Одні з найяскравіших вражень у заступника командира спецпідрозділу ДСО МВС України «Титан» Миколи Вікарія залишилися після того, як його бійці зустрічали в аеропорту Борисполя, а потім супроводжували перші партії надрукованих за кордоном українських гривень. Утім до специфічних завдань «титанівцям» вже давно не звикати — під їхньою опікою значаться й куди екзотичніші вантажі: скажімо, унікальна скрипка Страдіварі, знаменитий діамант «Чорний принц», скандально відома картина Караваджо «Поцілунок Іуди». Така в них робота.

Добро завжди ознака сили

Цього року в Державній службі охорони спробували відійти від звичних шаблонів відзначення свого професійного свята і, серед іншого, провели конкурс на кращий дитячий малюнок з тематики діяльності ДСО. Ось і вийшло, що ледь не головними модераторами святкування стали діти з усіх куточків України, які по-своєму щиро і неупереджено продемонстрували власне бачення міліції охорони, її служби і повсякденного життя. А ще зайвий раз нагадали всім нам, дорослим, що Держслужба охорони — це насамперед люди, які завжди готові прийти на допомогу.

— У своїх малюнках діти відображають те, що їх вразило і чого не можна приховати від пильного дитячого ока, — і наші сильні сторони, над якими, однак, потрібно працювати, а іноді й недоліки, яких треба негайно позбуватися, — ділиться враженнями начальник департаменту ДСО при МВС України генерал-майор міліції Анатолій Назаренко. — Певна річ, у нашій роботі не до сентиментів, але в ній домінує порядність, людяність і вірність обов’язку. Тож малюнки — не лише дитячі враження від наших серйозних дорослих справ, а й нагадування про відповідальність і доброту, постійно необхідні у службі й житті, а також про те, що саме усмішка і доброзичливість — ознака сили.

У міліцейській Держслужбі охорони до багатьох заходів стараються підходити, так би мовити, неформально чи, як тепер модно називати, креативно. Зокрема тих, що стосуються виконання безпосередніх статутних обов’язків. Скажімо, вже стала доброю традицією започаткована начальником департаменту урочиста церемонія відзначення працівників ДСО, які виявили високий професіоналізм, мужність і рішучість під час виконання службових обов’язків. Зокрема і в ході розкриття серйозних резонансних злочинів, нерідко ризикуючи власним здоров’ям, а то й життям.

Як правило, таких співробітників запрошують до Києва, організовують для них цікаві зустрічі й екскурсії, а керівництво департаменту кожного нагороджує не лише відомчими відзнаками, а й грошовими преміями. А віднедавна керівники служби взяли за правило направляти рідним своїх нагороджених співробітників листи з подяками — погодьтеся, для батьків молодих працівників, які лише розпочинають кар’єру в органах внутрішніх справ, добре слово про них важить багато.

— На наш погляд, такі заходи стимулюють працівників ДСО постійно підвищувати фаховий рівень і повсякчас бути готовими діяти в найрізноманітніших ситуаціях мужньо, холоднокровно і чітко в рамках наданих нам повноважень, — пояснює Анатолій Назаренко. — Ми особливо вдячні особовому складу за високий рівень несення служби, за сумлінне виконання обов’язків, що формує позитивну громадську думку про нас і є вагомою складовою іміджу правоохоронної системи загалом та стимулом для подальшої ефективної роботи.

З великою пошаною і вдячністю в ДСО ставляться і до ветеранів війни та праці. Особливо до тих з них, хто працював чи й нині продовжує трудитися в Держслужбі охорони. Керівництво департаменту вважає їх золотим фондом відомства, бо ветеранів характеризує особливе ставлення до життя, а сповідувані ними порядність, відповідальність, готовність завжди прийти на допомогу і принципове ставлення до виконання професійних обов’язків завжди є прикладом для молодих працівників. Вони були і залишаються членами наших колективів, і турбота про них — наше першочергове завдання, тому ми намагаємося робити все, щоб ветерани були впевненими у завтрашньому дні, зазначає у персональному блозі генерал Назаренко.

Бодігарди виходять першими...Фото прес-служби ДСО

Від сторожів до супутникових систем спостереження

Такий багатофункціональний і специфічний підрозділ української міліції, як Державна служба охорони, ось уже 61 рік стоїть на сторожі правопорядку і матеріальних інтересів країни та її громадян. За цей час пройдено складний шлях від, образно кажучи, свистка і звичайних сторожів до високотехнологічної й гармонійно інтегрованої в органи внутрішніх справ структури. Нині ДСО включає управління і відділи служби при всіх управліннях МВС України в областях, Автономній Республіці Крим, містах Києві й Севастополі з підпорядкованими їм міськими, районними, міжрайонними відділами чи відділеннями підрозділів воєнізованої охорони, стройових підрозділів міліції охорони, спецпідрозділів «Титан», інкасації та груп затримання, пунктів централізованого спостереження, а також установ і навчальних закладів професійної підготовки працівників охорони. ДСО має власну виробничу базу сучасних технічних засобів охорони, в системі служби створено Державний центр сертифікації засобів охоронного призначення, який розробляє національні державні та галузеві стандарти у цій сфері.

