Попередня програма літньої сесії ПАРЄ, відкритої у Страсбурзі на початку тижня, не обіцяла великих сенсацій. Працівники департаменту комунікації РЄ скаржилися на невелику кількість журналістів, які виявили бажання висвітлювати сесію. Проте рішення Президента України виступити перед депутатами ПАРЄ кардинально змінило атмосферу нинішнього засідання.

За демократичними стандартами

Першого сесійного дня депутати заслухали звіт місії спостерігачів ПАРЄ на президентських виборах в Україні, який представив її голова — швейцарський депутат Андреас Гросс. Він наголосив, що, попри напружену ситуацію на сході України, де не всі громадяни змогли прийти на виборчі дільниці, бо «їм погрожували, їх залякували», в державі пройшли «якісні прозорі вибори».  «І хоч наша місія зробила певні зауваження щодо законодавчої структури виборів, загалом ми цілком можемо привітати українців із тим, що вони зробили такий важливий крок уперед», — заявив Андреас Гросс.

Член місії польський депутат Роберт Бієдрон наголосив, що перемога Петра Порошенка вже у першому турі «засвідчила демократичні прагнення українців». Спостерігачі ПАРЄ переконалися, що «фашисти в Україні — вигадки російської пропаганди», натомість депутати на власні очі побачили намагання «Росії дестабілізувати ситуацію в Україні».

Французький депутат Рене Руке висловив думку, що вибори в один тур і висока явка громадян засвідчили  «політичну зрілість та існування чіткого розуміння ситуації в українському суспільстві». Проте Рене Руке наголосив, що обрання нового президента — це не просто зміна особистостей, а й зміна політичних важелів управління, які глава країни повинен використати для «удосконалення системи виборів, боротьби з корупцією та політичної реконструкції держави».

На всі вибори — один кодекс

«Результати виборів надають новому Президентові України повну легітимність для створення негайного та широкого діалогу з усіма громадянами східних регіонів та для децентралізації влади, що дасть змогу зберегти цілісність та єдність країни», — йдеться у тексті доповіді, ухваленій сесією ПАРЄ. Члени місії «із задоволенням відзначили відсутність випадків застосування адміністративного ресурсу під час виборів», зауважуючи, що досі це було одним із найпоширеніших зловживань владою під час виборів.

Найбільше критики депутати ПАРЄ висловили на адресу законодавчої виборчої бази, яка потребує удосконалення, попри те, що новий закон про вибори Президента «приніс помітні поліпшення». «В Україні існує занадто багато законів про вибори, вони невмотивовано складні й заплутані», — йдеться у доповіді. Тому члени ПАРЄ продовжують наполягати на ухваленні єдиного уніфікованого виборчого кодексу в Україні.

Крім цього, спостерігачі знову наголошують на потребі вдосконалити механізм моніторингу фінансування виборчих кампаній, зробивши його прозорішим. Експертів турбує домінування власників-олігархів у медійній сфері, що, на їхню думку, помітно впливає на ступінь незалежності засобів масової інформації в Україні.

Учора депутати ПАРЄ обирали нового керівника Ради Європи на наступні п’ять років. Боротьба точилася поміж нинішнім генсеком норвежцем-соціалістом Турбйорном Ягландом, який вирішив балотуватися на другий термін, і представницею ліберальних сил, колишнім міністром юстиції Німеччини Сабіною Лотхойссер-Шнарренбергер, яку особисто підтримує канцлер ФРН Ангела Меркель. (Про перебіг голосування та переможця виборів «УК» розповість у наступному номері).

«Український день» у ПАРЄ

ПАРЄ стурбована гуманітарною ситуацією у східних регіонах України. Президент ПАРЄ Анн Брассер під час прес-конференції у перший день сесії заявила, що факти викрадення дітей, вбивства журналістів, потік біженців, що зростає, свідчить про розгортання гуманітарної катастрофи у Донецькій та Луганській областях. Вона вважає, що за останні кілька тижнів ситуація у цьому регіоні значно погіршилася. Тому депутати ПАРЄ приділять увагу й цьому питанню. Але, як пояснили «УК» у секретаріаті асамблеї, згідно з процедурою це будуть дебати з поточних політичних питань, які не передбачають ухвалення резолюції ПАРЄ. А завтра опівдні Рада Європи очікує на прибуття Президента України Петра Порошенка.