Днями відбулися телефонні консультації Президента Петра Порошенка з Президентом Європейської комісії Жозе-Мануелем Баррозу. Глава держави поінформував про розвиток ситуації на Донбасі й постійні провокації Російської Федерації, спрямовані на загострення ситуації в регіоні. Він повідомив про обстріл терористами організованої колони мирних громадян, яка залишала Луганськ під білим прапором.

Президент Європейської комісії засудив цей жахливий злочин терористів і закликав до негайного об’єктивного розслідування трагедії. Він наголосив на необхідності забезпечення захисту життя мирного населення. Президент України запевнив у започаткуванні розслідування обставин цього злочину та притягненні винуватців до відповідальності.

Президент ЄК підтримав нашу ініціативу про запрошення сторони ЄС для участі в зустрічі високого рівня у форматі Україна — ЄС — «Євразійська трійка» (Білорусь, Казахстан, Росія), що відбудеться 26 серпня в Мінську. Там обговорять питання імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, енергетичної безпеки й стабілізації ситуації на Донбасі. Петро Порошенко подякував співрозмовнику за готовність направити в Мінськ одразу трьох членів Європейської комісії (Високого Представника ЄС з питань безпеки і зовнішньої політики Кетрін Ештон, віце-президента Єврокомісії — комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера і комісара з питань торгівлі Карла де Гухта). Такий безпрецедентний крок — це підтвердження солідарності та підтримки України ЄС, повідомляє прес-служба Президента.

Петро Порошенко прийняв також запрошення Президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея та Президента Європейської комісії Жозе-Мануеля Баррозу — здійснити робочий візит до Брюсселя 30 серпня.

А в телефонній розмові зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком глава нашої держави подякував за можливість проведення у Мінську цієї зустрічі високого рівня. Було обговорено й низку питань двосторонніх відносин і врегулювання надзвичайної ситуації на українському Донбасі.

Свою точку зору на проведення зустрічі Україна — Митний союз на найвищому рівні за участі представників Єврокомісії висловив і глава представництва України при ЄС Костянтин Єлісєєв, який вбачає в цьому знак підтримки України Брюсселем. «У Мінську Україна та ЄС докладатимуть зусиль, аби довести партнерам з Митного союзу, що європейський вибір України не несе економічних загроз для них», — вважає дипломат.

«Це рішення свідчить, що Європейський Союз залишається надійним союзником України і відчуває свою відповідальність за захист суверенного європейського вибору нашої держави, — передає УНІАН слова Костянтина Єлісєєва. — Сподіваюся, цей захід зможе закласти основу для кращого розуміння всіма сторонами взаємовигідних можливостей для прагматичного співробітництва й нарощування торгівлі в умовах асоціації». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»