Європейський Союз, який два дні тому надав перший транш макрофінансової допомоги нашій країні 100 мільйонів євро, обіцяє і надалі фінансово підтримувати Україну. Підставою для таких дій слугуватиме початок реформ у різних сферах суспільного життя, зокрема реформи самоврядування.

Про це на загал сказав віце-президент Європейської комісії Сіім Каллас, який 20 травня взяв участь у розширеній нараді з питань децентралізації виконавчої влади, що відбулася в Мінрегіонбуді.

Високий гість поділився з аудиторією своєю оцінкою ситуації в Україні. З одного боку, завважив він, наша країна зіткнулася з неймовірними зовнішніми і внутрішніми труднощами, з другого — саме тепер перед нами відкриваються прекрасні можливості та перспективи, якими треба скористатися, щоб докорінно змінити свою державу. І Європа підтримає Україну в цьому.

Громадам ще належить оцінити переваги принципу субсидіарності, за яким, приміром, кошти на облаштування сільського ставка знайдуться у місцевому бюджеті, а не «подорожуватимуть» з Києва. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За словами Сііма Калласа, найголовніша — правова реформа, оскільки вона передусім вивільнить потужну енергію українського бізнесу. Не менш важливі й адмінреформа та зміни в системі місцевого самоврядування, зазначив він. І хоча те, як краще управляти Україною, вирішувати самим українцям, віце-президент Європейської комісії рекомендує: змінюючи систему управління країною, керуватися знаменитим європейським принципом субсидіарності.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що ми рішуче налаштовані на безвідкладне проведення реформи. Вона грунтуватиметься на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування — яскравого зразка місцевої демократії для країн-членів Ради Європи, до когорти яких входить і Україна. Децентралізація влади, яку започаткував нинішній український уряд, додав Володимир Гройсман, полягає саме в тому, щоб наділити кожен рівень управління — громаду, район, область — власними повноваженнями, відповідними фінансами та відповідальністю, тобто впровадити принцип субсидіарності в практичну площину. Для цього нашим парламентаріям треба внести відповідні зміни до Основного Закону держави, Бюджетного та Податкового кодексів, ухвалити інші необхідні законодавчі акти.

— Рада Європи упродовж багатьох років допомагає своїм країнам-членам у вдосконаленні національного законодавства відповідно до тих високих вимог, які висувають до місцевої і регіональної демократії в Європейському Союзі, — зазначає директор Центру експертизи реформ місцевого самоврядування РЄ Дан Попеску. — Нині ваша країна має великий потенціал до змін. Щоб реалізувати його, кращі європейські експерти об’єднують зусилля зі своїми українськими колегами заради прискорення демократичного розвитку України.