. Лаконічним був виступ нідерландського депутат Йоганеса Корнеліуса ван Баалена. За його словами, «у нас уже був Мінськ-1, і тепер нам потрібен Мінськ-2, щоб імплементувати Мінськ-1. «Якщо ж Путін не захоче брати на себе цю відповідальність, його буде жорстоко покарано», — заявив євродепутат.

Послідовними прихильниками дипломатичних методів виявилися представники групи соціалістів. «Ми всі мусимо усвідомлювати, що провал мінського шансу призведе до нового етапу ескалації», — вважає німецький депутат Кнут Флекенштфайн, наголошуючи, що Україна може розраховувати на підтримку ЄС, проте «ми не дамо згоди на постачання зброї».

Доволі несподівано слова підтримки Україні та зусиллям ЄС пролунали із сектору євроскептиків. «Досить прикидатися, нібито ми не розуміємо, що відбувається в Україні і чия зброя вбиває тисячі українців, — сказав литовський депутат Валентінас Мацуроніс. — Нам треба сказати нашим урядам: досить слів і вагань, почнімо діяти».

Польський депутат-консерватор Здіслав Краснодебський вважає слова європейських політиків про мирне врегулювання на Донбасі лише догмою, яка далека від реальності. «Росія вже вирішує цей конфлікт військовим методом, бо Москва завжди обирала лише військові рішення», — сказав він. Політик застеріг євродепутатів від стратегії заморожування конфлікту на сході України, бо це означатиме «фіаско України і перемогу Росії».

Французький депутат-радикал із групи «друзі Путіна» у ЄП Жан-Люк Шаффхаузер, який «уславився» тим, що побував спостерігачем на незаконних виборах «ЛНР-ДНР», почав лякати своїх колег, які «перебувають в полоні подвійних стандартів та пропаганди», третьою світовою війною. «Нам треба підтримати ініціативу Франції та Німеччини щодо мирного виходу із ситуації. Легко виголошувати гучні слова і не нести за них відповідальність, якщо ти походиш з маленької країни», — різко відповів він литовському депутату, який намагався вступити з ним у дискусію.