Про те, що він уже не голова райдержадміністрації, Михайло Волинець довідався з Інтернету. «Першим, хто потрапив під чинність Закону «Про очищення влади» на Рівненщині, став голова Корецької РДА Михайло Волинець».

«Порошенко звільнив Волинця 30 жовтня», —зарясніла повідомленнями павутина. Звісно ж, автоматично його прізвище потрапило до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону «Про очищення влади», згодом відповідний запис з’явився у трудовій книжці.

З останнього місця на перше

Між тим, ще за тиждень до указу Президента колегія облдержадміністрації, на якій ішлося про результати соціально-економічного розвитку, була побудована на Корецькому районі, який за неповних два роки головування  Михайла Волинця (з 22 січня 2013-го по 30 жовтня 2014-го) впевнено перемістився з останнього місця на… перше. Тож голову райдержадміністрації попросили поділитися досвідом ефективного управління та проблемами, які заважають стабільному розвитку територій. Головною, пригадую, молодий голова назвав невиправдано часті зміни управлінської вертикалі на різних рівнях виконавчої влади, які бумерангом б’ють навіть по найпрогресивніших ініціативах. А ще поділився досвідом залучення інвестицій (лише в аграрний сектор поліського району вдалося залучити понад 10 мільйонів гривень, що дало змогу збільшити посівні площі на 5 тисяч гектарів) та енергозбереження. До речі, на початок опалювального сезону в Корецькому районі замістили переважно місцевою альтернативою… 85% газу в бюджетних установах! (Сама не втрималася, щоб не розповісти про це всій Україні на сторінках «УК»).

Перший заступник голови облдержадміністрації, який головував на тій колегії, запросив інших їхати до Корця і вчитися у Волинця, як потрібно працювати. Він справді виявився ефективним кризовим менеджером.

І раптом, як сніг на голову, — тавро того, хто «сприяв узурпації влади В. Януковичем, підривав основи національної безпеки і оборони України, протиправно порушував права і свободи людей» (Закон «Про очищення влади», ст. 2).

Такого повороту категорично не сприйняла корецька громада. Якщо ви навідаєтеся до цього гостинного краю й поцікавитеся персоною Михайла Волинця, вам розкажуть, що він зумів не лише залучити інвестиції у різні сектори економіки і створити нові робочі місця, а й (і це, можливо, найголовніше) згуртував громаду, яка тепер не мовчить.

Нова школа в селі Калинівка Корецького району. Фото надане автором

Народні люстрації

Ще до указу Президента про звільнення Волинець пережив три справді народних люстрації.

Першу — 22 лютого, коли позачергова сесія переобрала голову та заступника голови райради, але за наполяганням представників громадськості зняла з порядку денного питання про недовіру голові райдержадміністрації. Пригадуєте, тоді це стандартно котилося по всій Україні?

Другу — в березні, коли новопризначений голова облдержадміністрації Сергій Рибачок приїхав у район, щоб звільнити Волинця. Але за 15 хвилин на підтримку зійшлося стільки людей, що той просто не наважився на рішучі дії. Навіть більше: Рибачок змінив революційну доцільність на помірковане ставлення до корецького голови, якого згодом оцінив за конкретну роботу.

Третю — у квітні, коли відкрита сесія райради, що ледве вмістила всіх охочих у районному Будинку культури, знову висловила кредит довіри молодому голові адміністрації.

Про все це працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств, органів місцевого самоврядування та жителі району написали у зверненні до Президента, в якому просять переглянути рішення про звільнення Михайла Волинця. «Закон «Про очищення влади» визначає правові та організаційні засади люстрації для захисту та утвердження демократичних цінностей верховенства права та прав людини. Однак вважаємо, що в цьому разі порушено ст. 5 закону (не проведено достовірної перевірки відомостей щодо Волинця М. С.), постанова Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 р. №563 «Деякі питання реалізації Закону України «Про очищення влади» та розпорядження  Кабінету Міністрів від 16.10.2014 р. №1025-р «Про затвердження плану проведення перевірок відповідно до Закону «Про очищення влади». Впевнені, що Михайло Волинець — не та людина, яка підпадає під звільнення саме за цим законом», — ідеться у зверненні, яке підписали майже півтисячі людей.        

Ось тільки у відповідь — тиша: дарма що єдиним і головним джерелом влади у нас, за Конституцією, є народ.

— Непросто прощатися з людьми, з якими разом працювали і мали ще стільки планів, — сказав під час зустрічі Михайло Волинець. —  Бо Корець для мене перетворився з географічної назви на рідний край. Гадаю, район справедливо називають найбільш духовним, віра якого не починається і закінчується на Великдень, вона щоденна. Разом із кореччанами вірю, що рано чи пізно ми збудуємо справедливу державу, в якій верховенство права, презумпція невинуватості, індивідуальна, а не колективна юридична відповідальність будуть не просто гарними фразами.  

На запитання, чим займається, відповів, що закінчив курси підприємців-початківців у центрі зайнятості, вже навіть захистив бізнес-план, аби спробувати власну справу.

— А чи оскаржуватимете указ Президента про ваше звільнення?