Нині підрозділи ДСО забезпечують фізичною та технічною охороною 150 тисяч стаціонарних і рухомих об’єктів державної та інших форм власності, а також близько 200 тисяч приватних помешкань громадян. Це свідчить, що служба впевнено почувається на ринку охоронних послуг. Не в останню чергу і через те, що саме ДСО має змогу підключати своє обладнання до телефонних ліній взятих під охорону квартир — така сигналізація обходиться дешевше, ніж у разі використання безпровідної апаратури. Популярності послугам ДСО додає й відчутно менша за конкурентів ціна за охорону того чи того об’єкта, тим паче, що періодично департамент проводить акції, в ході яких підрозділи ДСО беруть житло під охорону за половину вартості монтажних послуг. До речі, чергову таку акцію заплановано провести напередодні Новорічних свят.

За сигналом тривоги

 Як і всяка правоохоронна структура, ДСО предметно переймається й профілактикою вуличної злочинності та вдосконаленням захисту громадян від протиправних посягань. Зокрема на об’єктах, що їх обслуговує служба, а також в інших місцях уже встановлено майже 6,5 тисячі систем термінового виклику міліції, за сигналами яких на місце тривоги наряди прибувають за лічені хвилини. Більше того, постійно впроваджуючи нові охоронні технології, нині підрозділи ДСО можуть спостерігати як за стаціонарними, так і за мобільними об’єктами з допомогою супутникового каналу зв’язку (GPS). Скажімо, за інкасаторськими автомобілями, спецтранспортом або й за приватними авто. Такими системами вже обладнано близько півтори тисячі автомобілів. Власник відповідно оснащеного транспортного засобу завжди знає, де він перебуває, і може розраховувати на допомогу в будь-якій критичній ситуації.

І ще одне. З огляду на непоодинокі випадки протиправних посягань на працівників бригад швидкої медичної допомоги (трагедія в Запоріжжі чого варта, коли від рук психічнохворого пацієнта постраждали лікарі, а 29-річна фельдшер загинула), цього року регіональні підрозділи ДСО запропонували міським та обласним держадміністраціям обладнати автомобілі швидкої допомоги системою контролю транспорту «Кронос-АМ». Вона об’єднує підстанції невідкладної медичної допомоги з черговими частинами управління Державної служби охорони, де на моніторах цілодобово видно всі бригади швидкої. У разі нештатної ситуації на місце біди майже миттєво прибуде група затримання ДСО. Окрім того, фельдшерам і лікарям видають мініатюрні пульти з «тривожною» кнопкою, щоб за найменшої небезпеки у квартирі пацієнта медики також могли викликати міліцію. До речі, нині фахівці ДСО вже чітко напрацювали схеми обладнання системами спостереження та кнопками термінового виклику міліції регіональних відділень УДППЗ «Укрпошта».

Насамкінець цієї короткої розповіді про Держслужбу охорони ще раз згадаємо про елітні підрозділи «Титан» — високопрофесійних бійців, які не лише супроводжують спеціальні вантажі й цінності, а й персонально охороняють українських та іноземних громадян. Нині їх працівники забезпечують охорону майже 400 фізичних осіб та десятки офіційних делегацій чи туристичних груп. Рівень підготовки «титанівців» вже давно визнано одним з найвищих у Європі, й це справедливо, бо за весь час існування «Титан» не допустив жодного випадку загибелі, ушкодження чи інших протиправних дій щодо клієнтів.

Головний критерій оцінки — довіра людей

Начальник Департаменту ДСО, генерал-майор міліції
Анатолій НАЗАРЕНКО:

Держслужба охорони — єдина в Україні охоронна структура, співробітники якої мають визначені законом права і повноваження на озброєну охорону і застосування владних функцій по відношенню до правопорушників. Наше головне завдання — допомагати людям і робити це професійно. Високі вимоги до кожного співробітника ДСО є запорукою своєчасного і якісного виконання покладених на них завдань. Для нас немає різниці, яка форма власності в об’єкта, що охороняється, і де він знаходиться територіально. В будь-якій ситуації ми повинні зреагувати вчасно і адекватно.

КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА ДСО

♦ Нещодавно посеред ночі в чергову частину Голосіївського відділу ДСО у м. Києві надійшла інформація, що на Червонозоряному проспекті невідомий намагається потрапити в зачинений кіоск. За лічені хвилини наряд охоронців затримав нетверезого громадянина іншої держави і передав його слідчо-оперативній групі райвідділу міліції.

♦ В Одесі мобільний наряд ДСО в ході патрулювання міста о 4-й годині ранку затримав і доставив у відділок міліції невідомого, який розбив скло припаркованого на узбіччі легковика й намагався його завести. Вдячному власникові автівки охоронці розповіли, що є така послуга, як одночасна охорона житла і автомобіля, якщо той перебуває на певній визначеній території.

♦ Заслужених нагород удостоїлися бійці групи затримання окремого батальйону міліції УДСО при ГУ МВС України в Криму старший прапорщик Олексій Касьянов і прапорщик Олександр Петрусенко, які за встановленими прикметами по гарячих слідах затримали двох жителів Сімферополя, що скоїли згвалтування.