— Тільки в частині мотивації його причини — саме з цього приводу я вже подав позов до Вищого адміністративного суду. Президент має право на звільнення будь-якого голови райдержадміністрації, це його компетенція. Тому поновлення на посаді не вимагатиму: розумію, що компенсація за вимушений прогул важким фінансовим тягарем ляже на фонд оплати праці апарату райдержадміністрації.

Однак для мене дуже важливий моральний бік справи: не хочу, образно кажучи, мати вовчий квиток на 10 років за те, чого ніколи не робив і навіть на гадці не мав.

…Зустріч із завжди приємним у спілкуванні 41-річним чоловіком (ми часто зустрічалися, коли він очолював управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації) тепер залишила вкрай неприємний осад. Адже з ним вчинили несправедливо не лише, так би мовити, за суттю, обірвавши добро на злеті, а й за формою. Довідатися про власну люстрацію з Інтернету — це зовсім не від авторитетного спеціального органу, який покликаний цей закон та підзаконні постанови уряду виконувати. Далі: як стається так, що вчора ми нагороджуємо людину високими державними нагородами (Михайло Волинець — кавалер ордена «За заслуги» третього ступеня за значний особистий внесок у реалізацію державної політики стосовно сім’ї, дітей та молоді, премії Кабміну «За внесок молоді у розбудову держави», інших відзнак), а вже сьогодні вона — «поплічник злочинного режиму»? Так, люстрацію потрібно. Але що означає «висока посада» і чи стосується це голови райдержадміністрації? І нарешті, чи не доведеться Україні вже невдовзі виконувати рішення Європейського суду з прав людини, виплачуючи позивачам чималенькі компенсації й хоч у такий спосіб рятуючи імідж держави?

А поки що на 18 грудня призначено перше засідання Вищого адміністративного суду України за адміністративним позовом Михайла Волинця до Президента.  

До речі. Минулої п’ятниці на засіданні Європейської комісії «За демократію через право», більш відомої як Венеціанська комісія, було висловлено низку зауважень до закону про люстрацію. Голова комісії Джанні Букіккіо в інтерв’ю «Європейській правді» зазначив, що «за домовленістю новий закон про люстрацію має бути підготовлено протягом трьох місяців — до березня. Українська влада запевнила, що вже зараз працює над змінами до цього закону. Вона запропонує нам ці зміни, і під час обміну думками ми вийдемо на прийнятну формулу».

ДОСЬЄ «УК»

Михайло ВОЛИНЕЦЬ. Народився  1973 року. Здобув вищу освіту у Чернівецькому держуніверситеті.

Трудовий шлях розпочав головним спеціалістом обласного центру патріотично-військового виховання дітей і молоді, головним спеціалістом управління  справах сім’ї та молоді ОДА. Згодом — заступник начальника та начальник цього управління.

Нагороджений орденом «За заслуги» третього ступеня за значний особистий внесок у реалізацію державної політики стосовно сім’ї, дітей та молоді, премією Кабміну та почесною відзнакою міністерства України у справах сім’ї, дітей та молоді.

КОМЕНТАР

Видовищадля збіднілого народу

Оксана ЧЕХОМСЬКА,  юрист:

— Найбільше дивує те, що наші законодавці надали Закону «Про очищення влади» найвищої сили. Адже в його прикінцевих положеннях записано: «Закони та інші нормативні акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону». Як вони ще не написали, що й Конституція чинна лише в тій частині, що не суперечить цьому закону?

Натомість багато його положень суперечить Конституції України. Скажімо, стаття 24 Конституції забороняє дискримінацію, а в ситуації з Волинцем вона наявна. А стаття 61 стверджує, що кожен громадянин має індивідуальну юридичну відповідальність — а тут  маємо відповідальність колективну. Плюс порушення принципів верховенства права та презумпції невинуватості.

Цей Закон відіграє роль видовища для збіднілого народу. Не знаю, чи наважиться визнати окремі його норми неконституційними наш Конституційний суд.

Захистити порушені права цих людей може Верховна Рада, якщо внесе зміни до закону. Бо якщо в подальшому ці справи підуть до Європейського суду, позивачі мають усі шанси виграти. Ось тільки яку ціну (і моральну, й матеріальну) заплатить за це Україна?

ДОВІДКА «УК»

За головування Михайла Волинця у Корецькому районі:

♦ запрацювали гранітні кар’єри;

♦ залучено понад 10 мільйонів гривень інвестицій в аграрний та переробний комплекси;

♦ призупинено падіння і розпочався приріст поголів’я ВРХ;

♦ у 2,5 раза зросло промислове виробництво;

♦ запрацювали два підприємства з виробництва соєвої олії;

♦ вперше в Україні спільно з австрійською фірмою започаткували вирощування олійних гарбузів, а вже на початку 2015-го планували відкрити підприємство з первинної обробки насіння;

♦ введено в дію 7 дитсадків — найбільше в області;

♦ на 85% заміщено газ у бюджетній сфері без жодної гривні з держбюджету, виключно на умовах соціального партнерства влади та бізнесу;

♦ втілено 5 проектів ЄС — ПРООН.